Odpovedni rok (30-90 dni)?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
V pogodbi piše "najmanj 30 dni in največ 90 dni" - zanima me, kdo določa (ko daš odpoved seveda) koliko dni naj traja odpovedni rok? Lahko podjetje glede na napisano zahteva vseh 90 dni?

Cooper

Pripravnik
27. jan 2009
498
0
16
Ljubljana
Navadno je tako, da je odvisno od tega, kako pomemben si za podjetje. Če nisi pomemben, potem te odslovijo po 30 dneh, če si pomemben, te držijo 90 dni. Ali pa glede na to, kdo prekine delovno razmerje - če ga prekine delavec, potem je 90 dni odpovednega roka, če odpove delodajalec pa 30 dni. Načeloma ima delodajalec glavno besedo.

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
če daješ kot delavec odpoved, uporabi zakonski minimum; s tem ne kršiš pogodbe, ker si dal rok najmanj 30 dni.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Meni se ok izide z nekaj manj kot 60 dnevnim (da je konec s 31.1.), pa me je bolj zanimalo, če me lahko prisilijo ostati 90 dni. In ja, jaz dajem odpoved.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Zakon opredeljuje minimalne in maksimalne roke. Tvoji roki so v okviru zakona... torej lahko izkoristijo 90 dni... glej predmetni člen ZDR spodaj...

Citat:

92. člen
(minimalni odpovedni roki)

(1) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.

(2) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec, razen v primeru iz tretjega odstavka tega člena, je odpovedni rok:
30 dni, če ima delavec manj kot pet let delovne dobe pri delodajalcu,
45 dni, če ima delavec najmanj pet let delovne dobe pri delodajalcu,
60 dni, če ima delavec najmanj 15 let delovne dobe pri delodajalcu,
120 dni, če ima delavec najmanj 25 let delovne dobe pri delodajalcu.
(3) Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delodajalec zaradi krivdnih razlogov na strani delavca, je odpovedni rok en mesec.

(4) Za delovno dobo pri delodajalcu se šteje tudi delovna doba pri njegovih pravnih prednikih.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
če daješ kot delavec odpoved, uporabi zakonski minimum; s tem ne kršiš pogodbe, ker si dal rok najmanj 30 dni.

Če da odpoved delavec rok določa delodajalec skladno s pogodbo in zakonom. Delavec lahko sicer predlaga minimalni rok vendar na koncu ni njegova odločitev.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik sergio pravi:
Meni se ok izide z nekaj manj kot 60 dnevnim (da je konec s 31.1.), pa me je bolj zanimalo, če me lahko prisilijo ostati 90 dni. In ja, jaz dajem odpoved.

Lahko te "prisilijo", vendar kdo si pa želi gledati človeka v firmi, ki se mu nič ne da, ki lahko v bistvu naredi več skode kot koristi. Predlagaj najkrajšega, potem pa se boste srečali nekje vmes... če so pametni seveda

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Čisto legitimno od delodajalca je, da hoče 90 dni odpovednega roka, tudi v pogodbi tako piše.

Zakaj bi sedaj delavec "izsiljeval" ?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Čisto legitimno od delodajalca je, da hoče 90 dni odpovednega roka, tudi v pogodbi tako piše.

Zakaj bi sedaj delavec "izsiljeval" ?

Zaradi tega, ker je tudi čisto legitimno, če delavec zahteva 30-dnevni odpovedni rok, ker v pogodbi tudi tako piše.
wink-1.gif

Ampak kakorkoli - pogodbe, kjer bi odpovedni rok bil napisan takole (od-do) še nisem videl. Ponavadi so številke konkretne, 30, 60, 90 dni in basta oz. po dogovoru drugače.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Kaj vam ni jasno? Odpovedni rok določa tisti, ki je na slabšem (ki mora iskati zamenjavo - ali delavca ali službe).
Ko se delavca odpušča je lahko odpovedni rok tudi 120 dni.

Najbolj nesmiselno pa je, da če delodajalec odpusti delavca iz krivdnih razlogov je odpovedni rok še vedno 30 dni... Torej delavec nekaj konkretno zahebe, to se mu more ustrezno dokazati (komisija, ugotavljanje, sklep) in po sklepu ga mora podjetje za nagrado še 30 dni plačevati.

Tudi jaz take pogodbe še nisem videl, člen v pogodbi so (butasto) povzeli po členu iz zakona.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Dobr, da vem, se pravi ena NK delavka, ki ima 20 let delovne dobe je jako pomembna v firmi, ker ima odpovedni rok 90 dni plus po pogodbi. Da ne pozabim, da je takšnih delavk 50
smile-1.gif

Ti to malo po svoje a?

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Dobr, da vem, se pravi ena NK delavka, ki ima 20 let delovne dobe je jako pomembna v firmi, ker ima odpovedni rok 90 dni plus po pogodbi. Da ne pozabim, da je takšnih delavk 50
smile-1.gif

Ti to malo po svoje a?

Zakaj po svoje? Ponavadi (ne seveda vedno) je tako, da imajo "pomembnejši" ljudje v firmi daljše odpovedne roke (iz obeh strani), "manj pomembni" pa krajše. Obstajajo seveda izjeme in teh 90 dni za to delavko ni nič protizakonitega, pač imajo v firmi takšno politiko (z vidika delodajalca po eni strani dobro, po drugi strani pa slabo, saj kaj si češ pomagat dva meseca z nekom, ki ni produktiven). Nekega dne sem dobil recimo pogodbo podaljšano za štiri (4) mesece, v njej pa je bil 90-dnevni odpovedni rok.
smile-1.gif
Seveda pa ne smemo pozabit, da se po dogovoru lahko te roke krajša.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Ja, če govorimo o kolektivni oz pogodbi o zaposlitvi. ZDR pa gleda delovno dobo. S tem, da "pomembne" ljudi (ne vedno) držiš na individualni in raznimi klavzulami.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Kot je navedeno zgoraj, je v 92. členu navedeno: Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.

Važno je torej, kakšen rok imaš naveden v pogodbi.
Če ne piše, potem daš odpoved z navedbo, da "si njihov" še 30 dni.
31. dan se potem BP "naslikaš" pri novem delodajalcu.
Če ti težijo, zagrozi s kakšnim odvetnikom.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To ti nič ne pomaga, da se naslikaš pri novem delodajalcu, ker te le-ta ne bo mogel prijaviti pri ZZZS, če te stari delodajalec ne bo odjavil.

Torej boš pri novem, delal "na črno".

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Ja, če govorimo o kolektivni oz pogodbi o zaposlitvi. ZDR pa gleda delovno dobo. S tem, da "pomembne" ljudi (ne vedno) držiš na individualni in raznimi klavzulami.

ZDR gleda delovno dobo v primeru, ko odpoveduje pogodbo delodajalec. V tej temi je debata o tem koliko časa te lahko podjetje "drži" v primeru, da ti podaš odpoved.

Ti dolgi roki (glede na delovno dobo) so določeni v interesu zaščite delavca, da se v primeru odpovedi z danes na jutri ne znajde na cesti.

Drugače je pa glede rokov, ko da odpoved delavec, zgleden realni primer, ko je posameznik namesto predloga o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja z opredelitvijo predloga dneva prenehanja v kadrovski oddal le odpoved in je bil posledično naslednji dan na cesti. Na to ni računal a je čisto zakonito - kriv si je pa čisto sam.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Kot je navedeno zgoraj, je v 92. členu navedeno: Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece.

Važno je torej, kakšen rok imaš naveden v pogodbi.
Če ne piše, potem daš odpoved z navedbo, da "si njihov" še 30 dni.
31. dan se potem BP "naslikaš" pri novem delodajalcu.
Če ti težijo, zagrozi s kakšnim odvetnikom.

Funkcionalna nepismenost je sicer težava. A jaz vidim precej večjo težavo v tem, da na forumu razlagaš napačna dejstva.
Če v pogodbi piše minimalno 30 in maksimalno 90 dni ima delodajalec v primeru odpovedi s strani delavca možnost izkoristiti maksimalni odpovedni rok. To je dejstvo.

In po tvojem predlogu potem odvetnik delavcu pomaga le toliko, da se lahko brani pred morebitno tožbo delodajalca
evil.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Drugače je pa glede rokov, ko da odpoved delavec, zgleden realni primer, ko je posameznik namesto predloga o sporazumnem prenehanju delovnega razmerja z opredelitvijo predloga dneva prenehanja v kadrovski oddal le odpoved in je bil posledično naslednji dan na cesti. Na to ni računal a je čisto zakonito - kriv si je pa čisto sam.

confused-1.gif
Daj malo bolj razloži... Tudi če da delavec sam odpoved, obstaja nek odpovedni rok (najmanj en mesec), pa nima veze, ali napiše kaj v odpoved ali ne. Mirodajen je ZDR in kolektivna ali individualna pogodba.