Okolju prijazni avtomobili

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.980
14.617
113
Torej popolna statistika za celoten eu trg na podlagi tvojih 3 avtov + parkirišče od bratranca, če prav razumem?

Moram vprašati....ti dejansko te retardiranosti čisto resno misliš, ali se samo malo hecaš?
zakaj dlakocepiš in forsiraš celotno eu statistiko in take fore....sploh ni debata v tej smeri.

Dejstvo je 2% registriranih EV v SLO
In dejstvo je tudi, da je na sami fizični cesti in v uporabi VEČji procent EVjev glede na ICE kot je uradna registracija (zgoraj opisani primeri)..in sam se pač ocenil da je na cesti 10% EVjev, vsaj v naši okolici...Moja ocena.. ne rabiš zdaj it tabele iskat, ker je ni. še.

Včeraj recimo na enmu pikniku je od 10 avtov so bili 3 EV... smo na 30%...gladko :evil:

ti pa se zadegaj zdaj v detajle pa obračaj vodo na svoj mlin pa kak si pametn pa te fore... me ne gane.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.985
11.424
113
Privilegij dolocene vrste pa je. Subvencija pac ne.

Nekaj delati v svojo korist in delanje v korist drugih se med seboj ne izključuje. Kaj sele da bi bilo obratno sorazmerno. To pac ni isto kot stabilno elektroomrezje, da mora iti v eno smer tok kot v drugo. Oboje niti ni nujno v kakrsnikoli povezavi.
Popusti, odpust z namenom vzpodbude, ful drugač kot subvencija za menjavo kotla na nafto recimo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.465
9.641
113
V bistvu je... Ta subvencija v pravilnem pomenu besede je drugace kot netmetering in lahko sicer potegnes analogijo s subvencijo ob nakupu in montazi SE. To pa komot...

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.082
1.359
113
Pravzaprav je opisal sebe. Najprej ICE ok. Pade Toyota hibrid, je vse ostalo bedno. Sledi pravi EV in spet je samo to ok. Dolgcajt.

Se en, k pametuje. Kot ze nekajkrat prej, bom se enkrat: vozi kar ti srce pozeli, samo ne potenciraj tega svojega kot edino prav (sploh na nacin: EV verniki, idioti, pušači...). Moje pisanje je replika vašega pisanja. Se boste enkrat moral sprijaznit, da gre tehnika naprej in da je kurjenje dinozavrov passe oz. ni vzdrzno in predvsem mal iz cone udobja it. Tega si nisem sam zmislu, vidim pa, da je zadnjih 120 let, kar se gremo industrijsko revolucijo in zgemo nafto na polno naredilo svoje. Ce sam tega ne vidis, ok, sopaj dalje. Drugace pa ja, kot navajas, iz izkusenj trenutno mislim, da je EV najboljsi nacin, ce se seveda prilagodis. V nasprotnem nazigej po benzu, dizlu, kdaj sem rekel, da ne smes? Pa z verniki, pacienti etc... nisem jaz zacel, to je ICE-jaska pogruntavscina. Mogoce se mal vase zagledate... en cist mal. Pa se enkrat: vozi, kar ti srce pozeli in isto pusti druge, brez zaljivk, zmerjanj. Slednje leti na vse, ne samo nate. Pa kdaj treba tud kaksno na svoj racun pojest, ne rge brez tega.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.985
11.424
113
EV ni nikakršen napredek tehnike. Elektromotor in baterija sta bribližno toliko stara kot motor na notranje izgorevanje. Kar se pa EVja tiče, imam pa do njega približno tak odnos kot uporabnik sad, edino vozim se še ne na štrom za razliko od njega. Če se pa bom, bo pa odvisno od računic ko bom menjal avto, kar pa še ne bo tako kmalu. Mal čakam, da se postara kak priključni hibrid v Peugotu 308 SW, mi nekak bolj diši od EVja trenutno. Vozim treniutno nadomestni 1,5 HDI z 8 stopenjskim avtomatom, odlično vozilce. 1,2 puretech se je mal preveč zaganjal, tko da počakmo priključni hibrid po ceni dizla.
Mi gredo pa blazno na jetra darjani, ki mislijo, da rešujejo svet s starimi jajci od tesle.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.609
15.162
113
kod Džej-Zija
Privilegij dolocene vrste pa je. Subvencija pac ne.

Nekaj delati v svojo korist in delanje v korist drugih se med seboj ne izključuje. Kaj sele da bi bilo obratno sorazmerno. To pac ni isto kot stabilno elektroomrezje, da mora iti v eno smer tok kot v drugo. Oboje niti ni nujno v kakrsnikoli povezavi.
Seveda je subvencija. Z letnim net meteringom imaš izenačeno ceno proizvedenega in porabljenega štroma. Če bi se šli strogo komercialo, kar je/bo doletelo tiste s sončnico brez net meteringa, bojo imeli odkup proizvedenega štroma po nizki ceni (ker je štrom proizveden v takem terminu) in prodajo porabljenega štroma po visoki ceni (ker je poraba v takem terminu). Čeprav je odjemalec lahko proizvedel enako količino štroma, kot ga je porabil, bo moral razliko v komercialni ceni štroma doplačat. Tega v net meteringu ni in zato je to subvencija. To je tudi razlog, zakaj je sončnica brez net meteringa komercialno popolnoma nezanimiva.

Kar se omrežnine tiče: sem član staromodnega gospodinjstva, torej brez sončnice, brez EV in brez TČ. Za take je bilo pred mnogo leti omrežje načrtovano in taki smo najenostavnejši odjemalci, najmanj ogrožamo stabilnost omrežja. Vsako porabljeno kilovatno uro plačamo po tržni ceni, ni popustov. TČ že predstavljajo problem obremenitve omrežja, sončnice pa konkretno nadgradnjo, da je odkup (torej prispevanje v omrežje) sploh mogoče. To za sabo potegne vlaganja v omrežje, posledično višje omrežnine.

Vsak se je imel/ima priložnost odločiti za sončnico, TČ, EV, z lastno računico zadaj, tudi jaz. Ampak dejstvo je, da je v ozadju odločitev ekonomika (ali je sončnica sploh mogoča, in če, ali se splača) in ne ekologija. Kot nam nekateri tu gor po preskoku na e-vlak stalno dopovedujejo. Pa tudi nimam nič proti, kot že večkrat povedano, vsi smo imeli priložnost za prijavo. Samo dajmo reči bobu bob, tisti privilegij je oblika subvencije, ker imaš od tipa pogodbe (torej od net meteringa) finančno korist, ki jo je omogočila država, in jo financiramo vsi uporabniki. Naj ponovim: NE očitam, navajam dejstva.

• Všeč mi je
Reactions: cnpod in Gatto

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.465
9.641
113
Bolj jasno in se veckrat tezko napisem, da je v ozadju zgolj in samo ekonomika. Za vse vpletene.

In zdaj ko se pocasi odmikamo od lazne skrbi za omrezje, gremo na ekonomiko. Za vse je v ozadju ekonomika... Pa recimo bobu bob. Drzavi je kratko malo tudi vseeno za zeleni prehod, je pa morala. V sklopu vecje slike je pac morala, da ne bi izgubila drugje vec. In zdaj smo tle... Treba najti financerje... Treba najti nacin, kako nekoga z denarjem prepričati, da ga zapravi kot ona želi in ne kar nekje drugje in je treba ponuditi nekaj v zameno, seveda. Cajti nacionalizacije so mimo tudi takrat, ko ne paše. In treba je dati toliko, da se bo one z denarjem prepiricalo in manj, kot bi stalo drugace, ker sicer nima smisla. Brez tega, da se najde način kako zapraviti tuj denar, pa bi vsi uporabniki, vkljucno s teboj, placevali se vec. Resujem karkoli? Usput mogoče, v prvem planu pa res ne. Ampak to je definicija dobrih resitev. Dejmo nagruntat neki, da bomo vsi nekaj od tega imeli. Kaj se zgodi, ko bi samo jemal na racun nekoga drugega pa zdaj gledamo lahko recimo v evropski avtondustriji in storitveni dejavnosti nasploh. Na lazno moralo palijo in jo zagovarjajo tisti, ki je ne morejo ali nočejo sfinancirat, ampak cakajo na druge. Ker pa seveda potem dobijo manj nazaj, je pa vse narobe. Tako da ne, pol klinca me briga, a je zate ceneje ali drazje, če je zame ceneje. In v tej zgodbi, ker je zame ceneje, je tudi zate, pa me spet to ne zanima. Samo trapat kdo komu kaj plačuje, se gre pa tudi lahko drugam. In to so dejstva na koncu dneva.

Na koncu se pa itak, kot vedno, kregajo kmetje na sahovnici med seboj... Cista zmaga. To je pa res dodana vrednost vsake reci. Divajdnkonkr.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.971
113
Eno stvar je treba razjasnit. Vsi, ki mislite, da ste samooskrbni z elektrarnami pa baterijami pa to. V bistvu niste ne. ker za vse kaj imate na strehi more bit zadaj backup v obliki neke druge vrste elektrarne. Res, da v določenem obdobju lahko pokrijete vso porabo elektrike iz lastne proizvodnje, ampak za vas more bit še vedno omrežje dimenzionirano kot, da te proizvodnje nimate. O samooskrbi lahko govorite edino takrat, ko do vas ali od vas ni potegnjenega kabla.
Torej koliko od vas je dejansko samooskrbnih?

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.983
5.674
113
Saj zato bi se pa moralo forsirati porabo ko je višek proizvodnje.

In eden izmed načinov bi bil , da lahko v službi polniš z doma proizvedeno energijo oziramo za tiste ki nimajo svoje proizvodnje po nižjih cenah v tem obdobju.

In tudi jaz sem na žalost šel na klasični paket ,da polnim na nuklearni štrom ponoči , ker med službo ni izvedljivo.