Oddaja stanovanja

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
OK, stvar je sledeča: sem v situaciji ko moram začet oddajat stanovanje.
nikoli nisem tega počel, pa me mal zanima, če mi lahko kakor koli pomagate s kakimi nasveti, kaj pazit, kako se zmenit, na kaj moram bit pozoren, . . .

Hvala

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Nikoli pocel tega, ampak po kmecki logiki, dobi si kopijo pogodbe in vso sreco pri iskanju pametnega najemnika. Aja, jaz bi pobral se nekaj varscine in morda popisal inventar v kolikor gre za opremljeno stanovanje ter ga prej poslikal. Kako je pa z davkarijo ti bodo pa drugi povedali.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.962
113
v lokalni ostariji
1. poslikaj stavnovanje
2. dobi dobre najemnike
3. poberi varščino recimo 3 mesečne najemnine
4. skleni pogodbo in daj cesarju kar je cesrjevega
5. poskrbi da plačujejo stroške-zahtevaj odrezke izpiske
6. kasiraj in uživaj

Tanja_86

Pripravnik
13. apr 2010
83
0
6
Ljubljana - Bežigrad
Ja, res je! Če plačujejo za mesec naprej je čisto dovolj!
smile-1.gif

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
1. ti nič ne pomaga
2. lahko je reči, vedel pa boš šele potem, ko gre ven ali pa po nekem času
3. varščina 3 mesece tu odpade vsaj 90 % kandidatov
4. to obvezno, čeprav ti na koncu če ne bodo plačali bolj malo pomaga, zato najbolje, da Notar sestavi Notarsko izvršno pogodbo, da ne rabiš niti tožiti, če ne plačuje....
5. Tu ti svetujem, da vse račune dobivaš samo ti na tvoj naslov, jih plačaš, nato pa ti vrnejo, tako boš tudi ti dobil opomine .....
6. kasiral boš, ko boš še državi odvedel svoje, neposredno 15% potem pa še ob dohodnini, če imaš samo povprečne dohodke še 20% in, ko boš na koncu ugotovil, kaj vse so ti uničili, ne boš užival, dobil boš občutek, da delaš za državo, ki nima nobenega rizika, samo kasira, ti pa imaš rizik, cirkus, na koncu ti pa ostane samo ene 65 % sume, ko pa odšteješ še amortizacijo in obračanje naložbe ( v stanovanje) ti bo šlo pa že na jok !!!

Taka je realnost !!! Pa še zelo dober namig iz izkušenj, najboljše najemnike ti zmeram pripeljejo nep. agencije, to pa zato, ker en "revež", ki komaj zbere za polog, potem pa že drugi mesec ne ve kako bo plačal, tak nikoli ampak prav nikoli ne išče čez nep. agencijo !!!

Floki

Guru
6. sep 2007
10.123
3.177
113
Ne vem zakaj vsi pišete kako ti vsak razturi stanovanje jaz živim zadnjih 5let v podnajemniških stanovanjih pa nam kaj več kot kakšne stene še ni uspelo umazat.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.286
812
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Pa še zelo dober namig iz izkušenj, najboljše najemnike ti zmeram pripeljejo nep. agencije, to pa zato, ker en "revež", ki komaj zbere za polog, potem pa že drugi mesec ne ve kako bo plačal, tak nikoli ampak prav nikoli ne išče čez nep. agencijo !!!

enako priporočam. pač daš nekaj še nepremičninski agenciji, pa ti bo res dobro stranko zrihtala. pa teb ni treba ubadat z padalci, ki bi radi pogledala stanovanje. pa vse papirje ti uredijo na agenciji, pa še kej ti svetujejo.

lp

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
na 3. točki boš izgubil pol kandidatov

Toliko bolje, bodo vsaj ta resni ostali. Tako ali tako rabiš enega resnega najemnika in ne 5.
Pa še 3 mesece avansa zna bit malo, ko ti najemnik zaide 'v težave'. Najmeniki so preveč zaščiteni in se jih ne moreš rešiti, ko pričnejo ščitenje države izkoriščati...

LP,

Milan

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
3 varščine? HA.

Je ne plačam nikoli ever never toliko.

Trenutno sem v novogradnji (najdražji flati an Viču), pa sem dal točno 0 varščin. Ja, nekateri cenijo normalne najemnike
smile-1.gif
.

Agencije se pa vsi izogibajo, ker ne naredijo popolnoma nič. Poberejo pa provizijo + DDV od najemojemalca IN najemodalca.

LP,
PIC

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.123
3.177
113
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
na 3. točki boš izgubil pol kandidatov

Toliko bolje, bodo vsaj ta resni ostali. Tako ali tako rabiš enega resnega najemnika in ne 5.
Pa še 3 mesece avansa zna bit malo, ko ti najemnik zaide 'v težave'. Najmeniki so preveč zaščiteni in se jih ne moreš rešiti, ko pričnejo ščitenje države izkoriščati...

LP,

Milan

Jaz tak oglas samo preskočim pa nebi rekel da sem slab podnajemnik

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Ja resnica je tudi to, kar PIC in Floki pravita, samo tudi sam kdaj kaj oddajam, pa, da ne rečem kaki junaki kličejo, ko bi najeli luksuzno stanovanje v dražjem delu Lj., potem te pa vpraša, če bi lahko nižjo najemnino, pa da bi zdaj takoj lahko dal za 14 dni samo potem bo pa še razliko ........

Ne rečem, pa, da tudi fer najemnika ne dobiš direktno in če so odnosi obojestransko fer sta zadovoljna oba in ni težav, navadno pa že ob ogledu veš ali boš oddal ali ne in ko nekaterim vljudno poveš, da imaš še enega interesenta, ki potrdi jutri ali ne, da naj te zato čez 2 dni spet pokličejo, ja, da jim to obzirno poveš, da ne rečeš direktno, po temu, da si se pripeljal z razdrapano kripo za 400 eur in po vsemu slišanemu nimam zaupanja vate, zato ti ne oddam, so nekateri, ki dojamejo noro užaljeni, tudi sato sam menim, da je bolje zahtevati varščino za vsaj 2 - 3 najemnine, ker če nek res soliden pride, potem se da itak še vse pogovoriti in zbližati stališča....

Nazadnje urejeno:

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik bansh28 pravi:
kje pa imaš flat ? Cena ?
Sem ga prodal, ker je bilo škoda živcev in časa za zafrkancije z najemniki. Kot je en pred mano zapisal, je profit pri oddajanju, ko enkrat izračunaš pod črto, vprašljiv. Dokler so cene nepremičnin rasle, se je še kompenziralo, potem pa nisem več videl smisla v tem...

LP,

Milan

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Ja resnica je tudi to, kar PIC in Floki pravita, samo tudi sam kdaj kaj oddajam, pa, da ne rečem kaki junaki kličejo, ko bi najeli luksuzno stanovanje v dražjem delu Lj., potem te pa vpraša, če bi lahko nižjo najemnino, pa da bi zdaj takoj lahko dal za 14 dni samo potem bo pa še razliko ........

Ne rečem, pa, da tudi fer najemnika ne dobiš direktno in če so odnosi obojestransko fer sta zadovoljna oba in ni težav, navadno pa že ob ogledu veš ali boš oddal ali ne in ko nekaterim vljudno poveš, da imaš še enega interesenta, ki potrdi jutri ali ne, da naj te zato čez 2 dni spet pokličejo, ja, da jim to obzirno poveš, da ne rečeš direktno, po temu, da si se pripeljal z razdrapano kripo za 400 eur in po vsemu slišanemu nimam zaupanja vate, zato ti ne oddam, so nekateri, ki dojamejo noro užaljeni, tudi sato sam menim, da je bolje zahtevati varščino za vsaj 2 - 3 najemnine, ker če nek res soliden pride, potem se da itak še vse pogovoriti in zbližati stališča....

Saj to, ko oddajaš, vidiš kaj vse ti pride na ogled - od normalne klientele, do pijancev, prostitutk in zvodnic, ....
Jaz sem se jih na ogledu rešil preko polovice, ko se pojasnil pravila igre: 'Dokler so pošteni odnosi, se bomo razumeli, v primeru nespoštovanja pogodbe pa ne bom izbiral med preskrbljenostjo mojih otrok in najemniki.' - vsaj polovica 'izredno resnih' po tem ni nikoli prišla blizu.
Pa še takrat ni sigurno - recimo najemnik, ki je bil skoraj dve leti vzoren, potem pa problemi s službo, počakaš eno dve, tri najemnine na račun dobrih izkušenj iz preteklosti, a je šlo samo na slabše. Na koncu ostaneš brez najemnine, brez plačanih stroškov, s škodo v stanovanju...
Sam vidim smiel oddajanja takrat, ko imaš več stanovanjskih enot in se imaš s tem čas zafrkavati.

LP,

Milan

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.557
2.962
113
v lokalni ostariji
3 najemnina obvezno

če je resen, bo že mel tistih 1500€ za najemnino (ali malo manj) če je šalabajsek...

daš pogoj 3 najemnine za varščino. če reče evo ti 1,5 takoj že veš da je resen...
konc koncev rabiš samo 1... ne pa 10000 najemnikov ki se bodo kregali kdo te bo prej nategnu...

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
kaj mislite, če bi zahteval reference prejšnjih stanodajalcev, ali vsaj telefonsko številko, da preverim, če je res kaj govorijo:
10 let sem bil pri enem v najemu, sedaj pa prodaja stanovanje, nikoli nobenih problemov ni imekl z mano.
sem bil zmenjen z enim, pa me je nategnil, sedanji lastnik, pa je med tem že oddal drugemu.
taki in drugačni vzroki. pa vsi imajo male otroke, pa nimajo kam it, pa rešil bi jim življenje, če jim dam. . .
uf-1.gif

pa nikakor se jih odkrižat potem
crazy1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.193
7.063
113
Mah lej, ne se it socialne sluzbe. To da ma on otroke tebe ne briga.

V najemu sem cca 3 leta in pol. Srecal normalne in nenormalne najemodajalce. V okviru sluzbe pa sem srecal ze nebroj problematikov z obeh strani.

1. Ne se obnasat kot glavni car na vasi. Ker se bodo normalni najemniki izognili tebe. Ljudje ki ne delamo tezav, jih tudi nocemo in zato sem se na vseh ogledih kjer je zacel najemodajalec pretiravat z opozorili kaj vse bo ce bo....., samo obrnil in sel stran.
2. Obicajno se zahteva varscina v visini 1 mesecne najemnine in placilo najemnine za 1 mesec vnaprej.
3. poloznice naj placuje sam, tebi pa posilja skenirane odrezke po mailu oz. fotokopije po posti.
4. denar naj ti nakazuje na trr - imej prijavljeno na durs-u - ce bosta imela pogodbo in je ne bos prijavil bo ob morebitnem sporu te pogodbe durs zelo vesel
5. 2 x na leto gres lahko pogledat stanovanje in prej se moras napovedat - to imej v mislih in ce zelis normalnega najemnika se tega tudi drzi. Ne misli da s tem ko prides enkrat mesecno naokrog da se te zato najmnik "boji" in ne bo skode. Ce je kmet bo skoda v vsakem primeru.
6. reference niso slaba ideja, samo kaj bos storil, ce pridem npr. jaz in ti recem: Z lastniki smo se dobro razumeli 5 let, nato so dvignili najemnino in sem sel. Seveda so bili obmojem odhodu uzaljeni. Mislis da bom dobil referenco...?
7. glej tocko 1. - ti samo oddajas stanovanje in sta si z najemnikom enakovredni stranki v postopku.

In preden vsi napadete zakaj tako scitim najemnike: Iz izkusenj upam trditi da je 70% sporov med najemniki in lastniki posledica tega da se lastniki vedejo kot da cloveku nekaj dajejo zastonj in ne spostujejo dejstva da je znesek najemnike obicajno trdo prigaran.

Zgodbe z razbitim stanovanjem pa niso tako pogoste kot se govori.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Abeta, vso sreco ti zelim.

Zakaj pa [b[moras[/B] oddajatat stanovanje?

Ko sem jaz sel za 3 leta v tujino sem tudi razmisljal o oddaji, ampak me je tretjina, kar mi pobere drzava prevec.

Upostevaj, da bo v stanovanju nekdo zivel, ne moras ravno zahtevati, da bo nosil copatke, ce imas vecje stanovanje, je verjetno da se bodo otroci "igrali" in velika verjetnost cesa razbitega v kopalnici, ker ne bodo ravno redno cistili pip in odtokov se kaksni drugi problemi. Vprasanje tudi kaj bo s pohistvom, in ce dobis se kadilca in sam nisi kadilec, racunaj polega tega da zamenjas pohistvo se brusenje in pleskanje sten.

Jaz sem naracunal, da bi rabil za 55 m2 stanovanje za obnovo 700 EUR za parket, 400 za pleskanje, verjetno 1000 za kopalnico in 700 za hladilnik (ki bi ga moral zamenjati) za nekom drugim in cca 300 na leto za skladiscenje mojega pohistva.

pa sem se odlocil da se ne izplaca.

P

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

In preden vsi napadete zakaj tako scitim najemnike: Iz izkusenj upam trditi da je 70% sporov med najemniki in lastniki posledica tega da se lastniki vedejo kot da cloveku nekaj dajejo zastonj in ne spostujejo dejstva da je znesek najemnike obicajno trdo prigaran.
Se strinjam in posti oseb v tej temi tudi kažejo na to.
Okej, saj razumem, da si zaščitniški do svojih stvari in seveda nočeš, da ti nekdo uniči stanovanje, ampak dejansko nekateri take prbijate kot da dajete kaj zastonj. Mesečno dobivate 500 EUR + najemnik plača stroške (govorim za 2-sobno stanovanje). Edini strošek, ki ga imate je obraba pohištva, če ga seveda pustite notr in plačate še davek državi, vse ostalo gre vam v žep in potem še berem, da so najemnine prenizke.
rolleyes-1.gif

V primeru, da bi jaz oddajala bi 1x mesečno plačala čistilni servis, da dobro počistijo vse, ker nekateri ljudje niso nagnjeni k temeljitemu čiščenju in enkrat, ko se umazanija zažre v kakšne kote, je ne spraviš več ven. Beljenje je itak poceni, na vsake toliko let se še parket malo popedena, kakšen kos pohištva zamenja, in to je to.