Ogroženi pešci

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.003
10.754
113
kod Džej-Zija
ksz

V tej temi je pa res lepo prikazano, zakaj je prometna kultura na takem nivoju, na kakršnem je. Beri: več kot pol ljudi totalnih balkancev.

A res nihče izmed vas še ni bil pešec v tujini? Avstrija, Nemčija itd. Tam je pešec kralj in avtomobili ustavljajo že, če si še vedno meter ali dva od prehoda. Ne pa pri nas, ko moraš za prečkanje dobesedno prositi.
bonk.gif
Kakor koli, jaz pešcem ustavljam, ustavljati pa začnem dovolj zgodaj, da mi nihče od zadaj ne naredi ritne rekonstrukcije. Nikogar ne bo pobralo, če bo ustavljal pešcem in tudi nihče ne bo zaradi tega zamudil ničesar omembe vrednega. Ker je res samo malo strpnosti potrebno za konkretno dvigovanje prometne kulture.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ampak treba priznat da v tujini tudi ni prehodov na vsake 10m. Sami podhodi oz greš kr lepo peš da prideš do semaforja
smirk-1.gif

Pri nas je nekje obup
smirk-1.gif

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Al pa taksa za vožnjo z avtom po mestih. S tem da gre ta denar za izgradnjo boljše infrastrukture za pešce in kolesarje in podobno.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Takoj sm za
smirk-1.gif
vsaj jst. Samo tut če se uvede, bo javni promet isti, infrastruktura za pešče in kolesraje pa isti k.

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
No tko. Jaz povečini ustavim, če je prilika. So pa določeni pešci navadne MONE, ki bi jih bilo za pregazit.

Recimo enkrat sem skoraj povozil eno zadeto kravo. Vozil sem se v naselju 50 km/h, v peti prestavi, tako da nisem bil kaj dosti glasen (sprva).

Na pločniku je bila zelo blizu prehoda skupina cca 20 ljudi, ki so čakali na lokalca. Ko sem bil že zelo zelo blizu prehoda sem opazil, da se je iz množice proti prehodu pomaknila neka ženska (prehod je bil recimo dva koraka stran).

Nogo sem samo postavil nad bremzo, a nisem zaviral, saj sem presodil, da sploh ne bi mogel ustaviti, tudi če bi hotel. Itak pa sem sklepal, da bo baba pogledala ne cesto preden bo šla čez in da me bo počakala, ko bo videla, kok sem blizu.

Ampak ona je šla pol sekunde za tem že prav počasi čez (gledala je samo naprej, nič na cesto). Jaz sem zaviral na polno, takrat še nisem mel ABSa in mi je vse škripalo uiber na glas. Ampak sprva kako sekundo (v tem času so me že vsi v radiusu 50m opazili) sploh ni dojela nič in je lepo stopicljala dalje. Pa to je bila ženska tam 35 let stara.

Jaz sem videl, da ne bom ustavil pravočasno in sem si rekel prekleta [censored] zabita daj stopi hitreje, ker se nimam kam umaknit. No in nato je končno dojela, da jo bom nagazil in se malo zmigala, tko da sem jo za mišji drek zgrešil. Pa revica je opanko ob vsem tem naporu izgubila. Mislm. Ko sem se ustavil je bila ravno nekje pri mojih brisalcih 5 cm levo od avta. Tko da, če se ne bi zadnji moment malce podvizala, bi jo lepo polomu za brezveze.

Ene dve sekundi sem zijal v njo v smislu kaj je narobe s tabo in vmes iz njenega pogleda dobil filing, da je od nečesa zadeta, potem pa se odpeljal naprej. Bi jo najraje skipal v ljubljanico
stupid-1.gif

Mislm eno je, da ma pešec prednost, drugo pa je, da izsiljuje in ne gleda na cesto. Sej nisem telepat. Postavi se ob prehod, pa jasno daj namen, kaj boš, pa preden greš čez vsaj poglej, kje je kdo. Ne mormo kr vsi ustavit takrat, ko se nekdo spomni.
bonk.gif

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
mogoče zato k se tam vseskup hitrej odvija in kdor ma namen it čez cesto bo to nardu nedvoumno in hitr. pr nas pa ne veš a stoji tm k se sonč, al gobca po telefonu al kaj kurca, ko pa gre končno le čez cesto se pa vleče k da bi smrkelj peglal. kašni ste pa vi k grete čez cesto? jaz če vidm da za avtom al parimi ni nič, bom počakal, da grejo mim, saj pešaka najbolj enostavno manevriraš od vseh ostalih u prometu. uni so pa perle ja k brez da bi pogledal prleti direkt na prehod, čeprav za tabo ni nbenga in potem po polžje čez cesto. to je največji balkan.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.045
3.563
113
41
Lj
Ah sej ne bo nikol bolj. brezveze razgljabljat pravzaprav. Stvari gredo ponavad samo na slabše.