Novinarstvo po bosansko

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Citat:
Uporabnik Davidoff pravi:
Hahaha, sisaš mi ga.

saj ga nimaš...
ne-ne-1.gif

Se pravi ti bi, samo se bojiš, da ga ni. Sej sem vedel, da si obična [censored]čina v klubu šiptarjev.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
lej..vsi ste isti. sam eni so bili mal močnejši.

stvari s eumirijo tko, da ne pobiješ neoborežnih, ki zapuščajo vojašnice. stvari s eumiri tako, da rečeš evo..kle mate vse. pa greš po civilni poti. ampak to ni zmogel ne en, ne drug, ne tretji. stvari se ne miri z uvozom, podpihovanjem, incidenti.

v srebrenici je bilo 14 dni časa za predajo. pač bi se končalo za nekatere isto, za nekatere drugače. pa se niso. domačini s eniso, ker se niso smeli in mogli. plačanci so pa v tem času večkrat poskušali prebiti za njih pretrden obroč. in ko je zadnjil prišel ukaz gremo in se ustavimo v centru mesta, so bili vsi siti vsega. noči so preležali v blatu in čakali, čakali in se tresli. eni in drugi. s tem, da so bili eni neprimerno močnejši. in ko je ketn apopustila, s eje zgodilo nekaj, kar se ne bi smelo, a se je moralo

Niti priblizno nismo isti.. Jaz sosed nisme pozgal hise, nisem pobil pol druzine, nisme posilil po sorodstva. Ali sem sem takrat bil sibkejsi nima niti najmanjse veze. Spoh glede na dejstvo da nismo te stvari poceli tudi ,ko smo bili mocnejsi. V Sarajevu niso porusili cerke ceprav je bilo mesto oblegano par let. V Banja Luki so porusili vse dzamije ceprav mesto ni videlo vojne. Opazis neko razliko?!

Ubijanja neoborozenih med zapuscanjem vojasnic ni bilo. Vecina je morala neglede na svoje zelje "reci evo kle imate vse" pa je kljub temu koncala v grobu. Prav v Bijeljina je tipicen primer tega. Ljudje so v devizah&zlatu placevali zivljenja in kljub temu na koncu umrli.

Koliko dni je bilo v Srebrenici za predajo nima niti najmanjse veze.
1) ljudje ,ki so bili pregnani v Srebrenico sploh nebi smeli biti pregnani
2) mesto sploh nebi smelo biti oblegano (kaj sele da bi se moralo predati?!)
3) mesto se je predalo ze pred in je bilo pod UN zascito

Po tvoji bolani logiki ce bi nekdo pregnal vse komplet Celje, Maribor in Kranj v Ljubljano in po nekaj letnem obleganju Ljubljane je problem da se Ljubljana ni predala v 14dneh
stupid-1.gif

V Srebrenici so se predali vsi ,ki niso mogli v hribe. Ostali so sli skozi obroc in se prebili v Nezuk. Obstaja tudi video posnetek njihovega prihoda. Nobenih placancev, nobene al qaide, nikjer. Med zivimi ali mrtvimi.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:a se teb res zdi zdej hudo pomebno ugotavljat kdo je komu koga in kdo je kje začel.

Je pomembno na kaksem temelju gradis hiso?!
stupid-1.gif
Ali pa mislis da bos iz cudovitega temelja dobil fantasticno hiso?!
Zakaj mislis da so Zavezeniki sodili nacisom, raziskovali preteklost,.... Da se ne ponovi?!

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Ne gre niti za poskus relativizacije. Ravno nasprotno. Moj pristop k tematiki ni tak, da bi moral kogarkoli zagovarjati ali celo zanikati žrtve ali kaj podobnega. Nekaj pietete do ljudi premorem. Vendar se mi zdijo takšne ponovitve debat popoln waste of time, ker ne peljejo tja, kamor bi si sam želel.
Pisal sem o zgodbah ljudi, kot je tisti s posnetka. Jaz poznam osebne zgodbe. Takšne in drugačne. Od tega in onega. Nekaj ti lahko povem, čeprav verjamem, da to veš. Vse te zgodbe so popolnoma iste. In kaj bi razlagal, kako je bilo med vojno in kdo je koga. Za primer: Arkanovi plačanci, niso tolkli samo po muslimanih. So tudi po Srbih. Sem in tja so kakšnega pospravili, ker je bil preveč navezan na svoje imetje ipd. In tega nisem v časopisu prebral.
Prej omenjeni Šemsudin je primer, kako je lahko vojni dobičkar in nekdo, ki je celice Al-Qaede pripeljal v Bosno, danes predstavnik v parlemantu BiH. Koga bo on predstavljal?

S stališča odgovornosti, pa še enkrat povem, se ne mislim ukvarjat s tem. Takratni interesi in bolni umi, ki so peljali zadeve, so beyond my recognition.

Bi pa prosil za tisti datum. Zanima me namreč, če en datum lahko spremeni umor (iz "verskih" razlogov, ker drugih ni bilo) v umor iz npr. koristoljubja, popolnoma nedolžnega človeka. Mogoče pa dobim odgovor na vprašanje, ki se prične z besedo zakaj in bom lahko rekel: hvala eazy, zdaj razumem, bila je vojna. Če prav vem, takrat (nekaj dni prej) bojev še ni bilo.

Vem kaj so delali "prostovoljci", med drugim pretepali Milovanoviceve oficirje, ucili novinarje plavati
grims-1.gif
, itd, ... ampak to ne spremeni dejstva zakaj in kako so prisli. Nobena posamezna zgodba ne spremeni celotne slike.

Semsudin ni v BiH pripeljal "Al-Qaedo" ampako ljudi ,ki so se bili pripravljeni boriti na pravi strani. Pri tem so imeli celo blagoslov zahodnih sil. Karkoli se je zgodilo z "Al-Qaede" pozneje nima pri zgodi od prej nobene veze. Ali drugace. Koliko otrok bi (vseh ver i narodnosti) bi se umrlo v Tuzli in okolici ce "Al-Qaeda" nebi pocistila zadeve? 100? 200? 1000? Bi se moral Semsudit ceprav jih on sploh ni pripeljal zagovorjati?

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Soon after the war, the Allied powers indicted 25 individuals as Class-A war criminals, and 5,700 individuals were indicted as Class-B or Class-C war criminals by Allied criminal trials. Of these, 984 were initially condemned to death, 920 were actually executed, 475 received life sentences, 2,944 received some prison terms, 1,018 were acquitted, and 279 were not sentenced or not brought to trial. These numbers included 178 ethnic Taiwanese and 148 ethnic Koreans.[84] The Class-A charges were all tried by the International Military Tribunal for the Far East, also known as "the Tokyo Trials". Other courts were formed in many different places in Asia and the Pacific.

International Military Tribunal for the Far East

The International Military Tribunal for the Far East was formed to try accused people in Japan itself.

High ranking officers who were tried included Koichi Kido and Sadao Araki. Three former (unelected) prime ministers: Koki Hirota, Hideki Tojo, and Kuniaki Koiso were convicted of Class-A war crimes. Many military leaders were also convicted. Two people convicted as Class-A war criminals later served as ministers in post-war Japanese governments.
Mamoru Shigemitsu served as foreign minister both during the war and in the post-war Hatoyama government.
Okinori Kaya was finance minister during the war and later served as justice minister in the government of Hayato Ikeda. However, these two had no direct connection to alleged war crimes committed by Japanese forces, and foreign governments never raised the issue when they were appointed.

Hirohito and all members of the imperial family implicated in the war such as Prince Chichibu, Prince Asaka, Prince Takeda and Prince Higashikuni were exonerated from criminal prosecutions by MacArthur, with the help of Bonner Fellers who allowed the major criminal suspects to coordinate their stories so that the Emperor would be spared from indictment.[85] Many historians criticize this decision. According to John Dower, "with the full support of MacArthur's headquarters, the prosecution functioned, in effect, as a defense team for the emperor"[86] and even Japanese activists who endorse the ideals of the Nuremberg and Tokyo charters, and who have labored to document and publicize the atrocities of the Showa regime "cannot defend the American decision to exonerate the emperor of war responsibility and then, in the chill of the Cold war, release and soon afterwards openly embrace accused right-winged war criminals like the later prime minister Nobusuke Kishi."[87] For Herbert Bix, "MacArthur's truly extraordinary measures to save Hirohito from trial as a war criminal had a lasting and profoundly distorting impact on Japanese understanding of the lost war."[88]

mistique

Guru
16. jun 2009
14.305
2.112
113
Emona / Carnium
On jih res ni pripeljal. On je mudžahide nastanil, opremil z opremo policije (kaj pravi vojaško pravo in zakoni tedanje države na to?) itd. Vidiš kakšnega predstavnika tistih z "neprave" strani v parlamentu BiH, ki je bil na takšen ali podoben način zagnan za svojo pravo stran? Verjetno bi se tudi kakšen našel, če bi ga iskal.
Mudžahidi in njihovi razlogi so tebi verjetno samoumevni. Predvidevam, da se strinjaš z radikalizacijo islama v Bosni. Vprašaj muslimane v Bosni, kaj si mislijo o tem. Pozanimaj se o vztrajnosti integriranih tujcev pri uveljavljanju šeriatskega prava ipd. Zanimivi so tudi izgovori oz. poskus politike (Bakir Izetbegoviæ), da se prisotnost in vzpon Vehabija upraviči z "agresijo" Srbije na Bosno. Kakšen prefinjen način. Pač, sprejmite jih, saj so prišli "takrat" pomagat! To so res dobri temelji...

Najbolje, da se Šemsudin zagovarja kot voznik avtobusa, ki je peljal nedolžne vernike iz tujine na obisk k teti Azri Bašiæ.

Takole npr. bi lahko nadaljevali v nedogled, a ne. En komentar ti, drugi jaz itd. Spomni me, kaj je poanta.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
On jih res ni pripeljal. On je mudžahide nastanil, opremil z opremo policije (kaj pravi vojaško pravo in zakoni tedanje države na to?) itd. Vidiš kakšnega predstavnika tistih z "neprave" strani v parlamentu BiH, ki je bil na takšen ali podoben način zagnan za svojo pravo stran? Verjetno bi se tudi kakšen našel, če bi ga iskal.
Mudžahidi in njihovi razlogi so tebi verjetno samoumevni. Predvidevam, da se strinjaš z radikalizacijo islama v Bosni. Vprašaj muslimane v Bosni, kaj si mislijo o tem. Pozanimaj se o vztrajnosti integriranih tujcev pri uveljavljanju šeriatskega prava ipd. Zanimivi so tudi izgovori oz. poskus politike (Bakir Izetbegoviæ), da se prisotnost in vzpon Vehabija upraviči z "agresijo" Srbije na Bosno. Kakšen prefinjen način. Pač, sprejmite jih, saj so prišli "takrat" pomagat! To so res dobri temelji...

Najbolje, da se Šemsudin zagovarja kot voznik avtobusa, ki je peljal nedolžne vernike iz tujine na obisk k teti Azri Bašiæ.

Takole npr. bi lahko nadaljevali v nedogled, a ne. En komentar ti, drugi jaz itd. Spomni me, kaj je poanta.

Tudi to ni res... Vem kje in kdaj so dobili oborozitev (vsaj vecina), ce ti pomaga ni bilo v BiH. Praviloma so bili bolje oborozeni od vojske in policije. Sploh v tistem delu BiH. Ampak to pri vsem skupaj sploh ni vazno pojavili so se v malem stevilu, na omejem podrocju in proti koncu vojne. Pri vsem skupaj je bila njihova vloga minimalna. Ogromna vecina zlocinov (v bistvu vsi) razen Vozuce so se zgodili brez njihove pristotnosti kaj sele sodelovanja. Je pa njihova pristonost veliko pomenila za moralo lokalnega prebivalstva.

Niso prisli zaradi dolgcasa in po koncu vojne so pravilma vsi odsli. Ostalo je nekaj posameznikov ,ki so imeli druzine. Nikoli niso povzrocali tezava ceprav jih je oblast nadlegovala. Se vedno nadleguje btw.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.550
5.686
113
Težave bi že bile če jih oblast ne bi nadlegovala
wink-1.gif

A ni blo cca pol leta nazaj ko so eno vas razteral k se je hotla ločit od države
bonk.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Težave bi že bile če jih oblast ne bi nadlegovala
wink-1.gif

A ni blo cca pol leta nazaj ko so eno vas razteral k se je hotla ločit od države
bonk.gif

a) 5 mudzahedinov in 10 otrok bi zagotovo prevzeli oblast v drzavi
b) ne, ni bilo (poleg tega da tisto niso bili mudzahedini)

Kamele0N

23. jul 2008
42.550
5.686
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:

Vid ti njih....malo pomalo.....iz 5 na 10....iz 10 na....hmmm faktor gre x2...se prav na 20....40...80....opa bosna nije više mirna
bonk.gif
( a so zgled na Kosmetu dobil?)

Lej muđahid al pa vehabija....svejedno....nism jaz "zbirčen" pr teh stvareh.....čimprej polovit...da je s5 mirna bosna
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Citat:
Uporabnik eazy pravi:

Vid ti njih....malo pomalo.....iz 5 na 10....iz 10 na....hmmm faktor gre x2...se prav na 20....40...80....opa bosna nije više mirna
bonk.gif
( a so zgled na Kosmetu dobil?)

Lej muđahid al pa vehabija....svejedno....nism jaz "zbirčen" pr teh stvareh.....čimprej polovit...da je s5 mirna bosna
wink-1.gif

Danes 10, jutri cel svet...... Btw, se mislil da ti bo kapnilo da je stevilka izmisljena. Mudzahedini al pa vehabija nekako ni niti priblizno isto ali podobno, sploh pa ne v tej zgodbi.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
muđahedinska stran je prava stran. al kaida je prava stran. zahod jo je podpiral..ja, v afganistanu proti rusom tudi.

dej mi še neki povej
zakaj sarajevo ne spusti RS na svoje in hercegovine hrvatom. vi pa si ustvarite svoj zavesarski geto?
ker vsak gleda v detajl svojo zgodbo in dokler taki kot si ti, verjamemjo, da je vse to potrebno in je prav, da je bilo tako..tam mir ane bo..sej to se zavedaš?

Kamele0N

23. jul 2008
42.550
5.686
113
Ok če hočva že bit picajzlasta......je vehabija speči muđahid...

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
muđahedinska stran je prava stran. al kaida je prava stran. zahod jo je podpiral..ja, v afganistanu proti rusom tudi.

dej mi še neki povej
zakaj sarajevo ne spusti RS na svoje in hercegovine hrvatom. vi pa si ustvarite svoj zavesarski geto?
ker vsak gleda v detajl svojo zgodbo in dokler taki kot si ti, verjamemjo, da je vse to potrebno in je prav, da je bilo tako..tam mir ane bo..sej to se zavedaš?

Zakaj Slovenija ne spusti Maribor na svoje, Celje na svoje in Spodji Vuhred na svoje. Dej se kako bolj debilno vprasanje....
V Sloveniji se ze okoli obcin bijejo bitke ti bi kar podarjal tuje
crazy1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.550
5.686
113
In kaj je razlika med versko gorečo vehabijo, ki v državi polni orožja, le tega še nima v roki...ga ma pa na dohvatu ruke...

In muđahidom ki je v bistvu oborožena vehabija...
sprasujem se.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
stoj mal

a je v sloveniji kdo umrl zarad političnih iger. je v sloveniji med mariborom in lj sovraštvo. se gledajo čez muho

in kaj podarjal tuje..a je zvornik tvoj, a je brcko tvoje. tvoj je tvoj dvorišče in nič drugega. v sarajevu baščaršija in konc. če pa un srb iz zvornika noče poslušat tvojih salam alejkumov, pa odjebi. dajte pravico suverenosti, kot ste jo demokratično zahteval zase.

in ja, če se hoče maribor odcepit od lj, sem jaz za. vsak ima pravico. sam ene meje razuma morajo bot. in v bosni ni razumske razlage zakaj ostat skupi.
niste hotl bit v jugi, kjer ste zivel s srbi in hrvati, slovence ste vidl, k so prsli z busom po vas, makedoncev pa nikol, kaj pol tiščitet danes hrvate in srbe v isto bedo. furajte se svoj đamilajluk, pa dretje, zavesarstvo in klanjanje njih pa pustite na miru. ne morete ne, vi bi vse...najboljš, d ase vrnete na vzhod, pa poemtate puščavp in jo delite.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
In kaj je razlika med versko gorečo vehabijo, ki v državi polni orožja, le tega še nima v roki...ga ma pa na dohvatu ruke...

In muđahidom ki je v bistvu oborožena vehabija...
sprasujem se.gif

Mudzahedini so ex(borci), ponavadi temnopolti in tujegovoreci. Vecina ima danes ze cez 50let. Vehabije so pa domaci prebivalci, ponavadi revnejsih predelov. Vecina nima za kruh kaj sele za revolucijo.

Pri pregledu tiste vasi (po nalogu iz tujine) je sodelovala cela armada policistov in tajnih sluzb. In rezultat? 0
zmaga.gif