Okolju prijazni avtomobili

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.000
5.297
113
Pomembno obvestilo: Informativna zaprošena sredstva na javnem pozivu JP SUB-EV26 so tako pri fizičnih kot pravnih osebah že presegla razpoložljiva sredstva. Ker ni nujno, da so vse oddane vloge popolne, javni poziv še ostaja odprt. Ob tem obstaja možnost, da zadnjim oddanim vlogam zaradi porabe sredstev ne bo mogoče ugoditi.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.389
437
83
Drugače če bodo odprli shemo na novo so vedno upravičeni tisti ki so kupili v preteklosti, recimo mislim da v trenutnem so tudi nakupi iz 2025 še vedno ok. Se pravi ko bo nov razpis zunaj (če seveda bo, recimo v 2027) bodo verjetno upravičenci vsi ki še niso uveljavili in so avto kupili v 2026. Tako da je verjetno bolj vprašanje časa kdaj in koliko bo takrat subvencije.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
947
452
63
Saj vloga se vlaga on line, a ne?
Kje sploh lahko kiksneš, da vloga ni ustrezna? Narobe prepišeš številke šasije?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.418
9.588
113
Od kje pa si to potegnila??

Borzen... Kamot se pa lahko tako povzame tudi citat od SamoSvoj. Denar je za vse vloge, ker pa kaka lahko ne bo ustrezna, razpis ostaja odprt. Pri tem se to sigurno nanasa na to, da morajo biti zadosceni vsi pogoji do tega datuma in zadnji v vrsti, kjer ne mores nic več palamuditi je registracija avtomobila.

Saj vloga se vlaga on line, a ne?
Kje sploh lahko kiksneš, da vloga ni ustrezna? Narobe prepišeš številke šasije?

Vlaga se nepopolne vloge in pri tem upa, da bo datum oddane vloge tisti, ko si prvic oddal, potem pa dopolnjeval. Ampak to bo obveljalo samo za tiste, ki so res pozabili kako dokazilo pripeti, bo pa datirano pred oddajo vloge.

jezek

Guru
24. jul 2008
6.304
2.917
113
Lahko povzemas kakor zelis, verjetno pa ce ni dodatne pipice, NE bodo dobili vsi, ki so oddali do datuma. Sploh pa presecnega datuma ocitno ni (bilo), tako da niti teoreticno ne morejo dobiti vsi. Btw, vloga je (tako kot vsaka druga) lahko nepopolna na 100 nacinov....

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.418
9.588
113
Lahko bi se ustavil pri prvi besedi, če je ostalo preveč zate. Borzen je rekel, da bodo vse vloge, ki so bile oddane do 6.8. in odobrene, dobile. Ostalo je odgovor clancyju, kako je lahko vloga neustrezna. To je klasičen način.

Ze iz zgornjega odstavka je pa to tudi razvidno, ceprav ne tebi očitno. Pozivajo folk naj še kar posiljajo, če je slučajno vmes dovolj takih, ki bodo zavrnjene, se jim lahko userje in dobijo. Tako da ne le, da dobijo vsi do datume, se kaki več bo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.868
5.195
113
Cene in kaj se izplača pustimo ob strani, zanima me varnost glede na to kar sem videl včeraj.
Nesreča (križišče) dveh malih avtov. Eden je bil 10+ let star Citroën (tisti mali, ki je manjši od Clia) in Leapmotor EV (tudi mali) nekje v rangu Citroena, mogoče kak cm manjši. Praktično čelno trčenje, eden nizka hitrost, drug pod 50 km/h sigurno.
Citroën spredaj udarjen, stekla cela, okvir nedotaknjen, avto še vozen. Leapmotor pa popolnoma sesut s steklom in prednjim skrivljenim okvirjem vred. Ena prednja luč je ležala v celoti na tleh kot, da ni bila pritrjena. Zmečkano, nevozno.

A ne gredo ti Kitajci čez enake varnostne teste kot EU avti?
Sem mislil, da smo varnostno napredovali, da se v mestu pri normalnih hitrostih že težko ubiješ. Ampak si ne predstavljam, da bi tale Leap trčil s čim večjim kot je bil mali Citroën.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.696
4.932
113
Tole:
a0f03bb9b791944decbd-nesreca.jpeg

... pri rikši ne vidim sproženih airbagov, a jih sploh ima? Pri drugem se ne vidi druge strani kjer je očitno počil, vsekakor nima osovine zmaknjene kot jo ima leapmotor, je pa zadaj levo konkretno poseden tako da vprašanje kako je na drugi strani. Je pa res da ICEji imajo spredaj motor, tale jajc ima kavni mlinček pa kolesa čisto na previsu, tako da zamik je logičen. Ima pa tadrug sprožene airbage, tako da domnevam da je trk vseeno bil za totalko samo s te fotke se ne vidi. (skratka oba sta ekonomsko totalka)

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.942
14.587
113
leap motor so se odprla vrata, kabina cela, to pa je tudi pomembno...če se bo kdo 100ko priheftal v malčka, so tak vsi hin...ni tu znanosti.

alesn

Fizikalc
19. jun 2012
439
34
28
Cene in kaj se izplača pustimo ob strani, zanima me varnost glede na to kar sem videl včeraj.
Nesreča (križišče) dveh malih avtov. Eden je bil 10+ let star Citroën (tisti mali, ki je manjši od Clia) in Leapmotor EV (tudi mali) nekje v rangu Citroena, mogoče kak cm manjši. Praktično čelno trčenje, eden nizka hitrost, drug pod 50 km/h sigurno.
Citroën spredaj udarjen, stekla cela, okvir nedotaknjen, avto še vozen. Leapmotor pa popolnoma sesut s steklom in prednjim skrivljenim okvirjem vred. Ena prednja luč je ležala v celoti na tleh kot, da ni bila pritrjena. Zmečkano, nevozno.

A ne gredo ti Kitajci čez enake varnostne teste kot EU avti?
Sem mislil, da smo varnostno napredovali, da se v mestu pri normalnih hitrostih že težko ubiješ. Ampak si ne predstavljam, da bi tale Leap trčil s čim večjim kot je bil mali Citroën.
Stanje avtomobila po nesreči samo po sebi ne pove, kateri avto je varnejši. Pri sodobnih avtomobilih je prednji del namenoma zasnovan tako, da se pri trku plastično deformira in s tem absorbira čim več kinetične energije. Zato se uporabljajo posebni materiali, npr. TWIP in TRIP jekla za ključne dele....Bolje je, da se zmečka avtomobil, kot da se čim več energije trka prenese na potnike. Včasih so bile slike, ko je avtomobil na videz ostal cel, vsi potniki pa so umrli.

Zato avto, ki je po trku videti bolj razbit, ni nujno manj varen od tistega, ki ima na pogled precej manj poškodb. Ključno je predvsem, ali je potniška celica ostala stabilna, koliko je prišlo do vdora volana, armature, pedalov itd. v prostor za potnike.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.998
9.112
113
To je vse res, dokler se ključne deformacije za 100% ne deformirajo pri že recimo 40kmh. Kaj pa naprej? Kako bo pri 50kmh? Ne upem pomisliti še za kaj več.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.660
7.667
113
Saj pa ti trki so standard pri NCAP testiranjih, brez tega se avto ne more prodajat pri nas, tako da bodite kar brez skrbi.

Pač spet ena fotka z namenom diskreditacije EV/kitajca, nothing else.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.696
4.932
113
leap motor so se odprla vrata, kabina cela, to pa je tudi pomembno...če se bo kdo 100ko priheftal v malčka, so tak vsi hin...ni tu znanosti.
Ja tu bi koristili vec fotk, ker sumim da ga je (mislim da je tisto Seat Arona, aka dvignjena ibiza, aka polo klasa) zadel z desnim vogalom in tudi seatu tam na drugi strani manjka par stvari. Obema avtoma je očitno varnostna kletka ostala nedotaknjena, moti me ker ni videt sledi sprožitve airbagov pri kitajcu.

Sicer Janez40 ali slabo vidi, ali pa je včeraj še en leapmotor podlegel (tale nima nič razbitega stekla, pa nobenega starega citroena ne vidim). Rikše spredaj itak že serijsko nič ni, tako da deformacija je v sklopu pričakovanj

• Všeč mi je
Reactions: sajkek