Odvod deževnice - drenaža

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Vzporedno s hišo imam deset dreves do katerih bi rad napeljal vodo iz žleba (iz enega vogala hiše). Zdaj je tam kjer pride navpična cev od žleba spodaj majhen jašek iz katerega gre deževnica v kanalizacijo. Iz tega jaška bi sedaj rad napeljal cev do desetih dreves, ki so nasajena vzporedno s hišo. Torej me zanima predvsem:

1. kakšno cev dat noter in kako globoko? Navadna drenažna cev ali kaj drugega? Da ne bo vsa voda odtekla že pri prvem drevesu

2. kako izvest da bo voda tekla k drevesom, ne nazaj proti hiši?

Hvala.

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Do dreves mi je jasno, prvo drevo je dva metra od žleba, torej 2m plastične cevi, kako pa potem naprej. Od prvega drevesa naprej gre potem cev tako da bo desno od cevi hiša, levo pa drevesa. Tisto cev, ki je kot porozen šlauf za zalivanje imam. Dam kar to v zemljo al kako?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
bl k bo naluknjana, vec bo steklo..in bajvec k prvemu pa potem anprej
ce je porozna oz kapialrna..bo enekomerno zalivala, sam bo v nalivu mal prinesla..ker bo prepocas iztekalo..

btw
zakaj zalivat z zlebom. saj k dela zleb, dela tudi nebo..ce razumes

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
To je tako blizu bajte da še takrat ko pada dež mora skoraj mal pod kotom da pride kaj vode zraven. Ko pa pride kaj vode zraven pa še tista bolj ali manj odteče ker na drugi strani dreves je pa meter stran že breg.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
aha..pol dej pa plastiko čez vse..recimo od prvega drevesa naprej fi 50..pa jo sam naluknaj..manj, pa pol vec naprej..pa ne pretiravat..pa ne zakoplji, ampak pocakaj, da vidis kaj bo.

manj lukenj an zectku psolje vodo se naprej..ta logika..upam, d aje prava..

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
KSZ. Mam se jaz eno on-topic vprasanje

Pri stari hisi sem opazil, da je cev fi 10cm od peskolova (za zleb s strehe) speljana samo cca. 3m od hise, nato pa ni nobene ponikalnice. Cev se je seveda z leti zabasala z blatom. Cev bom poskusil scistiti. Kako predlagate, da najceneje resiti zadevo, da bo zleb poziral in se ne bo vec zapolnil z zemljo? Dati na konec cevi filc in nazaj zasuti ali kako drugace (npr. skopati se kaksen meter in podaljsati cev z drenazno in jo zaviti v filc).

jello

Guru
22. sep 2008
10.272
3.909
113
Dobil na ZS nasvet, do katerega sem prišel tudi sam medtem ko sem skakal okoli in iskal primerne cevi. Brez zbiralnika ne grem delat nič. Ko ni dežja itak ne bo vode, ko bo dež jo bo pa preveč naenkrat. Vseeno hvala za ideje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Hm....kaj pa boš s to cevjo profitiral?

Saj ko pada dež, zalije tudi drevesa...in ta cev ni potrebna, ko ga ni, so tudi drevesa na suhem?

Če že kajd elaš bimoral narediti kvečjemu odvod (dela) vode v smer proti drevesom...neke vrste 'T' kos....ki bi spustil vodo v to smer do zapolnitve cevi (jaz bi verjetno potegnil cev mimo dreves ter ob vsakem drevesu naredil luknjo v cevi)..preostanek pa bi naprej odtekal po meteorni kanalizaciji...da se ti ne bo zgodilo čez čas da bo začelo znotraj hiše švicati.

ampka e enkrat...malo nesmiselno se mi zdi to delat...če bi imel vrtino, potoček ob hiši....potem ja, samo deževnico pa ne bo efekta.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
A ma kdo kaksno idejo, kako najlazje ocisititi vkopano betonsko cev fi 10 cm dolzine 4 m? Cev je zabita z zemljo. Problem je se ta, ker je padec minimalen. Se sploh splaca poskusati s hobi visokotlacnim cistilcem?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
se pravi 4 metrske cevi?

Iz vsake strani po 2 metra bi moralo it s kako fi8mm železom.

Ampak je težko tole tako na pamet govorit, če ne vidiš situacije...

pr fotru so med režami prišle not korenine vrbe, ki je rasla v bližini in je bilo potrebno odkopat.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Problem je se ta, ker je na eni strani cev cisto pri hisi (prikljucena na peskolov) in tezko prides zraven.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Slo bi morda s 3 m zelezno palico, 1 m na drugi strani bi pa ze nekako prebil. Kje se pa dobijo palice taksne dolzine in kaksne so cene?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Betonsko železo.

Ponavadi odrežejo na mero, so pa drugače 6 metrske. Več kot 5€ ne bi smela bit.

Imajo pa vsakem merkurju oz. v trgovinah z gradbenim materialom.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Jaz imam doma drugače cca. 2 metra dolge kovinske štange (od oka 3 cm premrea, polno železo)..ti jo lahko dam, ker sem jih ravno par dni nazaj vlačil nakup da grejo za odpadno železo..pa tisto našičiš na koncu..pa gasa noter, ter vmes spirat z vodo (Maš fitnes (ker ni lahka) pa še prebiješ stvar).

Tako da..predno pokličem koga da odpelje šaro, lahko prideš iskat (na obrobje Ljubljane...če ti ni preveč od roke).