obdavčitve

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Manc pravi:
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Hitra bilanca:

Čisti prihodki od prodaje: 50.000 EUR
Stroški blaga, materiala, storitev: 0 EUR
Stroški dela: 3.000 EUR (se pravi prispevki za celo leto, po minimalni stopnji (osnova je minimalna plača), zaokroženi navzgor)
Amortizacija: 0 EUR

Podjetnikov dohodek: 47.000 EUR

Od tega se plača še davek na dobiček oz. akontacija davka. Trenutno pred sabo nimam dohodninske lestvice, da bi vedel, koliko pride. Aja, pa drugo leto plačuješ prispevke po višji stopnji (zaradi dobička).

Imaš pa ta keš na razpolago takoj, ko ti plačajo.

Ja, tvoji nasveti so pa res odlični!

Brez zamere ampak zgoraj mu svetuješ naj odpre d.o.o., izračun oz. neko skropucalo (glede na to, da se obregneš ob dohodninsko lestvico) mu delaš za s.p. in resnično ne vem ali ne znaš brati ali pa nisi videl, da sem mu napisal do eura natančno če vzamemo za znesek davčno osnovo 50.000€.

Če bi malo bolje pogledal, bi videl, da sem napisal, da ima keš na razpolago takoj. To pomeni, da sem mislil na s.p. Oprosti, ker tega nisem izrecno napisal.

Sicer pa škoda, da sem sploh kaj pisal. Ti si tako ali tako že vse povedal, ni več kaj dodat.

Aja, pa ne prosi človeka, naj ti nosi poslovne knjige, če veš, da jih nima. Saj ti je dodobra obrazložil situacijo: 50 kEUR je za dobit. Kako najlažje/najceneje do njih?

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Ne bit užaljen, raje mu do konca obrazloži kar je nazadnje vprašal, pa se med sabo zmenta.

Termin "prinesi poslovne knjige" pa vemo, zakaj se uporablja, kajne?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
evo. zakaj računovodje niso ok.

zapnete ko ne vem kaj za brezveze.

da lahko denar od sp dobim takoj vem, ne vem pa kaj to pomen z vidika dvka. denar ne rabim tkaoj, rabim čimveč.

po verziji 47k imam verjetno še en kup % davkov na dobiček, pa še kaj.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik softi pravi:
evo. zakaj računovodje niso ok.

zapnete ko ne vem kaj za brezveze.

da lahko denar od sp dobim takoj vem, ne vem pa kaj to pomen z vidika dvka. denar ne rabim tkaoj, rabim čimveč.

po verziji 47k imam verjetno še en kup % davkov na dobiček, pa še kaj.

??? Hvala!

In evo, zakaj mora vsakdo imeti računovodjo.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
tko kot so predhodniki povedal. za vse nasvete se boš moral obrniti na računovodjo oz. najdi finančnega svetovalca, ki ga moraš seveda dobro plačat za dober nasvet. ne moreš zaslužit brez da bi nekaj dal. sicer pa jutri pripnem izračune.

lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem mislil, da na forumu lahko kaj dobiš zastonj.

izračuni oz formule so, nekaterim so bližje, ker jih uporabljajo dnevno, nekaterim so neznane, ker jih ne uporabljamo.

od tistih, ki jih uporabljajo sem pričakoval matematiko.

cifra tut vrže svojo zavarovalniško ven zastonj. in tako je dobil kar nekaj mojih zvarovanj. če razumete kaj pišem. bo pa počakal do jutri. mi ne gori voda.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Na vsa vprašanja sem ti odgovoril, za to tazadnje bi mi pa moral posredovati tvoje točne podatki o BOD, plačanih prispevkih ter plačani dohodnini. Potem bi se dogovorila o dobičku in bi si pol ure izmenjevala mnenja zakaj in kako je treba kaj naredit, kjer bi prišla še do tebi nepoznanih faktov, nato bi dobil izračun za prvo leto poslovanja, nato bi se pogovorili za naprej, kjer bi te skorajda kap zadela, ker bi uvidel, da le nimamo tako neumnih zakonodajalcev (gledano s strani države), nato bi ugotovila, da definitivno potrebuješ računovodjo za kakšno mahinacijo, nato bi se še malce pogovarjala o stroških, nato bi ugotovila, da bi bilo najbolje malce drugače zastavit zadevo in ta "posel" zelo resno jemati, nato bi prišla do tega, da boš še nekoga zaposlil in bi ponovno delala izračune, nato bi počasi prišla do konca prvega sestanka, minili bi 2 uri, ti bi v roku 30min vse pozabil in srečno živel svoje življenje naprej, unim ki jim ostaja 50k€ rekel:"Je*** se vsi, izplačajte si dobiček, meni pa dejte 10% za dober nasvet in me pustite na miru."

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
spet ne štekaš.
ne gre s za dobiček gre se za delo, svetovanje, vodenje projekta. trjaa 4 leta, 5k mesečno. izplačajo po želji. za zaposlitev se nisem odločil, ker se mi zdi najdražja varianta.
iz drugij virov bo 30k osnove, davki večinoma pravilno plačani, vezano za dohodnino. na ta znesek pride še kar se da od tehz 5k mesečno.

kaj ej nerazumljivo, da s ene da napisat. dej sp, pa boš od 50k imel na koncu elta 30k v žepu. sem vračunal že dohodnino in vse davke.
dej doo pa boš mel 35k.
dej se zaposli za minimalca za 4 ure, pa boš mel 40k.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz.. A razne bilance, plače (če bo d.o.o.) in ostalo boš pisal pa sam? Najameš nek servis in ti za 70€/mesec vse vodi.

Če komaj začenjaš, ti bo knjige odprl in vodil računovodja, saj to niso več tiste debele bukve, ampak rač. programi. 21. stoletje.
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
plače, če bo doo si napisal

mene pa zanima ali naj bo doo ali ne.
če je doo najprimernejši, se bo že angažiral kdor se mora. in isto velja za sp.

sam rad bi vedel a mi bo računovodja delal za doo, za sp al kaj.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Firmica v davcni oazi, v zepu pa "sluzbena" kreditna. Stroski proti nasim davkom minimalac. Le pri izbiri davcne oaze je potrebno biti previden.
evil.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Če prav razumem je to enkratni posel?
Odpri podjetje v kakšni davčno ugodni državi. Porabil boš malo več časa a boš pridobil veliko. Ali se pa le dogovori s kom iz take države.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Določene off-shore firme nudijo 10% za "pranje denarja". Mogoče še najboljša rešitev?

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
ksz.

matr ste zakompliciral...

1. DDV...kaj sploh to omenjaš? Prometa bo očitno nad 25K/leto, boš zavezanec v vsakem primeru, ti izdaš račun z DDV, uni (predvidevam da so ravno tako zavezanci) si DDV odbijejo. Vsota je 0.

2. pri sp-ju dobiš 50K, kar ti gre direktno v dohodnino, se pravi tistih par k€ stroškov manj, ostalo pa 41% davka (in prispevki?)

3. pri doo je davka na dobiček res "samo" 22%, ampak ta denar je na firmi...kar je praktično enako kot če bi bil na tisti firmi kjer je sedaj. Da ga spumpaš ven, se moraš v svoji firmi zaposlit in si izplačevat plačo (41% + vsi prispevki!) oz. imet pogodbo o poslovodenju (bolj ali manj isti šmorn). Lahko nisi zaposlen in na koncu leta samo izplačaš dobiček (+20% davka). Upoštevaj še stroške računovodstva, mesečno odvajanje DDVja, bilanca na koncu leta, urejeni vsi papirji, itd...

4. Offshore firma v davčni oazi
cheer.gif

V vsakem primeru, do SUV-ja je še daleč
evil.gif

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej če sem sp mi od 50k poberejo 41% ostalo je moje. nima veze z dohodnino

če sme doo pa najprej 22 in potem 20, akr je skupaj manj kot 40%

ali sem dobro povzel?

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
Ima veze z dohodnino, ta dobiček se prišteje tvoji osnovi. Nekaj je tudi prispevkov, odvisno ali si že zaposlen ali ne (popoldanski sp ima minimalne stroške)
Ravno tako pri doo, če si lastnik doo in nisi zaposlen drugje (si brezposelen), mora doo plačevati tvoje prispevke tudi če uradno v njem nisi zaposlen in to vsaj za minimalno pokojninsko osnovo (tam nekje 770 EUR bruto). Zato da ne bi vlekel sociale, zraven pa v žep pobiral visoke dobičke svojih firm... Mimogrede, isto velja tudi če si zaposlen v doo...lastnik ne more vlečt minimalca, plača mora biti vsaj 770EUR bruto (oz. tam nekje).

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zaposlen drugje. tko d apopoldanc danes tsane 40€ mesecno
zdej em sma zanima a na tega popoldanca dat 50k cistega
al odpret doo

dobiček, pri sp z odšetim 41% in an doo z odbitimi 22 in 20% gre v dohodnino, kjer bo spet potem osnova iz 30 zrasla na 60k.
je tako prav

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Pri sp je lahko manj kot 41%, odvisno v kateri dohodninski razred padeš. Ampak če si zaposlen kje drugje potem računaj na 41%.

Pri doo je davek cedularni in ne gre v dohodnino.

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
glej:

1. SP: tvoja plača + popoldanski sp gre v dohodnino = osnova * dohodninska lestvica

2. DOO: tvoja plača (v zdajšnji službI) gre v dohodnino, DOO plača dobiček (22%) in ti davek na dobiček (20%) in ostalo NE gre v dohodnino. Isto kot bi delnice prodal, spada pod kapitalski dobiček. Skupno je torej dobiček od doo obdavčen z 37,6% ne glede na vsoto. Računica je enostavna - če te dohodnina pri SP pride manj kot 37,6% efektivno potem SP, drugače DOO.

Ne pozabi še na stroške - v obeh primerih si s stroški nižaš dobiček (potni stroški, stroški nakupa opreme, najemi prostorov...)