Ce zelis debatirat pol se vsaj potrudi. Jaz sem preprican da je 90% partijcev dejansko verjelo v socializem in se jim odcepitev ni zdela ok. In Dolanc je bil en od teh in ko se je sistem spremenil je vedel da nima kaj pocet v politicnem zivljenju. Ker gre za sistem ki mu ni bil blizu. Nasprotno je marsikdo njemu podoben vseeno ostal v politiki v novem sistemu in bolj ali manj odkrito deloval. Pises o privilegijih - se enkrat Dolanc je zavrnil odkup hise (po jazbinsku) v Murglah. ”Njegovo” hiso je nato kupil nihce drug kot pokojni Drnovsek. Niti ni potreboval nekih dodatnih privilegijev, bil je star, penzija je bila dobra in zakaj bi rabil se nekaj dodatnega.
Tezko se je tako potrudit kot Apollo8. No cudno, da teh 90% tako zavzetih partijasev ni uspelo zadrzati tekovine revolucije. Verjetno so se v 80 malo upehali. No jaz sem preprican, da jih nit 10 ni verjelo in so bili tam samo zaradi previlegijev podobno kot so danes po strankah, a verjetno je tvoje prepricanje vec vredno.
Mogoče pa je bil Dolanc malo oportunist in ko je videl, da nima sans v novem sistemu je sel v penzion (jih je bilo kar nekaj takih na različnih položajih). Ce je bil tako preprican v ideje socializma (in njegove + stvari), bi jih lahko le-te poskusal uveljaviti tudi pozneje v Slo.
Uf, a res sedaj ker ni kupil hise po jazbinsku, pa mu ni bilo (vec) za privilegije (BTW: jaz sem govoril za privilegije prej). Tudi lahko. In Drnovsek jo je kupil (a po jabinsku) pa za tako postenega smo ga imeli - torej tudi on ne more biti oce naroda.
Pa sej se ni treba sprenevedat. Stanovnik je v pokoju politicno deloval preko zveze borcev. In tega tudi ni skrival. Tudi sama zveza je vsako leto podajala polticna mnenja, “napotke”, itd.... in to je pac oce enega dela naroda. Ne pa vseh. Oce je sposoben tud skregane otroke za mizo spravit in se pogovorit in jim razlozit zakaj druzina skupaj drzi. Ne pa da favorizira enega otroka. To ni glih dober oce, a ves.
se mi pa nasploh zdi imenovanje folka s takimi nadimki malce zgreseno
Lahko prenehas s "sprenevedanjem" floskulo - nisem politik in predvidevam, da ti tudi.
Kaj nisi prej pisal, da je tudi on aktivno pripomogle, da imamo taksno desnico kot jo imamo.
Stanovnik je bil sef borcev in kot tak je prav (in je moral), da je povedal mnenje glede tega. In kdaj in kako je ta zveza vsako leto podajla napotke, politicno mnenje itd ....? Ja, kaksni politicni opciji je bilo bolj pisano na kozo in/ali je to izkoristila.
Lahko tudi obrnemo: Stanovnik je do konca verjel v dolocene stvari in le-te zagovarjal in se ni ustrašil to povedati na glas.
Sicer pa mu lahko ocitamo se druge stvari, a bodi dovolj pluvanja, no skoraj dovolj.
Glede oceta naroda, pa odvisno kaj gledas in kaj hoces videti in kateri so kriteriji. Za Slovence bi moral bit brez napak, verjetno se brezmadežno spočet.
Sem videl, da je tvoja intimna opcija tudi Pucnik. Zakaj?
Ce pomislim (=moje mnenje) je on z njegovim revanšizmom in sovrastvom ter prezirom, kar dobro (beri: aktivno) pripomogel k politični (ne)kulturi zlasti desnice. Ce nadaljujemo v istem v duhu in iscemo napake.