Novi ukrepi, kaj se pripravlja ?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Zjutraj sem zasledil da za jutri pripravljajo vladajoči veliki pok. Omejili naj bi gotovinsko poslovanje (spet) in končno le uvedli davčne blagajne.
Kaj pravzaprev pripravljajo ?

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.832
140
63
Pargon računov / pisanih na roko ni / ne bo več
ne-ne-1.gif

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če misliš mobilno blagajno , na hrvaškem imajo blagajne velike kot skener za skladšča ali za dostavnike.
Da jim ne bo spet na pamet padla kakšna 50€ uredba, ker tisto je bil idiotizem brez primere

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaj pa je mojster več vreden kot trgovec? Blagajne za vse, takoj. pa davke znižat.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.687
6.451
113
Dodatna omejitev gotovinskega poslovanja

Dosedanji pravilnik o izvrševanju Zakona o davčnem postopku določa, da poslovni subjekti plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve niso dolžni nakazati na transakcijske račune, če posamično plačilo ne presega 420 evrov.

Pri plačevanju visokih zneskov v gotovini večina držav članic, vključno s Slovenijo, trenutno upošteva prag 15.000 evrov, nekatere pa so se odločile za strožje ukrepe. Vlada namerava s postopno spremembo Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma znižati ta prag na 5.000 evrov, kasneje pa postopno na 1.000 evrov in razširiti omejitev tudi na plačila za opravljene storitve.

Dodatna omejitev gotovinskega poslovanja bo povzročila večjo preglednost poslovanja pri plačevanju blaga in storitev in tako vplivala tudi na zmanjšanje obsega sive ekonomije v dejavnostih, v katerih so se do sedaj lahko sprejemala tudi gotovinska plačila fizičnih oseb – končnih potrošnikov.

Obvezna uporaba registrskih blagajn

Vlada predlaga omejitev izdajanja ročno izpisanih računov in obvezno uporaba registrskih blagajn oziroma podobne opreme za izdajanje računov v vseh primerih, ko ponudniki blaga in storitev dobivajo plačilo v gotovini.

Vlada bo do sprejetja predpisa razmislila o možnih izjemah, a teh bo moralo biti zaradi zagotavljanja enotnosti sistema in enakopravnosti zavezancev čim manj. Vlada se bo do priprave predpisa opredelila tudi do storitev na domu in dela na terenu, olajšave glede izdajanja računov pa bi lahko v bodoče, tako kot je to urejeno sedaj, ostale za prodajo vozovnic, kart in žetonov v potniškem prometu (vlak, avtobus, žičnice); znamk, kolekov, vrednotnic in obrazcev v poštnem prometu; vplačil za udeležbo v igrah na srečo, če se te izvajajo v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo; periodičnega tiska; na prodajo iz avtomatov; na prodajo kartic s kodo za polnjenje predplačniških sistemov mobilnih operaterjev iz bankomatov, GSM-omrežja ter interneta; na prodajo žetonov iz menjalnih avtomatov in promet storitev na teletočkah.

Za uveljavitev ukrepa bi bilo potrebno spremeniti predpise s področja davka na dodano vrednost ali davčnega postopka. Izdajanje ročno napisanih računov bi bilo dovoljeno zgolj izjemoma. Zavezanci bi morali izdajati račune z uporabo programov oziroma opreme, ki onemogoča naknadno spreminjanje podatkov brez revizijske sledi.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Če nekdo ne izda računa, ga tudi omejitev na jurja ne bo preveč motila, bi rekel.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Tako je. In vsak mojster ki je pobiral parkirnino na najbolj zahojenem parkplacu jo je imel. In izdajal račune. Torej to ni pretirano drago niti pretirano težko za uporabo, torej naši vrli 'majstri' nimajo izgovorov da ne bi to uporabljali...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ga bo motila, ko bodo stranke zahtevale račun... Sosedje imajo uzakonjeno da brez računa ti tudi plačati ni potrebno...

majcy

Zelenc'
2. nov 2012
9
0
1
Ko sem jaz bla mala smo se v šoli učili kak so bili ljudje v srednjem veku ubogi, ko so graščaki pobirali desetino. Če si imel deset kur, so prišli in ti eno odnesli. Ne vem kak naj opišem situacijo, ki se dogaja v naši ljubi državi. Mislim, da bi bla desetina za nas kot nebesa. Po mojem je naslednja stopnja sužnjelastništvo in to KMALU.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
Uporabnik majcy pravi:
Ko sem jaz bla mala smo se v šoli učili kak so bili ljudje v srednjem veku ubogi, ko so graščaki pobirali desetino. Če si imel deset kur, so prišli in ti eno odnesli. Ne vem kak naj opišem situacijo, ki se dogaja v naši ljubi državi. Mislim, da bi bla desetina za nas kot nebesa. Po mojem je naslednja stopnja sužnjelastništvo in to KMALU.

Bod srečna, da ni več pravice do prve noči.
tongue-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
ksz

Kako pa bo z enkratnimi posli za tiste brez registrirane dejavnosti?
Recimo, da nekdo naredi en unikaten izdelek, naprimer umetniško sliko, in jo proda. Doslej si napisal račun (blagajniški prejemek), na roko ali na stroj, računalnik..., potem si na posebnem obrazcu posel prijavil na DURS, da so ti odmerili dohodnino.
Saj načeloma ni problem napisati računa na PC, ampak kolikor berem bo po novem moral biti poseben program, ki ne omogoča popravljanja za nazaj.

I

Izbrisan uporabnik #488

Prvo je potrebno državo očistiti plenilcev in zapleniti nakradeno tajkunso in drugo oblastno premoženje.

Ko bo to urejeno, pa ne bo nikomur več problem, da ne bi izdal računa.

Tako pa so se spet lotili zadeve na napačnem koncu.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.525
5.066
113
Najprej je potrebno zmanjšati javni sektor na velikost, ki ga slovenski realni sektor prenese. Vsi sedanji ukrepi so v smeri, da se ga ohrani in še poveča.
Ne zmoremo in PIKA.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
in ?
za koji [cenzura] moram plačevati nekaj , kar ne potrebujem ? 1/2 v JU nima kaj za počet. V zdravstu bi lahko namesto, da ima vsak zdravnik 3 med sestre zato da klofta po računalniku to lahko on sam naredil .
na borzi bodo dobilo 3oo € pa bo ceneje za državo. pa naj se znajdejo potem. mi se tudi moramo

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.239
7.044
113
Nič in, potem pa nas začnejo drugi postrani gledat, zakaj imamo 20%+ brezposelnost.

Al zakaj misliš, da se zdaj tako forsira zaposlovanje mladih z raznimi (neumnimi) subvencijami? Da bi se znižal % brezposelnosti med mladimi, in ne bi bili več v samem vrhu te lestvice, kakopak.