Imel sem Maranza SR 7005 kot reciver in Mordaunt Short Alumni 5.1. Torej surround sistem 5.1. Mehko in toplo za poslušat mjuzo, in dovolj prepričljivo za filme. Vendar sem vse skupaj zamenjal, saj sem dejansko filme gledal vedno bolj poredko na surround. Preveč "vsega" (mislim na sound in efekte) je bilo v sobi. Kar nekaj se jih po začetni navdušenosti nad 5.1 (ali celo7.1) odloči zamenjat sistem.
Sedaj (no nekaj let nazaj...)sem vzel stereo ojačevalec prav tako od marantza (PM-15-S1) in 98 litrske floor stand zvočnike od Dalija (Helicon 400 Mk2). Sound pri glasbi je neprimerno boljši, pri filmih pa je prav tako dovolj basa, efektov ipd....
Torej dejansko se moraš odločit kaj ti je prioriteta ali filmi (potem imaš sistem z zvočniki in reciverjem za 1000 evrov čisto dovolj), če pa ti je prioriteta glasba, pa predlagam, da nabaviš konkretne zvočnike (kvalitetne) in nek stereo ojačevalec, ki ga boš kasneje nadgrajeval (beri zmenjeval) za boljšega. Filmi bodo tako "zadovoljivi" glasba pa neprimerno boljša...
Veliko glasbe jaz tudi "gledam", torej posnete koncerte na DVD ali BR, tam enostavno izbereš nastavitev stereo in uživaš.....pri surround-u pa te velikokrat zmoti prostorski zvok ploskanja in drugih vzklikov med publiko ipd.......
Seveda je to moje mnenje, vsaka ušesa, pa imajo svoj "okus".....
Problem vsega skupaj je tudi prostor, postavitev sistema 5.1, kablovje ipd.....Pri stereu pač paziš na t.i. stereo tirkotnik, se vsedeš v sweet spot in uživaš.......
Prednosti reciverja pa so seveda v vseh možnih priklopih, kar danes ob tem, da se glasba seli na compe in HD-je tudi ni zanemarljivo. prav fino je vse skupaj imeti na Wi-fi, konkretno posneto in že poslušaš......no jaz sem ta problem sedaj rešil z DAC-om.
vsekakor tvoja odločitev.....imaš pa kar nekaj forumov na to temo, kjer ti bodo z lahkoto svetovali.
Pa obilo užitka pri muziki in filmih