Obletnica uvedbe nacionalne valute

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:generalni štrajk v sloveniji ?
V JU, ker bi zahtevali proste ure, da lahko gredo denar menjat v tistih treh dneh, ki so bili na voljo
smile-1.gif
.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
kolikor se jaz spomnim ni bilo panike. kartice so že bile. v trgovini si dal bone, nazaj dobil tolarje.
no big deal.
podobno kot pri menjavi sit -> € .

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.320
7.082
113
pri taščici
ma kaksen strajk.... gotovine nimamo vec, imamo samo minuse na racunih.
Tiste bi bilo dobro da bi jih spet infkacija pozrla. Ampak kaj ko banka obresti za pozitivno.stanje znizuje, za negativno so pa ze pri crnogorcu nizje.Razmerj med njima je pa nekaj 100.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.189
1.180
113
Zdaj pa vprašanje, koliko različnih lastnih valut ste uporabljali v življenju?

Stare dinarje, nove dinarje, markovičeve dinarje, bone, tolarje, evre?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:

Adlerji so bili zakon:

DE34.JPG

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:kolikor se jaz spomnim ni bilo panike. kartice so že bile. v trgovini si dal bone, nazaj dobil tolarje.
8.10.1991 so prišli v obtok "boni". Menjava za dinarje v razmerju 1:1. Menjati je bilo potrebno v treh dneh. Če si zamudil, pa si nesel na banko in položil na račun in čez nekaj časa dvignil. Ne spomnim se podrobnosti. Menjava bonov za tolarje približno leto pozneje ni bila tako hitra in si jih lepo menjal po trgovinah.
Kartice so bile, ni pa vsaka trgovina še delala z njimi. Bankomatov še ni bilo.
Panike ni bilo, ker so bili takrat ljudje navajeni, da naredijo nekaj sami za sebe. Vsaj večina. Tako ali tako je bil čas hitrih sprememb. Pojavil se je osebni davek (dohodnina), dokumente si moral sčasoma menjati, v svoj gozd na Hrvaško naenkrat nisi več mogel po poljski poti, ker si potem en dan prebil pri bratih Hrvatih v priporu in na zaslišanju itd...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:kolikor se jaz spomnim ni bilo panike. kartice so že bile. v trgovini si dal bone, nazaj dobil tolarje.
8.10.1991 so prišli v obtok "boni". Menjava za dinarje v razmerju 1:1. Menjati je bilo potrebno v treh dneh. Če si zamudil, pa si nesel na banko in položil na račun in čez nekaj časa dvignil. Ne spomnim se podrobnosti. Menjava bonov za tolarje približno leto pozneje ni bila tako hitra in si jih lepo menjal po trgovinah.
Kartice so bile, ni pa vsaka trgovina še delala z njimi. Bankomatov še ni bilo.
Panike ni bilo, ker so bili takrat ljudje navajeni, da naredijo nekaj sami za sebe. Vsaj večina. Tako ali tako je bil čas hitrih sprememb. Pojavil se je osebni davek (dohodnina), dokumente si moral sčasoma menjati, v svoj gozd na Hrvaško naenkrat nisi več mogel po poljski poti, ker si potem en dan prebil pri bratih Hrvatih v priporu in na zaslišanju itd...

Bogi, še dobro, da si preživel.
priden.gif

Če si imel prihranke v dinarjih (in imel posledično probleme z menjavo), si bil pa prav posebne vrste tele. Milorečeno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Bogi, še dobro, da si preživel.
priden.gif

Če si imel prihranke v dinarjih (in imel posledično probleme z menjavo), si bil pa prav posebne vrste tele. Milorečeno.
Zakaj si nesramen? Dejstvo je, da si nekaj denarja v žepu cel čas moral imeti, ker nekaterih stvari nisi mogel plačevati s kartico in čeki (npr. javnega prevoza). Tiste fičnike je bilo potrebno menjati. Ker je bila žena takrat v bolnici je bilo treba menjati tudi tisto injih dostaviti nov denar. Takrat avta še nisem imel in je bilo to mogoče ravno toliko zakomplicirano kot 20.000 izbrisanim urediti si prav čas bivanje po (samo)volji takratne izvršne oblasti.

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.925
117
63
mb+ -20km
Nisi ga razumel, takrat nisi smel imeti prihrankov v dinarjih, nego v devizah-marke, dolarji, franki...
Če pa si jih imel v dinarjih, pa ti je prav povedal.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Saj sem ga razumel. Ampak isto pot si imel, če si imel v žepu 100 dinarjev ali 1 mio. V tistih treh dneh si se moral pojaviti na banki, če si rabil naslednji dan denar za avtobus in sendvič.
Tako hitra menjava je bila zaradi tega, ker je obstajala nevarnost, da bi z juga prišle večje količine dinarjev. Vendar se to ni zgodilo. Na jugu so bolj pričakovali, da bo čez nekaj mesecev prišla Slovenija jokat, če se lahko vrne v okrilje SFRJ in nihče pričakoval, da bo nova valuta imela neko vrednost.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.575
5.139
113
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:Žal ne razumeš.
Si takrat že vedel, kaj je denar
bonk.gif
?
In ali sploh veš kakšna je bila razlika pri menjavi dinar - boni in boni - SIT?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:

Adlerji so bili zakon:

DE34.JPG

iVan Janša mora imeti lepo spomin na te bankovce.

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
V EU so imeli fiksiranje razmerje med tečaji 1DEM = 7,1 ATS = 700 ITL; kasneje je lira devalvirala na 1 DEM = 1000 ITL; ampak razmerje je bilo spet fiksno.

Forinti so druga zgodba.
1 tolar je bil večino časa vreden okoli 10 lir
torej se je marka krepila in ne tolar izgubljal

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
lepo, da si naredil domačo nalogo
sedaj pa poišči še točen razpon menjalnega razmerja tolarja in marke, ker številke se ti še vedno ne ujemajo

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.925
117
63
mb+ -20km
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik bero1 pravi:Žal ne razumeš.
Si takrat že vedel, kaj je denar
bonk.gif
?
In ali sploh veš kakšna je bila razlika pri menjavi dinar - boni in boni - SIT?

Ne vem, zakaj se tolčeš po glavi, kdo je zdaj nesramen?Takrat sem zelo dobro vedel, kaj je denar in tudi menjalna razmerja so mi bila zelo blizu, saj sem se takrat prav z njimi ukvarjal
cool-1.gif
.
Še enkrat ti bom poboldal, kaj ti je Patriot napisal

"Če si imel prihranke v dinarjih (in imel posledično probleme z menjavo), si bil pa prav posebne vrste tele. Milorečeno"

Zdaj počasi preberi zgornje, pa uživaj
smile-1.gif

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
ksz

Kaj pa vem - lepo je bilo imeti svoj denar. Malo slabše je bilo to, da je zaradi škodljive gradualistične politike zgubljal svojo vrednost. Začel je pri približno 13 SIT za 1 DEM (se ne spomnim natančno, a je bilo celo 7??), končal pa blizu 170 SIT za 1 DEM
Citat:
8.10.1991 je bil srednji tečaj Banke Slovenije za DEM točno 32 tolarjev.
tale cifra od bero1 je precej bolj logična pa še matematika potem štima
zmaga.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.361
3.053
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
8. oktobra l.91 je bil uveden sl. tolar kot plačilno sredstvo. Se vam kaj kolca po njemu? ni bilo slabo, kar se tiče današnjih cajtov
wink-1.gif

Ne kolca se mi ne po tolarjih ne po tistih cajtih. Čeprav z današnjim stanjem v naši državi nisem niti najmanj zadovoljen imam kljub vsemu višji standard in kvalitetnejše življenje, kot takrat. Euro mi je bil pa takoj všeč in še vedno mi je.