Novo pri Mobitelu VI.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
Mobitel kot blagovna znamka ostaja ampak:
- Mobitelovo omrežje se bo po novem imenovalo Telekomovo mobilno omrežje
- pri npch.si za m@ številko več ne bo pisalo Mobitel d.d. ampak Telekom Slovenije d.d.

S tem bodo Mobitelovo znamko čisto uničili. Samo da ljudje slišijo besedno zvezo Telekom Slovenije je to za njih nekaj dragega in nekvalitetnega.

Po moje so tvoje domneve precej pretirane ...

smejko

Pripravnik
9. jan 2010
260
0
16
Fantje on je expert na vseh področjih ne se norca delat iz njega
smile-1.gif

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:

Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
Nadgradnja je tako zahtevna kot iz HSPA na HSPA+.

Ti res nimaš pojma o čem se gre, kajneda?
In 1800 je mnogo bolj prodoren kot pa trenutni UMTS (če izvzamemo 900tke). In če misliš, da bo samo umts ostal na 900 oz. frekvencah v tem pasu, potem se pošteno motiš, SPET. Mah pa saj kaj bi tebi razlagal, če ti je nadgradnja omrežja na LTE nekaj enakega kot HSPA in HSPA+
bonk.gif
za umts 900 sem mislih hribridni umts 900/2100.

Pravil sem, da se za moje ne splaca uvesti lte 1800/2600 pred lte 800/1800/2600. Ker bo na 800 MHz imeli operaterji le verjetno blok 10 MHz... Za LTE Advanced s 1Gb/s pa je potreben blok 100 MHz, torej hibridno delovanje LTE na zgoraj omenjenih frekvencah. Zaradi tega EU razmisla tudi o 3500 MHz za LTE.

Cenejsa izgradnja je zaradi Flexi baznih postaj. Tus mobil jih pozna ze 3 leta, Mobitel jih je mnozicno postavljal prejsnje leto glede na letno porocilo 2010. V Nokia Siemens dokumentih in GSMA je razvidno da recimo Tusmobilove postaje za LTE potrebujejo le softwarsko nadgradjo ter nekaj malo hardverske spremembe.

in ne pozabite LTE je uradno 3.99G, LTE advanced je 4G.

Kar Mobitel zapravlja po nepotrebnem so relejni linki za LTE. 1 teden nazaj je na vicu zacel registrirati relejne po 56 MHz. To zelo stane. Za primer GSM in UMTS so dovolj linki s velikostjo 7MHz. Za HSPA+ 21mbit/s pa 28MHz.

Bazne postaje s relejnimi linki za LTE so trenutno:
- PGD Dobrova, Ulica Vladimirja Dolničarja 11, 1356 Dobrova,
- Cesta na Brdo 109, 1000 Ljubljana,
- Varnost Vastor, Koprska ulica 94, 1000 Ljubljana,
- Dom upokojencev center Tabor - Poljane, Tabor 10, 1000 Ljubljana,

Pa še katera bazna, ko je samo na optiki...

V APEKovih registrih marsikaj piše. Kar delajo operaterji s omrežjem samo mene vprašajte. Naprimer Si.mobil je 24. junija pri APEKu povečal relejne linke v okolica Dravograda, Prevalj. Relejni so dost veliki za HSPA+ 21 Mbit/s.

Glede branda nisem edini s enakim mišljenjem:
http://www.finance.si/317019/Blagovne-znamke-v-Sloveniji-spet-neka-druga-logika-kot-v-Evropi

Za moje pojme bi se skupno podjetje moral imenovati Mobitel.

Nazadnje urejeno:

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18

[/QUOTE]

Cenejsa izgradnja je zaradi Flexi baznih postaj. Tus mobil jih pozna ze 3 leta, Mobitel jih je mnozicno postavljal prejsnje leto glede na letno porocilo 2010. V Nokia Siemens dokumentih in GSMA je razvidno da recimo Tusmobilove postaje za LTE potrebujejo le softwarsko nadgradjo ter nekaj malo hardverske spremembe.
.

[/QUOTE]

Če se spuščaš v tehnične debate, potem bi bilo dobro, da prebereš kaj več kot "četrletno APEK poročilo".
LTE je čisto druga mobilna tehnologija kot UMTS. To pomeni da z UMTS-em nimata skupnega nič, razen da proizvajalci zapakirajo UMTS in LTE bazno postajo v isto omaro.
To pomeni, da potrebuješ nove frekvence, kar posledično pomeni nove antene na stolpih (kable, itd.), inštalacija nove HW opreme v centrali in prekonfiguracija SGSN in GGSN-ja in še kaj... In to vsekakor niso "softwarske nadgradje ter nekaj malo hardverske spremembe".
Za operaterja je važno da novo tehnologijo začne testirat čimprej in si s tem nabere nekaj izkušenj, ko bo tehnologija zrela za resno uporabo, za tebe je pa to nepotrebno zapravljanje.
Saj načeloma tvoje poste kar preskočim, ker so napisani na nivoju nekoga, ki se je odločil da bo postal strokovnjak v telekomunikacijah in misli da po dveh mesecih že vse ve, ampak danes si spet pošteno brcnil mimo.
Upam, da naslednjič dvakrat premisliš preden spet napišeš kakšno neumnost!

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
LTE je čisto nova reč in v osnovi je to njegov največji problem. Ker tudi UMTS evoluira naprej, s tem, da ohranja vse "legacy" dobrobiti, kot so govorni klici preko klasične CS tehnologije, ki je pri operaterjih že amortizirana, pri LTE pa morajo zapravljat denar za novo IMS infrastrukturo.

Sicer pa je glavni limitator vsega, koliko je folk sploh pripravljen plačati za višje prenosne hitrosti. Problem je v tem, da ne prav dosti. LTE ima ekonomski smisel samo za ruralo, ki so jo kablaši in Telekomarji pustili na cedilu. Ostali imajo že doma DSL in WLAN za male pare. Denar mobilnim operaterjem še vedno prinašajo govorni klici. Če bo še dodatna erozija slednjih, pa bo posledica za podatkovne prenose, bodisi višje hitrosti, bodisi nižji stoški, torej odpustit pol firme ter jo outsourcat v Bangalore, oz na Ultro v Zahurje v primeru Telemoba Slovenije.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Poltergeist

Pripravnik
22. apr 2010
404
4
18
Kaj se z moje strani tice mi hitrosti niso tak pomembne kot neomejen prenos podatkov. LTE je vendarle misljen za multimedijske vsebine. Ce bodo tu tudi omejitve dajali se nej grejo solit.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Za Mobitel se je govorilo o nekih "bonbončkih" po združitvi. Je kaj zdaj znano o tem?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Za Mobitel se je govorilo o nekih "bonbončkih" po združitvi. Je kaj zdaj znano o tem?
Velikih PR novosti se ne objavlja v petek. Čez vikend je medijsko mrtvilo.

Citat:
Uporabnik Cooper pravi:
Enotna položnica za Mobitel, Siol in Telekom
hysterical-1.gif
To je bilo mogoče že pred združitvijo...

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Uff spet si prekosil samega sebe
bonk.gif
4 leta prezgodaj? Zadeva že lavfa na 1800, planira se še na nižje frekvence (900), samo da da EU žegn, torej v čem je problem? Si zraven, ko se testira LTE v m@, mislim da ne, ker drugače bi se poznala v RL in nebi pisal takih neumnosti.

aplauz.gif
za LTE, ampak uvedba je še daleč

Mimogrede, kje je že HD zvok, kateri je bil obljubljen za prvo polovico letošnjega leta
rolleyes-1.gif

"Predvidoma bo novost komercialno na voljo že v prvi polovici tega leta, zahtevala bo uporabo mobilnikov s podporo najsodobnejše tehnologije HD-zvoka, seveda pa mora biti ustrezno podprta tudi v omrežju. Preskok v kakovosti zvoka bo izjemen, HD-kakovost zvoka pa primerljiva s pogovorom dveh sogovornikov v istem prostoru. "

VIR

Tako, da preden začneš s prepotentno mobitelovsko filozofijo, kako ostali nimamo pojma, se prej pomeni s svojimi kolegi na PR-u, kdaj kaj objavljajo in kaj objubljajo
wink-1.gif
.

Lp.

rollingstones

800. registrirani uporabnik
3. sep 2007
514
0
16
Rožna dolina
Zanima me ali mi ob prehodu k drugemu ponudniku mobilne telefonije pripada vnapej izplačana naročnina?

Torej, kolikor sem seznanjen pri operaterju Mobitel plačujemo naročnino za en mesec na vnaprej.
Kdaj se mi najbolj "splača" narediti prehod - je to konec meseca? Oziroma, kdaj ima Mobitel obračunsko obdobje,
da ne bi slučajno padel še v naslednji mesec!

Hvala že vnaprej za vse odgovore.
rolleyes-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Naročnine ne vračajo (saj lahko načeloma zakupljene količine porabiš že prvi dan)... tako da se ti bolj splača prenikiti proti koncu meseca.

Chipmunk

Pripravnik
30. jun 2008
366
0
16
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
Naročnine ne vračajo (saj lahko načeloma zakupljene količine porabiš že prvi dan)... tako da se ti bolj splača prenikiti proti koncu meseca.

Od kje pa tebi to? BTW: obstajajo tudi paketi brez zakupljenih količin
evil.gif

Vnaprej plačana naročnina se vrne. Treba pa je napisati reklamacijo. Več info: 041700703 (reklamacije).

smack

Pripravnik
17. avg 2007
409
3
18
Ljubljana
Prejel sem prvi račun. Sta obračunani dve naročnini?

Brez skrbi, ničesar nismo zaračunali dvakrat.

Naročnina je za tekoče obračunsko obdobje, se pravi za mesec, v katerem prejmete račun. Znesek je brez DDV. Ko prištejemo še 20 %, je znesek kot v ceniku.

Naročnina - izravnava je sorazmerni del naročnine glede na dan sklenitve naročniškega razmerja.

Pri spremembi naročniškega paketa se Naročnina – izravanava obračuna enako, le da od sorazmernega deleža nove naročnine odštejemo že predhodno plačano naročnino za stari paket.

Postavka Naročnina - izravnava se bo na vašem računu ponovno pojavila le v primeru, če boste spremenili paket ali ga na novo sklenili.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.