Od česa nastaja tole?

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.107
222
63
Pred pol leta sem v Ikei kupil posteljo (slika). Danes pa sem slučajno opazil tole (slika). Rjavi fleki / lise so samo na notranji in zunanji strani predalov, na ostalih delih postelje pa ne. Sicer madeži grejo dol z mokro krpo in blagim čistilom, ampak zanima me, od česa bi tole nastalo? Izgleda kot madeži od nikotina, ampak v prostoru se ne kadi.
V isti sobi je še garderobna omara, ki ima tudi predale (pol manjše), ampak tam ni teh madežev.

1.jpg
2.jpg

20. okt 2008
331
29
28
Kaj če gre za posušen kondenz, ki se ob pravih pogojih razvije v plesen? V kolikor so tla v tej sobi hladnejša bo verjetno to. A ima postelja kakšno zračenje (luknje) na ploskvi, ki nosi vzmetnico? Ker brez zračenja vzmetnice so hitro lahko težave...

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.107
222
63
Kaj če gre za posušen kondenz, ki se ob pravih pogojih razvije v plesen? V kolikor so tla v tej sobi hladnejša bo verjetno to. A ima postelja kakšno zračenje (luknje) na ploskvi, ki nosi vzmetnico? Ker brez zračenja vzmetnice so hitro lahko težave...
Ta soba je v prvem nadstropju, temperatura pod 23 ne gre, tako da bi za plesen težko verjel. Postelja oz. okvir ima zračenje. Ali je možno, da bi kaj "potegnilo" z vodil predalov, ki so original bili namazani z mastjo? Recimo vlago iz masti, ker v notranjosti sigurno ni umazano od vodil. Ali pa je sam material predalov kaj čudnega...

20. okt 2008
331
29
28
Dobro obriši z vlažno krpo in nato do suhega ter spremljaj stanje. Hladno vreme se bo kmalu zaključilo in se bo zadeva čez poletje 100 % presušila. Drugo zimo pa redno spremljaj in boš videl kje si.
Edina druga stvar, ki mi pade na misel, je lahko še fini lesni prah, ki je ostal od proizvodnje, če zadeve ob sestavljanju niste zadosti počistili. Tisto bi morda lahko naredilo takšne vzorce, če je kdaj prišla malo večja vlaga zraven ...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.107
222
63
Dobro obriši z vlažno krpo in nato do suhega ter spremljaj stanje. Hladno vreme se bo kmalu zaključilo in se bo zadeva čez poletje 100 % presušila. Drugo zimo pa redno spremljaj in boš videl kje si.
Edina druga stvar, ki mi pade na misel, je lahko še fini lesni prah, ki je ostal od proizvodnje, če zadeve ob sestavljanju niste zadosti počistili. Tisto bi morda lahko naredilo takšne vzorce, če je kdaj prišla malo večja vlaga zraven ...
Praktično nič nisem čistil s kakšno krpo in čistili, sestavljene predale sem samo posesal s fino krtačo, da nisem kaj obdrajsal. Ampak zanimivo je to, da sem enako posesal tudi predale v garderobni omari, tam ni takih madežev. Pa niso v vseh posteljnih predalih enaki vzorci. Nekje več, nekje manj. Kakšne večje vlage sigurno ni bilo zraven.

sad

Guru
24. avg 2007
21.597
10.274
113
Vlaga iz ležišča?
Kakšen je pod? Je morda spodaj kaj mrzlega? In potem kondenzira? Kaj drugega bi težko bilo.
Če poleti ne bo težav, pozimi pa se spet vrne, je to to.

22. jul 2007
13.860
1.882
113
124
Postelja - predal na sliki je spodaj zaprta in ni prezračevanja, tako da se ti je začela nabirati vlaga in prvi znaki na iverici ali lesonitu so tu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.729
7.316
113
pri taščici
Ta soba je v prvem nadstropju, temperatura pod 23 ne gre, tako da bi za plesen težko verjel. Postelja oz. okvir ima zračenje. Ali je možno, da bi kaj "potegnilo" z vodil predalov, ki so original bili namazani z mastjo? Recimo vlago iz masti, ker v notranjosti sigurno ni umazano od vodil. Ali pa je sam material predalov kaj čudnega...
Nekega hudega zracenja na zgornji sliki ni videti