Okolju prijazni avtomobili

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.543
7.094
113
Aha, TČ potem.
Kak vmesni zalogovnik ki ogreva SV preko izmenjevalca bi resil ta tvoj problem, ce te to bremeni razmisli o takem sistemu ob menjavi Tč

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.571
298
83
Kaj bluziš. Redko kdo s TČ za gretje lahko normalno fila avto.
Pri pasivni hiši ja, ostalo rabiš 3x35, če hočeš čez noč nafilat avto.
Pretiravat pa ravno ni treba.

Hiša z 3x20A (14kW) normalno napolni avto (60kW/h baterija), čez noč v 8 urah od 0-100 (pa sem siguren da se to ne dogaja vsak dan in lahko avto polniš z manjšo močjo) pozimi z TČ. Avto v tem primeru rabi 7,5kW 8 ur, kar pomeni da za preostalo hišo ostane cca 6,5kW, preden glavno varovalko na 3x20A napeljavi vrže. Pa imajo samostojne hiše po večini 3x25A.

• Všeč mi je
Reactions: sad in sajkek

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.731
2.435
113
Pomurje
Pretiravat pa ravno ni treba.

Hiša z 3x20A (14kW) normalno napolni avto (60kW/h baterija), čez noč v 8 urah od 0-100 (pa sem siguren da se to ne dogaja vsak dan in lahko avto polniš z manjšo močjo) pozimi z TČ. Avto v tem primeru rabi 7,5kW 8 ur, kar pomeni da za preostalo hišo ostane cca 6,5kW, preden glavno varovalko na 3x20A napeljavi vrže. Pa imajo samostojne hiše po večini 3x25A.
Na srečo narava ne pretirava, lahko smo pametni pri 5st plusa sredi "zime"
Prejšni teden 3/4 bajt sigurno ni filalo če imajo vse na EE.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.543
7.094
113
Zakaj ne? Jim je vec kot 2 kW vleklo iz omrezja? -5 ni nek bavbav za primerne sisteme.
Problemi nastanejo pri recimo -15, -20…ampak tega itak pri nas ni vec

luka51

Guru
16. avg 2007
14.667
5.980
113
razen ko je....
če je reko, da ni. Pa to, da je prejšnji teden blo 2x nima veze. Ded je reko, da ni in ni. Gotovo.
Pa tudi če je kje je problem. Si pač tisti dan, dva, tri malo bolj oblečen v bajti. Eventuelno max kaki tedn hodiš s softshelom po baajti. V bistvu si si sam kriv, kaj si pa tak revn, da ne živiš v 5 let stari bajti ampak v stari socialni, ki bi jo itak mogo zrušit in postavit novo 3x manjšo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.246
4.218
113

32 A na eni fazi.
Tega nima vsak v Sloveniji.
To imam jst v garaži (ki ni več garaža, ker je premajhna za "teslo") in tudi do zunanjosti imam potegnjen kabel iz istega razvoda za namen EV polnilnice (4mm2, 20A varovalka).

So pa po pravici povedno ti konektorji smeh, ker sem že dva vtikača in eno vtičnico polomil ker enostavno zaradi vodotesnosti imaš dvojna gumjasta tesnila in ko to prime se moraš cel obesit na vtikač da ga izpuliš. Skratka kdor misli tole uporabljat za polnjenje v smislu da bo ven/noter vtikal v stensko vtičnico naj pozabi.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.543
7.094
113
Če imajo peč na drva itak imajo vse faze fraj za polnit?

Tudi nove bajte niso problem, ker so tako izolirane, da TČ porabi minimalno.

Problem so dejansko vmesne "generacije"...stare bajte z ali brez izolacije, radiatorji, potem pa TČ on/off...tole pa je samomor...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.543
7.094
113
To imam jst v garaži (ki ni več garaža, ker je premajhna za "teslo") in tudi do zunanjosti imam potegnjen kabel iz istega razvoda za namen EV polnilnice (4mm2, 20A varovalka).

So pa po pravici povedno ti konektorji smeh, ker sem že dva vtikača in eno vtičnico polomil ker enostavno zaradi vodotesnosti imaš dvojna gumjasta tesnila in ko to prime se moraš cel obesit na vtikač da ga izpuliš. Skratka kdor misli tole uporabljat za polnjenje v smislu da bo ven/noter vtikal v stensko vtičnico naj pozabi.
Pri starših sem jaz enostavno naredil podaljšek, silikonski kabel, na 3f priklop. Mojo polnilnico pa potem vtikam na tem podaljšku, v steno pa je vedno vtaknjen.

sad

Guru
24. avg 2007
21.328
9.943
113
Kaj bluziš. Redko kdo s TČ za gretje lahko normalno fila avto.
Pri pasivni hiši ja, ostalo rabiš 3x35, če hočeš čez noč nafilat avto.
Od kje ti to?
Razen, če delaš vsak dan 400km in rabiš 80kWh na dan, pa še potem ne vem, če ne bi šlo čez.
Drugo pa je, kaj se potem zgodi z omrežnino.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.156
9.674
113
Če imajo peč na drva itak imajo vse faze fraj za polnit?

Tudi nove bajte niso problem, ker so tako izolirane, da TČ porabi minimalno.

Problem so dejansko vmesne "generacije"...stare bajte z ali brez izolacije, radiatorji, potem pa TČ on/off...tole pa je samomor...
Resan? Abejžganolomt? Sej počas boš osvojil preprosto matematično operacijo, ki se ji reče seštevanje. Tko kot bodo hiše še lep lep čas na različnih energentih bo moralo biti tudi z avtomobili, ampak ti še kar navijaj za utopijo 2035.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.543
7.094
113
Se bodo prilagodili, saj je na voljo alternativa.

če ne pa pač stari tdi do leta 2100 ali čez, pa pač bencin po 10€ na liter.