Obračun dohodnine, da se ti ustavi pamet!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zanimiv problem:

- če bi celo leto dobival nadomestilo za čas brezposelnosti, dohodnine ne bi plačal
- če bi celo leto dobival pokojnino, dohodnine ne bi plačal
- ker pa sem del leta dobival nadomestilo, del pa pokojnino, bom sedaj moral doplačati

To je trenutek., ko normalna 'kmečka pamet' ni dovolj, treba je razmišljati širše - nekdo je nor.

In seveda, ker je možna pritožba, sem najprej poklical na DURS in zelo prijazna referentka mi je poskušala to računico pojasniti, pa tudi ni šlo.
Sem enostavno prebutast za te vrste "dursomatiko"

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Razlika v davčni stopnji verjetno? Po domače povedano pol leta plačuješ od "dohodka" manjšo davčno stopnjo, pole leta pa višjo. Konec leta obračun pokaže da si v višji davčni skupini in moraš doplačat razliko v stopnjah za prve pol leta.

To moraš biti pozoren, enako je recimo če imaš redno plačo kjer je dohodniska stopnja nižja, zraven narediš pa še en posel/dohodek (avtorska pogodba, ...) ki te konec leta porine na višjo davčno stopnjo. Na koncu moraš doplačat razliko za vse redne plače za nazaj, kar lahko BP preseže vrednost tvojega dodatnega posla (skratka si v minusu)!
grims-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ne, ne gre za preskok v davčni stopnji, to sem najprej pomislil.
Če povzamem odgovor (še enkrat - zelo prijazne referentke): "tako pač je, se pri takšnih primerih večkrat zgodi"
Meni se je pač "zgodila" položnica.
jezen.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.639
1.225
113
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Na koncu moraš doplačat razliko za vse redne plače za nazaj, kar lahko BP preseže vrednost tvojega dodatnega posla (skratka si v minusu)!
grims-1.gif

Tole kr ne drži... doplačaš samo na znesek, ki presega nižji razred in ne za celotni dohodek.

Enako kot pri popoldanskem SPju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne, ne gre za preskok v davčni stopnji, to sem najprej pomislil.
Če povzamem odgovor (še enkrat - zelo prijazne referentke): "tako pač je, se pri takšnih primerih večkrat zgodi"
Meni se je pač "zgodila" položnica.
jezen.gif

To se zgodi zato, ker izplačevalec pač akontacijo dela po predpisani stopnji, ki ni nujno enaka realni stopnji za celo let. Pri AH, recimo, se vedno dela 25% akontacija, po zakonu. Če je konec leta tvoja realna stopnja višja, pač doplačaš. Če je nižja, dobiš nazaj.

Pa pri davčni stopnji ni preskokov, ker ko "padeš v višji razred" ta ne velja za vse prihodke, ampak samo za tisti del, ki je nad mejo. Če bi bila meja za "preskok" iz npr 10% v 20% dohodnino 10.000€, ti pa bi zaslužil 10.001€, bi plačal 10% od 10.000 + 20% od 1€, torej 1.000,2€ (in ne 2.000,2€, ket se marslikomu tule rado zapiše v smislu zaslužil 1€ prveč bruto in potem dobil XXX€ manj neto).

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@SJTV1: tudi to bi razumel, vendar je v mojem primeru še ena podrobnost (ki je zgoraj žal nisem omenil): oba zneska, torej nadomestilo in pokojnina sta skoraj enaka, razlika je par €. Očitno je problem drugje, pa mi tega niti DURS ni znal pojasniti kje, ali pa sem, kakor sem že zapisal, prebutast da bi razumel.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Lahko je problem pri višini splošne olajšave....

Ko sta bila oba dohodka obračunana posamično se je upoštevala višja splošna olajšava, kot se je potem ko sta bila oba dohodka združena.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Se ne spoznam preveč na dohodnino pa me zanima kaj spada pod Osnova za plačilo dohodnine?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@prijam:
Ja, nekaj takega, drži.
Mi je vse skupaj bolj 'po kmečko' (ni mišljeno žaljivo za kmete!) razložil znanec, ki se ukvarja z davčnim svetovanjem.
Še ena od anomalij, ki jih v našem davčnem sistemu menda kar mrgoli.

Hvala vsem za odzive!

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.452
9.744
113
EU
Kako to da moraš plačati 10€ dohodnine na penzijo, ki jo sprejemaš celo leto enako. Ni drugih dohodkov
bonk.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Tukaj imaš vse kar rabiš za izračun dohodnine.
Od tvojih bruto dohodkov se odštejejo prispevki nato se odšteje splošna olajšava, ki je odvisna od tvojega bruto dohodka (glej tabelo). Nato se odštejejo druge olajšave , če jih imaš (otroci, invalidnost...) in na koncu kar ti ostane je osnova za plačilo dohodnine.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Na koncu moraš doplačat razliko za vse redne plače za nazaj, kar lahko BP preseže vrednost tvojega dodatnega posla (skratka si v minusu)!
grims-1.gif

Tole kr ne drži... doplačaš samo na znesek, ki presega nižji razred in ne za celotni dohodek.

Enako kot pri popoldanskem SPju.
Štos je lahko v splošni davčni olajšavi oziroma njeni višini. V kateri temi smo se preklali pred kratkim. Za nekaj centov višji dohodek, si na koncu leta ob 3xy evrov.

Evo ti graf
davek1.jpg

Pa še debata na peti strani
https://www.alter.si/tabla/show...rue#Post1980867