Novo pri Mobitelu VI.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
768
113
www.jernej.org
Jaz nisem vezan (sem že prej napisal). Ampak govorim, kako se mi zadeva zdi, če razmišljamo z zdravo človeško pametjo. Sicer pa vem, da imajo oni po pogodbi (ki je itaq nihče ne bere) vse pravice spreminjati tudi pogoje za nazaj (še en razlog, zakaj NIKOLI več ne bom vzel telefona pri NOBENEM operaterju).

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Operaterji nikoli niso spreminjali pogojev za nazaj. Vedno za naprej. In po zakonu spremembe objavljajo najmanj mesec dni vnaprej. Folk, ki se veže, pa bi lahko vsaj prebral pogodbo in splošne pogoje ter sprejel odgovornost, ki si jo je naložil s podpisom aneksa.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Tehničen problem ločevanja vezanih strank, ter nevezanih + novih najbrž ni enostavno rešljiv bi pa bil verjetno najbolj fer vendar dvomim da se kateri od operaterjev podražitev loti na ta način. Najlažje je spremeniti pogoje za vse,..

Mislim da ima Mobitel kljub velikem razburjenju dovolj lojalno večino strank, da si z manjšimi izgubami to lahko privošči kar se je izkazalo že večkrat. Ostali operaterji moramo vložiti veliko naporov da "ukrademo stranko" in jo obdržimo,.. Pa saj to veste,.. v nasprotnem primeru bi bila razporeditev trga že zdavnaj drugačna

l.p. b

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
To je res, ampak tokrat Simobilu ni treba vlagati toliko napora ker se je po svoje malo potrudil Mobitel
wink-1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Operaterji nikoli niso spreminjali pogojev za nazaj. Vedno za naprej. In po zakonu spremembe objavljajo najmanj mesec dni vnaprej. Folk, ki se veže, pa bi lahko vsaj prebral pogodbo in splošne pogoje ter sprejel odgovornost, ki si jo je naložil s podpisom aneksa.

Osnovni problem je po moje nekje drugje.

Ko prideš k operaterju in kupiš subvencionirani telefon si v bistvu sklenil dva posla. Prvi je sklenitev naročine. Drugi je nakup telefona. Nakup telefona je cenejši, če hkrati skleneš naročnino in se obvežeš, da boš to naročnino plačeval 2 leti. Cenejši je zato ker si s tem pristal na obročno odplačevanje razlike med redno in subvencionirano ceno v obdobju 24 mesecev.

Operater seveda lahko spremeni cene naročnin, vključene količine itd. Če je sprememba na slabše mora ljudi obvestiti vsaj 30 dni pred uveljavitvijo, v tem času pa lahko naročnik kot druga pogodbena stran, odstopi od naročniške pogodbe. Kljub temu pa to ne posega v posel nakupa cenejšega telefona. Ko si ga kupil, si ga kupil po krepko nižji ceni od redne maloprodajne cene pri operaterju. Razliko krije operater na začetku in si to razliko poplača v 24 mesečnih obrokih tako, da si vzame nekaj evrov od tvoje mesečne naročnine. V bistvu je nakup akcijskega telefona z vezavo nakup na obroke. Obroki se plačujejo s tem ko plačuješ naročnino v določenem obdobju.

Ljudje bi zdaj radi dali rep med noge in šli drugam, s sabo pa odnesli ceneje kupljen telefon. Hmm, ta telefon v bistvu še ni v celoti odplačan. V celoti bo odplačan v 24 mesecih. Če greš prej moraš pokriti razliko, tisto, kar je še neplačanega. Če ne bi šel, bi razliko pokril z rednim plačevanjem naročnine. Če greš, naročnine več ne plačuješ in pač plačaš razliko neposredno. Poznam primerke, ki bi plačevali naročnino mesec ali dva in nato odnesli telefon drugam, kljub temu da še ni izplačan. To pač ne gre in ne bo šlo.

Folku bo moralo počasi postati jasno, da subvenciniran telefon NI podarjen telefon. Nihče stranki ne podari nižje cene. Edino kar podari strani je možnost, da ob nakupu plača nižjo ceno, razliko pa obročno v 24 mesecih. Zato bo lažje živeti, če bodo ljudje gledali redne cene aparatov ker bodo potem razumeli, da morajo tako ali drugače toliko denarja plačati za telefon. Večini je lažje takoj plačati majhen znesek, ostalo pa preko naročnine na obroke. To je tudi edino smotrno. Če se človek ne odloči za to obliko odplačila telefona, mora slednjega kupiti drugje oziroma po redni ceni, naročnina pa za nevezane uporabnike ni nič nižja. Zato je ekonomsko gledano za uporabnika bolje, da vzame subvencioniran aparat ker se tako del njegove mesečne naročnine porabi za odplačilo obroka za telefon. Če tega ne stori, operaterju ta denar ostane ker mu ni treba kriti subvencije. Operaterjem se najbolj splačajo tisti naročniki brez vezave.
Kategorično reči, jaz se ne bom vezal, je za uporabnika manj ugodno. Četudi skuri le nekaj mesecev naročnine in potem, ko reče operaterju adiji, plača preostalo subvencijo. Adijo lahko reče kadar koli, navkljub vezavi.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.721
9.931
113
40
MB
samo pol bi na računu mogla bit ločena postavka, obrok za telefon pa naročnina posebej, ker te bi lahko zaj naročnino prekino pa plačeval samo znesek za obroke za telefon ?
grin1.gif

mm46

Pripravnik
5. sep 2007
597
7
18
40
Citat:
Uporabnik borovnica pravi:
Tehničen problem ločevanja vezanih strank, ter nevezanih + novih najbrž ni enostavno rešljiv bi pa bil verjetno najbolj fer vendar dvomim da se kateri od operaterjev podražitev loti na ta način. Najlažje je spremeniti pogoje za vse,..
Kako je pa vam uspelo? Jaz sem imel paket Pomlad še vsaj eno leto po uvedbi novih paketov.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
samo pol bi na računu mogla bit ločena postavka, obrok za telefon pa naročnina posebej, ker te bi lahko zaj naročnino prekino pa plačeval samo znesek za obroke za telefon ?
grin1.gif

Potem pa nima kaj prekinit in placuje minimalno narocnino mesecno do izteka, medtem pa gre do drugega operaterja. Ki je zaj tu problem
bonk.gif

Verjetno v tem, kaj je enkratno napisal coolpower: da bi folk pac stisno *****, ko bi blo treba bit odgovoren.

TARIFEpikaSI

Pripravnik
30. maj 2010
172
0
16
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Folk, ki se veže, pa bi lahko vsaj prebral pogodbo in splošne pogoje ter sprejel odgovornost, ki si jo je naložil s podpisom aneksa.

Problem je, ker ti aneksa in pogodbe ne dajo vnaprej, da bi jih doma v miru preučil. Pri Mobitelu in Tušmobilu mi niso dali ničesar, razen splošnih pogojev, češ da nimam pravice odnesti nepodpisanih papirjev iz trgovine. Pri Si.mobilu sem pogodbo dobil, aneksa pa ne, saj naj bi bil prirejen za vsako stranko posebej (pač odvisno od tega, kateri telefon vzameš ipd.). Imajo pa pri Si.mobilu vzorčni aneks objavljen na strani: LINK

Argument torej, da si naj preberemo kaj podpisujemo je nekoliko površen, saj ko enkrat na prodajnem mestu sklepaš pogodbo in ti prodajalec zraven menca, ti ni ravno najbolj ugodno pol ure preverjati vsebino.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
No ja, vedno si lahko vzameš v trgovini 15 minut časa za prebrat aneks. Splošne pogoje poslovanja pa lahko dobiš na spletu in jih predebatiraš s svojim odvetnikom teden dni prej.
smile-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
768
113
www.jernej.org
Komur so trenutni zakupljeni podatki premalo in se mu ne da hoditi v mobitelov center sklepat novih naročnin, si lahko vklopi mobilni internet za TEKOČI mesec:
Na 1918 se pošljejo naslednje ključne besede (brez narekovajev):
- "mi100mb" za 100 Mb
- "mi500mb" za 500 Mb
- "mi1gb" za 1Gb

Potem morate pa še odgovoriti na povratni SMS (navodila bodo v SMSu).

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Citat:
S 1. 8. bomo promocijsko za obdobje enega leta 50 % znižali cene dodatnih podatkovnih količin v kombinaciji s paketi Itak Džabest ter Opti in Super Povezani. Tako bo dokup 100 MB stal 2 EUR, 500 MB 4,50 EUR in 1 GB podatkov v domačem omrežju 6 EUR na mesec.

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Da še enkrat preverimo
smile-1.gif

Npr. 10. v mesecu ugotiviš, da si od zakupljenih 100mb porabil že 90mb, zato pošlješ "mi500mb" na 1918 in boš v tem mesecu imel na razpolago 600mb, naslednji račun pa bo 4,5€ višji? In če se ti naslednji mesec zgodi, da si npr 25. na 95mb pač pošlješ "mi100mb" na 1918 in po potem naslednji račun 2€ višji, ti pa boš v tem mesecu imel na razpolago 200mb?

Kakšen pa je strošek vklopa?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
768
113
www.jernej.org
Ja... tako nekako naj bi to šlo (če prav zadevo razumem). Stroškov vklopa ne bi smelo biti (razen seveda naročnine za tekoči mesec).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
46
Ja, saj to sem jaz naredil.. iz "33" sem sel na bivsi "22" in zakupil 500 MB podatkov...

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Citat:
Ja, saj to sem jaz naredil.. iz "33" sem sel na bivsi "22" in zakupil 500 MB podatkov...

Vse to je OK samo akcijska cena za prenos podatkov ne velja za ta paket, ki je bil včasih 22€ sedaj 24€!
wink-1.gif

Tako, da te 500MB pride 9€ in ne 4,5€!
evil.gif

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.