Nujni delež

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Lep pozdrav

Imam vprašanje glede nujnega deža, problem je sledeč: imam polbrata, ki ga nisem še nikoli videl prav tako pa ne obiskuje očeta in nimata nobenih stikov,dokler se je učil in študiral mu je plačeval preživnimo. Oče imam majhno kmetijo ki jo v večji meri obdelujem in pomagam pri vseh delih ki so na kmetiji. Sedaj pa vprašanje Ali lahko oče s kakršno koli pogodbo črta svojega drugega sina iz nujnega deleža ali se bom mogel sprijaznit in mu poravnat nujni delež iz mojih žulov ki sem jih pustil na kmetiji, ker kmetijo bom po očetu prevzel sam.
Hvala za odgovore

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
nujni delež mu pripada. tvoji žulji se bodo sicer odšteli iz zapuščinske mase, se pa bodo prištela darila, ki si jih prejel.
tako je tudi prav.

I

Izbrisan uporabnik #488

Tipičen primer za kmetije je sestava preužitkarske pogodbe.

Postaneš takoj lastnik kmetije v zameno za neko obveznost, ki jo moraš izvrševati = to je lahko karkoli. Pogoj je, da je izvrševanje te obveznosti primerljivo s prejetim premoženjem, sicer se lahko v nasprotnem šteje, da je del pridobljenega darilo.
Skratka preužitek je potrebno ovrednotiti.

Lahko se tudi napiše, da se upošteva dosedanje delo in vlaganja.

Stopi do strokovnjaka, mu povej za preužitkarsko pogodbo in adijo polbrat ter nujni delež.

p.s. za ostale: nujni delež bi bil samo pri NEODPLAČNEM poslu. Preužitek je odplačen posel kot kupoprodajna pogodba.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
aplauz.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.688
113
Ena možnost je tudi, da ti proda kmetijo. Če pa oče potem spiska denar, ni več tvoj problem.
evil.gif

Je pa res, da plačaš tista 2% davka državi.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Citat:
Uporabnik uli pravi:
Lep pozdrav

Imam vprašanje glede nujnega deža, problem je sledeč: imam polbrata, ki ga nisem še nikoli videl prav tako pa ne obiskuje očeta in nimata nobenih stikov,dokler se je učil in študiral mu je plačeval preživnimo. Oče imam majhno kmetijo ki jo v večji meri obdelujem in pomagam pri vseh delih ki so na kmetiji. Sedaj pa vprašanje Ali lahko oče s kakršno koli pogodbo črta svojega drugega sina iz nujnega deleža ali se bom mogel sprijaznit in mu poravnat nujni delež iz mojih žulov ki sem jih pustil na kmetiji, ker kmetijo bom po očetu prevzel sam.
Hvala za odgovore

Ena moznost je tudi pogodba o dosmrtnem prezivljaju.
Ti se zavezes, da bos do smrti skrbel za oceta. Po njegovi smrti pa bos avtomaticno postal lastnik nepremicnine oz. tega, kar v pogodbi navedeta - v bistvu si bos dobrino s skrbjo za oceta prisluzil.
Ostali dedici nimajo pri tem nicesar, niti ni potrebno, da se s tem strinjajo. To prisluzeno premozenje ne gre v zapuscinsko maso, neglede na to, koliko casa bos za oceta moral skrbet.

Ce pa ti oce premozenje danes podari in cez 10 let umre, bo sla revalorizirana vrednost premozenja v zapuscinsko maso.

Najbolje, da z ocetom gresta do notarja in vama bo vse razlozil - nasveti so brezplacni. Notarja placas sele, ko vam naredi pogodbo.

Nazadnje urejeno: