Od česa nastaja tole?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Pred pol leta sem v Ikei kupil posteljo (slika). Danes pa sem slučajno opazil tole (slika). Rjavi fleki / lise so samo na notranji in zunanji strani predalov, na ostalih delih postelje pa ne. Sicer madeži grejo dol z mokro krpo in blagim čistilom, ampak zanima me, od česa bi tole nastalo? Izgleda kot madeži od nikotina, ampak v prostoru se ne kadi.
V isti sobi je še garderobna omara, ki ima tudi predale (pol manjše), ampak tam ni teh madežev.

1.jpg
2.jpg

20. okt 2008
331
29
28
Kaj če gre za posušen kondenz, ki se ob pravih pogojih razvije v plesen? V kolikor so tla v tej sobi hladnejša bo verjetno to. A ima postelja kakšno zračenje (luknje) na ploskvi, ki nosi vzmetnico? Ker brez zračenja vzmetnice so hitro lahko težave...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Kaj če gre za posušen kondenz, ki se ob pravih pogojih razvije v plesen? V kolikor so tla v tej sobi hladnejša bo verjetno to. A ima postelja kakšno zračenje (luknje) na ploskvi, ki nosi vzmetnico? Ker brez zračenja vzmetnice so hitro lahko težave...
Ta soba je v prvem nadstropju, temperatura pod 23 ne gre, tako da bi za plesen težko verjel. Postelja oz. okvir ima zračenje. Ali je možno, da bi kaj "potegnilo" z vodil predalov, ki so original bili namazani z mastjo? Recimo vlago iz masti, ker v notranjosti sigurno ni umazano od vodil. Ali pa je sam material predalov kaj čudnega...

20. okt 2008
331
29
28
Dobro obriši z vlažno krpo in nato do suhega ter spremljaj stanje. Hladno vreme se bo kmalu zaključilo in se bo zadeva čez poletje 100 % presušila. Drugo zimo pa redno spremljaj in boš videl kje si.
Edina druga stvar, ki mi pade na misel, je lahko še fini lesni prah, ki je ostal od proizvodnje, če zadeve ob sestavljanju niste zadosti počistili. Tisto bi morda lahko naredilo takšne vzorce, če je kdaj prišla malo večja vlaga zraven ...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Dobro obriši z vlažno krpo in nato do suhega ter spremljaj stanje. Hladno vreme se bo kmalu zaključilo in se bo zadeva čez poletje 100 % presušila. Drugo zimo pa redno spremljaj in boš videl kje si.
Edina druga stvar, ki mi pade na misel, je lahko še fini lesni prah, ki je ostal od proizvodnje, če zadeve ob sestavljanju niste zadosti počistili. Tisto bi morda lahko naredilo takšne vzorce, če je kdaj prišla malo večja vlaga zraven ...
Praktično nič nisem čistil s kakšno krpo in čistili, sestavljene predale sem samo posesal s fino krtačo, da nisem kaj obdrajsal. Ampak zanimivo je to, da sem enako posesal tudi predale v garderobni omari, tam ni takih madežev. Pa niso v vseh posteljnih predalih enaki vzorci. Nekje več, nekje manj. Kakšne večje vlage sigurno ni bilo zraven.

sad

Guru
24. avg 2007
21.622
10.288
113
Vlaga iz ležišča?
Kakšen je pod? Je morda spodaj kaj mrzlega? In potem kondenzira? Kaj drugega bi težko bilo.
Če poleti ne bo težav, pozimi pa se spet vrne, je to to.

22. jul 2007
13.869
1.896
113
124
Postelja - predal na sliki je spodaj zaprta in ni prezračevanja, tako da se ti je začela nabirati vlaga in prvi znaki na iverici ali lesonitu so tu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.767
7.327
113
pri taščici
Ta soba je v prvem nadstropju, temperatura pod 23 ne gre, tako da bi za plesen težko verjel. Postelja oz. okvir ima zračenje. Ali je možno, da bi kaj "potegnilo" z vodil predalov, ki so original bili namazani z mastjo? Recimo vlago iz masti, ker v notranjosti sigurno ni umazano od vodil. Ali pa je sam material predalov kaj čudnega...
Nekega hudega zracenja na zgornji sliki ni videti

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Sem našel na telefonu sliko, ko sem sestavljal posteljo. Takole je videti skoraj sestavljena, gor pride še vzmetnica in nadvložek. Zdaj pa, ali se to dosti zrači ali ne, pa ne vem.
Na šihtu sem vprašal enega sodelavca, ki je prej dolgo delal v mizarski firmi, pa je tudi rekel, da je to začetek plesni. Sem pa na cunjo našprical meglio in samo obrisal predal brez kakšnega drgnjenja. Brez težav gre stran.
V sobi trenutna temperatura 23 in vlažnost 47%, zdaj sem en senzor dal v predal, pa bom videl, do koliko bo prišla vlažnost.
In če gre res za plesen, kakšna bi bila rešitev? Da v predale vržem par tistih vrečkic, ki se jih ponavadi dobi pri raznih izdelkih, da nase vlečejo vlago ali kaj drugega?

4.jpg

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.767
7.327
113
pri taščici
Kje imas po obodu kaj lukenj da bi lahko imel "vlek cez jogi"..ni vazno, gor ali dol. Clovek ponoci kar nekaj vlage odda v jogi. Brez morebitne "rekreacije".
Koliko od tal imas predale, okvir?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.622
10.009
113
EU
Daj nekaj distančnikov po obodu spodnjega roba, da je okvir postelje dvignjen centimeter nad tlemi.
Zrak lahko kroži. Pa še te nič ne stane. Sodelavec je imel novi Dormeo jogi, ki je spodaj dobil plesen. Celo so mu ga zamenjali v garanciji.
Rešil je s podlaganjem postelje, kako sem prej opisal.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Kje imas po obodu kaj lukenj da bi lahko imel "vlek cez jogi"..ni vazno, gor ali dol. Clovek ponoci kar nekaj vlage odda v jogi. Brez morebitne "rekreacije".
Koliko od tal imas predale, okvir?
Okvir je na 5 mm nogicah, predali pa so od tal dvignjeni cca 5 cm. Nobenih lukenj po obodu nisem videl, naj bi bila pa vzmetnica zadosti zračna zaradi žepkastih vzmeti. (vsaj tako piše v opisu). Torej naj bi bil krivec posteljni okvir....

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.626
1.197
113
Težko rečem 100%. Naglas razmišljam o vrtanju zadnje notranje strani predalov, da se vlaga odvaja. Ali pa te zgornje ploskve...

Jaz sem pri hčeri, ki ima dvignjeno posteljo (Alples) in spodaj zaprto ploskev, navrtal en kup lukenj (5 cm premera) in gor postavil letvice, da sem spodaj dobil zajem zraka in tako rešil problem. Ker njej je pa soba smrdela iz jogija...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Po merjenju vlažnosti... takoj ko sem se zjutraj zbudil, sem preveril. V sobi se je ob zaprtem oknu vlažnost iz 47% dvignila na 52%, v predalu je ostala enaka kot pred spanjem 47%.
Zdaj pa ne vem... ali je možno, da bi potegnilo vlago, ker je bil laminat kar precej čiščen z mokro krpo po postavitvi postelje? Lahko da se je plesen začela, pa potem zaradi vlažnostnih in temperaturnih pogojev ustavila. Ker če je to res plesen, je izgleda samo začetek... na črni varianti postelje tega nebi opazil.
Bom pa vsekakor čez vikend razmontiral predale (jih čisto potegnil ven) in dol dal vzmetnico, da vidim, kako je spodaj.
Kakšnih lukenj zaenkrat nebi vrtal. Bom vse prebrisal, potem pa videl, če se bo to pojavilo še enkrat.
P.S.: na spletni strani trgovine sem bral komentarje od vsepovsod o teh izdelkih, ki jih imam, pa nobeden ni omenil, da bi opazil karkoli takega.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.622
10.009
113
EU
Ne rabiš nič vrtat, podloži z deskicami na vogalih, za preizkus.
Če to ni to, vzameš deskice ven i gotovo.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.113
222
63
Vse manj sem prepričan, da gre za plesen...:sprasujemse: Zdaj sem en predal vzel ven iz posteljnega okvirja... te madeži so samo na zadnji in stranskih stranicah predala (z obeh strani in tudi po robu), na skicah je označeno s sivo barvo. Te stranice so tudi na otip drugačne, na iverko je nalepljena nekakšna nagrbančena folija. Če bi bila res plesen, bi se verjetno razširila tudi na prvo stran in dno predala
Prva stran predala in dno sta snežno bela... in gladka. Pa še ena slika te svinjarije bolj od blizu, kjer se bolje vidi, da stranice niso povsem gladke.

1.jpg
2.jpg