Zelo zanimiva tema o pešcih v prometu.
Z več kot dvajsetimi leti šoferskega izpita sem udeležen v prometu kot šofer, kolesar, voznik kolesa z motorjem ter pešec.
Vsak dan se čudim, da v tej naši ljubi deželi ne podleže več pešcev pod kolesjem tako enih ali drugih prevoznih sredstev, saj je obnašanje le-teh iz dneva v dan bolj samomorilsko.
Spominjam se še moje izpitne vožnje, ko me je model na koncu na Roški opozoril, češ ste videli pešca, ki je stal ob robu ceste (meter od roba in lizal sladoled), kaj ko bi vam stopil pred avto? Seveda je bil prehod približno 20 metrov stran. Moj odgovor pa je bil, da če bi opazoval vse ljudi ob pločniku, bi lahko vozila s polžjo hitrostjo. Seveda sem izpit naredil.
Drug primer, Stritarjeva; prehod za pešce, čase, ko je bila še prevozna za ves promet. Ustavim koloni pešcev, spustim jih čez malo morje, speljem pred dvema modeloma, ki sta ravnokar stopila na prehod na drugem voznem pasu. Pri Magistratu model v modrem, kontrola dokumentov.... Ste videli pešca, ki ste ga izsilili? Jaz njemu Ste videli ko sem stal slabo minuto in jih spustil malo morje čez, če bi bilo po vaše lahko stojim tu do večera in jih spuščam. Hvala lepa, izvolite dokumente in lep dan vam želim.
Prometna kultura, ne samo pešcev, je pri nas katastrofalna, res pa je, da so pešci poleg kolesarjev v stiku splehom in asfaltom najbolj ranljivi.
Pojdite samo po teh shoping centrih BTC in podobnih, pešci hodijo kot zbezljane ovce, za katere so poti povsod, ne levo ne desno, samo nagonsko čez, na drugo stran, v lepši jutri, pa četudi krvav.....