Okolju prijazni avtomobili

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.140
7.191
113
Na rrr je polno delov, od baterij do motorjev.
Novi deli tudi so, ravno nazadnje narocil mehanizem za brisalce iz autodoca. Potizvajalcev je vec. Glede delov za podvozje pa itak ni problema.
Za teslo imas openinverter projekt. Mariskdo je ice spremenil v ev.
na yt so videi glede vsega kar je za popravit, vse do popravila celice v bateriji. Folk kr na tleh v garazah to dela, ni treba bit fancy.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.195
1.794
113
Zdaj pa samo še kleparja vprašaj koliko časa rabi da npr. odstrani kljuko za štrihanje vrat na golfu in na tesliću....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.140
7.191
113
Ne mores tega primerjat ker ima tesla S “potopno” kljuko. Golf pa ne. Kateri ice ima taksno in da vidimo koliko casa traja tam?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.140
7.191
113
Gugl pravi drugace

The Maserati GranTurismo uses the same method as Audi for the exterior door handle. Recent Ferraris use a push button inside, with an emergency release low in the door.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.195
1.794
113
Nima to veze, potopna ali ne. Golf je projektiran tako, da osvijes 2 sraufa. Na tesli podiras vrata 2 uri, vse mora ven.... Tako da ene 10x vec casa vzame

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.780
440
83
Kras
www.mtl.si
Vprašaj Nemce ...
Sicer pa če v dobro izolirani hiši s talnim ugasneš TČ za uro ali dve, se ne bo poznalo ... Za špice omrežja rezat je pa to čez glavo dosti.
Na ta tvoj primer ti lahko jaz dam primer tukaj iz Alterja, ko je nekdo v staro potratno neizolirano hišo vgradil TČ. Ja vem, absolutno nesmotrno, ampak potrebno se je zavedati, da vsi žal nimajo sredstev za celovite obnove starih hiš. In tudi ne za nakup nove ;).
Pa še nekaj me zanima: po mojih informacijah se večina TČ pod neko zunanjo temperaturo ne zažene več, če jih izključiš. Ali se motim?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.780
440
83
Kras
www.mtl.si
Teh temperatur pri nas ne boš videl. Sicer pa TČ mora laufat, to se ne izklaplja.
Hm, še pri meni je bilo -5 stopinj in takoj po priklopu sem se nekaj igral in jo izključil in se mi je potem zaciklala, se ni hotela pobrati nazaj. Šele varovalke dol so potem rešile, da se je pobrala nazaj. Ampak baje komaj, če bi bilo še malo nižje, se naj ne bi več, po besedah serviserja. In ta mi je omenil, da nekatere TČ drugih proizvajalcev pri nižjih temperaturah sploh ne dovolijo več zagona. Ali je to res, pa ne bi vedel, nisem strokovnjak.
Ravno zato sem skeptičen do tega daljinskega izkljapljanja TČ.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.140
7.191
113
Verjetno odvisno od TČ...daljinsko je pa verjetno mišljeno da se toplotni "pove", da naj izklopi kompresor, ostalo pa dela, in ne da ji v celoti vzameš napajanje?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.366
850
113
EU
Jst mam staro slabo izolirano hišo in moram prej narediti vse drugo kot pa kupiti TČ, sicer me bo elektrika zelo drago koštala.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.140
7.191
113
Saj mislim da je nekaj subvencij za energetsko prenovo starih stavb? nazadnje ko sem gledal lahko celo dobiš plačano če izoliraš ploščo gornjo, če je nad njo ostrešje, ipd...se da dosti pocuzat.

• Haha
Reactions: mtl

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.366
850
113
EU
Ja valda unih par tisoč evrov subvencije mi ful pomaga. Mislim nič narobe, da sploh je, ampak so zneski investicije tako visoki, da je vseeno tudi če so. Povedano drugače, pomagajo zgolj bogatim, ki si to že tako lahko privoščijo. Isto kot pri EV.

sass

Guru
1. sep 2007
5.257
896
113
če pa nimaš nimaš tistih 20-40k za obnovo, ti še vedno ostane, da se preseliš .... nekam...
vidiš, darjan ti za vsak problem najde rešitev :)

• Ljubezen
Reactions: WeWatchingYou

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.780
440
83
Kras
www.mtl.si
Jst mam staro slabo izolirano hišo in moram prej narediti vse drugo kot pa kupiti TČ, sicer me bo elektrika zelo drago koštala.
Vprašanje na katerega si moraš odgovoriti ni ali te bo elektrika drago koštala, ampak koliko te bo stala v primerjavi s trenutnimi stroški ogrevanja ;).
Seveda pa, če imaš sredstva, je absolutno smiselno za urediti okna/vrata in fasado in potem še TČ. Ali vse skupaj. Ob tem sem sam upošteval še ekološki vidik, ne le stroškovnega. Ker sam verjetno s stroškovnega vidika fasade ne bom nikoli dobil noter (oz. morda v 20ih letih), ampak so tukaj še prednosti poleti, manj možnosti za plesen in pa z mojega vidika, manjša poraba vira za ogrevanje, torej je ekološko to smiselno. Pa sam sem razmišljal še na način, da sedaj si to lahko privoščim, če se kaj zalomi v prihodnosti, pa imam potem praktično minimalne stroške življenja. Recimo račun za elektriko za prejšnji mesec je bil dobrih 7 EUR :cool: zaradi SE.
ja kaj te jamraš. tistih 20-40k boš pa že dal za obnovo. Kaj te to je, drobiž bi reko Darjan. pa še 4500€ dobiš nazaj.
Si skoraj zadel. Sam sem dal izolacijo, zamenjal vsa okna in vrata in sem dobil preko subvencij nazaj točno 15% vložka.

Je pa zanimivo, kako eni opletajo z rešitvami, predvidevam s polno ritjo. Če nekdo v nekaj letih komaj zbere skupaj za TČ, je verjetno misija nemogoče spraviti skupaj nekaj 10.000 EUR za obnovo. In kolikor vem, je ta oseba zadovoljna s TČ, ker se je strošek ogrevanja konkretno zmanjšal, glede na prejšnji vir.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.366
850
113
EU
Se zavedam, da sem ob vedno večjih podražitvah in davkih vedno večji revež. In da ja, morda bom res moral vse prodati in iti živeti kam na obrobje države. Takle pač mamo. Ker roko na srce, 20k za izolacijo, pa še 10k za nova okna, pa še 15k na SE (plus 10k za baterije), in pol še vsaj 10k za TČ pač nimam. Da niti ne izgubljam besed, da pol rabim še ene 30k za zanič in predrag EV, da bo vsaj na pol lahko nadomestil klasiko. In dvomim, da bom imel v bližji prihodnosti. :zavijazocmi:

Tako da kje imate tuki že temo za nas novodobne reveže v Sloveniji?:p

Steve

Guru
13. avg 2007
10.125
2.042
113
"šparam, pa naj stane koliko hoče" je pri nas stara folklora. Ampak z zeleno indoktrinacijo je to doživelo nove razsežnosti.
Tako kot si napisal...60-80k, da si lahko rečeš da imaš zastonj štrom za bajto in avto in da lahko popaš excel tabele po forumih

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK in sajkek