Obmejne banke - prepoved dajanja kreditov

Sem

Pripravnik
9. dec 2010
68
0
6
Želel sem pridobiti posojilo iz avstrijske obmejne banke in prejel obvestilo, da je Banka Slovenije "prepovedala" dajanje kakršnihkoli kreditov slovenskim komitentom.
Zadeva je seveda povsem absurdna, vsekakor pa ni nemogoča.
stupid-1.gif

Slučajno kdo ve kaj več o tem?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
koji qrac je Banka Slovenije za avstrijske banke ?
kaj ima Banka Slovenije z avstrijsikimi ?
Banka Slovenije je za avstrijske banke 0

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.205
714
113
Citat:
Uporabnik Sem pravi:
Želel sem pridobiti posojilo iz avstrijske obmejne banke in prejel obvestilo, da je Banka Slovenije "prepovedala" dajanje kakršnihkoli kreditov slovenskim komitentom.
stupid-1.gif

Dobil si pisno ali ustno obvestilo?

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Sem pravi:
stupid-1.gif

Banka Slovenije nima ne pravice ne pristojnosti za tak poseg.

Sem

Pripravnik
9. dec 2010
68
0
6
Pojasnilo je bilo ustno v slogu: "....posojila vam ne moremo urediti zaradi zahtev Banke Slovenije!"

Poudarjam, da so bili vsi dokumenti urejeni in sprejeti brez težav, prav tako niso bili pričakovani nobeni zapleti ob izdaji kredita...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Lahko da je cela država na črni listi zaradi raznih stečajev in nevračanja kreditov. NLB style.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Že to, da jemlje kredit v Avstriji, je za Avstrijca sumljivo. Tako da so najbrž preverili boniteto v Sloveniji, pa so odklonili kredit. Zakaj uporabnik išče krecit čez mejo, pa samo on ve.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.089
3.593
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Že to, da jemlje kredit v Avstriji, je za Avstrijca sumljivo. Tako da so najbrž preverili boniteto v Sloveniji, pa so odklonili kredit. Zakaj uporabnik išče krecit čez mejo, pa samo on ve.

Kakšne meje, a nismo v EU? Enotnost in to.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ima ta banka podružnico oz. je ta banka lastnik kakšne banke v SLO? Morda je kaj v zvezi s tem da če ima banka v Avstriji podružnico oz. je lastniško povezana s kakšno banko v SLO mora državljan SLO vzeti kredit pri banki na SLO trgu. Drugače pa res čudno....sploh če praviš da nisi na črni lisit.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:

Kakšne meje, a nismo v EU? Enotnost in to.
Ja, saj to je to. Včasih se je po kredit letelo čez mejo, ko je folk dobil zavrnitev slovenskih bank. Takrat je Avstrijec sicer dal kredit, s skoraj oderuškimi obrestmi, ker niso poznali bonitete stranke. Sedaj so meje odprte, boniteta pa se enostavno preveri.

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Nekaj časa nazaj sem bral, da naj ne bi imele banke dovoljenja Banke Slovenije za opravljanje tovrstnih poslov s slovenskimi državljani.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
Citat:
Uporabnik Miikech pravi:
Nekaj časa nazaj sem bral, da naj ne bi imele banke dovoljenja Banke Slovenije za opravljanje tovrstnih poslov s slovenskimi državljani.

Banka mora imeti dovoljenje za opravljanje storitev na trgu kjer ponuja te storitve. To dovoljenje mu daje za to pristojna institucija.

Za banko, ki deluje v Avstriji je to avstrijska centralna banka in ne BS. In načeloma nobena prepoved ne velja za državljane katerekoli države kar tako. Seveda lahko banka pri odobravanju kreditov upošteva tveganja ki izhajajo iz državljanstva in/ali države zaposlitve, vendar se to načeloma presoja pri vsakem kreditu posebej.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.668
340
83
www.kacnje.eu
Meni se zadeva zdi čudna. Še enkrat bi preveril v isti banki pri drugem človeku ali v drugi poslovalnici ali pa v drugi banki. Mogoče je šlo zgolj za kakšen nesporazum ali nevednost zaposlenega. Tudi gor lahko naletiš na prave perle.