Oddaj Preverjeno - Dvigala

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
hidravlična dvigala niso nobena redkost. So pa načeloma počasna da glava peče.

To v oddaji je bila pa še ena dodatna specifika, ker se samo "postavi" v prostor
evil.gif

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kaj te bolj točno zanima? Lahko napišem par podjetij, ki izdelujejo in montirajo dvigala, ampak bo bolje če vsaj približno vem kaj želiš. razlika je tudi med nazivom dvigalo in dvižna ploščad.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Hipotetično nas zanima eni čim bolj preprosto dvigalo od kleti do 3 nadstropja, torej 4 nadstropja total...tukaj na Planini v Kranju, Planina 1, zraven toplarne če kdo pozna?.....Recimo tale v prispevku je čisto dovolj velik.....kakšne so kaj cene?

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
KSZ

Tudi sam se vceraj slucajno naletel na tale prispevek na Preverjeno in sem ujel le konec. A je bilo v prispevku omenjeno, kako je s financiranjem dvigala? Izhajamo lahko iz tega, da je vsak stanovalec ob nakupu vedel, da stavba nima dvigala. In potem se recimo 75% lastnikov stanovanj odloci, da bi imelo dvigalo. Je dolzna taksno investicijo kriti tudi preostala cetrtina? Kakor sem zasledil, pride v tistem konkretnem primeru postavitev dvigala cca. 4000 EUR na stanovanje.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Tale iz prispevka je uradno dvižna ploščad, kar pomeni da je hitrost manjša od 0,15m na sekundo če se ne motim. Posledično so manj sreoge zahteve in zato cenejša izvedbi in bi verjetno res lahko stalo okrog 5 jurjev.

Za hitrejše dviganje pa so zahteve druge (velja Pravilnik o varnosti dvigal) in bi verjetno cena poskočila.

Za cene lahko kontaktiraš znane proizvajalce (Kone, Schindler, Otis, Thysen), verjetno bo pa ceneje pri manjših in lokalnih (Sec, Bartolj, Erdu in še precej se jih najde).

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
v oddaji so BETA GLOBAL d.o.o. omenjeni?

5000 € total cena komplet ali na stanovanje?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Cen ne vem na pamet, a če se gre za 2 do 3 nadstropja in je zadeva enostavna, število vgrajenih pa veliko, je po moji oceni 5 jurjev neka okvirna cena za komplet.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
v prispevku so nekaj govorili o 1900 do 4000 na stanovanje pa se mi je nekako zdelo drago.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Saj je možno. Kot pravim, najbolje da kontaktiraš par ponudnikov. 4 nadstropja ni malo, tako da upam da te nisem zavedel, ker za tak denar ga sigurno ne boš dobil. Veliko stvari vpliva na ceno, tudi to ali je jašek treba narediti ali je že narejen, če je narejen - ali je betonski ozirom omogoča pritrditev vodil ali pa je "knauf" varianta ...

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Za cene je najbolje kontaktirat prodajalce, oziroma vzdrževalce dvigal. Nekaj se z njimi da tudi pogajat, so pa v večini kar zlatarji. Za primer pri nas je zamenjava komandne plošče z vsemi gumbi in displejem za dva dvigala prišla ca 2 jurja, pa smo na začetku dobili ponudbo za 2,5 jurja.
Plačilo pa gre lahko tudi iz rezervnega sklada, saj gre za skupne dele in opremo, seveda ob pridobitvi soglasij in vnosu v letni plan, ki ga sprejme večina lastnikov(75%).

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
KSZ

Tudi sam se vceraj slucajno naletel na tale prispevek na Preverjeno in sem ujel le konec. A je bilo v prispevku omenjeno, kako je s financiranjem dvigala? Izhajamo lahko iz tega, da je vsak stanovalec ob nakupu vedel, da stavba nima dvigala. In potem se recimo 75% lastnikov stanovanj odloci, da bi imelo dvigalo. Je dolzna taksno investicijo kriti tudi preostala cetrtina? Kakor sem zasledil, pride v tistem konkretnem primeru postavitev dvigala cca. 4000 EUR na stanovanje.

Tako je in prav je tako, nemore si en sam nekaj zmišljevati. Pri nas imamo eno tako sosedo, ki se z ničemer ne strinja in za nič noče dati denarja (iz stanovanjskega sklada) zdaj jo pa upravnik toži. Še stopnišča nemoreš prebeliti zaradi takih cvetk.

Sicer pa kar se dvigala tiče, verjetno se stanovalci starajo in bi prav prišlo dvigalo.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Mi ravno čakamo na vgradnjo dvižne ploščadi v hiši (1. nadstropje). Cena 8k €. Jašek smo pripravili sami.
Pri naboru ponudb so bile razlike velike saj smo se najprej odločali med različno velikimi dvigali z različno nosilnostjo (od 16k€-30k€) na koncu pa pristali na dvižni ploščadi. Kakor je že zgoraj omenjeno so le-te praviloma cenejše in počasnejše od dvigal.

Nazadnje urejeno:

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
KSZ

Tako je in prav je tako, nemore si en sam nekaj zmišljevati. Pri nas imamo eno tako sosedo, ki se z ničemer ne strinja in za nič noče dati denarja (iz stanovanjskega sklada) zdaj jo pa upravnik toži. Še stopnišča nemoreš prebeliti zaradi takih cvetk.

Sicer pa kar se dvigala tiče, verjetno se stanovalci starajo in bi prav prišlo dvigalo.

Ena zadeva je pleskanje stopnisca, obnova strehe, ipd. Drugo pa je vgradnja dvigala, ki ga prvotno stavba ni imela. V tem primeru me zanima, ce mora tisti, ki s s tem ne strinja, placati investicijo. Tukaj ne govorim o upravicenosti ali neupravicenosti investicije, ampak zgolj o tem, ali morajo potem taksno investicijo placati vsi.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KSZ

Konkretno za Koseze - v prispevku - so cene "dvigal" 40.000 € - 50.000 €, plačajo pa seveda samo tisti, ki bodo dviglo uporabljali. Tako da, tisti v pritliæju ne rabijo nič plačevati. Samno soglasje naj dajo, oziroma naj ne ovirajo vgradnje. ITak je dvigalo praktično neslišno, nevem kaj se bunijo.

Brezveze komplicirajo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
v prispevku so nekaj govorili o 1900 do 4000 na stanovanje pa se mi je nekako zdelo drago.
Je kar realno. Lift za kake tri ali štiri štuke je mimogrede 50 jurjev (z vgradnjo seveda) - odvisno od proizvajalca in modela.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
KSZ

Konkretno za Koseze - v prispevku - so cene "dvigal" 40.000 € - 50.000 €, plačajo pa seveda samo tisti, ki bodo dviglo uporabljali. Tako da, tisti v pritliæju ne rabijo nič plačevati. Samno soglasje naj dajo, oziroma naj ne ovirajo vgradnje. ITak je dvigalo praktično neslišno, nevem kaj se bunijo.

Brezveze komplicirajo.

Bunijo se, ker bojo njihova stanovanja avtomatsko sedaj manj vredna in jih bodo težje prodal
wink-1.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.518
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
Ja, pa to je evakuacijski jašek itd...

Najboljši je bil pa un dohtar, kao če bo mama zbolela reševalci tut ne morejo pridt do njega, ker bo ožji hodnik.

Ja madona, cela brilejeva ma lifte tko, da vozijo samo v vsako drugo nadstropje. Kako pa tja pridejo reševalci??
grin1.gif

Je pa tako, da vprašanje kako bi se obnašali do dvigala najbolj glasni, če bi oni živeli v pritličju...