Citat:
Če že pravnega znanja (očitno ) ni, pa dajmo za foro uporabiti kmečko pamet...
Če velja pogodba tudi brez podpisa, zakaj neki se potem folk matra z vami in vam jo moli v podpis?
Ali drugače - zakaj se je nekdo sploh matral s pisanjem pogodb?
Da zapolni svoj delovni čas?
Gre za anekse k obstoječim pogodbam o zaposlitvi, saj se spreminja določilo o plači - prej so bili količniki in razni dodatki, sedaj je osnova plačni razred (+ dodatki - tisti, ki so seveda ostali). V ostalih delih se pogodba ne spreminja.
Tudi če aneksa ne podpišeš, ti je
delodajalec dolžan izplačati plačo po trenutno veljavni zakonodaji, torej po ZSPJS in Koletivni pogodbi (oz. pogodbah).
Sama prevedba je bila cela muka za kadrovike in financarje, ker je MJU iz dneva v dan spreminjal navodila, programi (npr. Simulacija) so bili napačni, MFERAC je bil za en teden ustavljen ... itd itd ... tisti kadrovik in financar, ki se ni v nulo poglobil v zadevo, je pogorel. Aneksi pa so morali biti dani ven 30 dni pred prvim izplačilom po novem, torej do 5. 8. (za tiste, ki imajo plače 5. v mesecu).
@na ostale v tej debati:
Aneksi so bili (vsebinsko) res malce težki za razumet, vendar se ga je dalo razumet, če a) poznaš poanto prevedbe in novega sistema ali b) ti je nekdo razložil po kmečko.
In bistvo novega sistema niso enake plače ampak primerljive plače za primerljiva delovna mesta. Npr. tajnica nekega oddelka s V. stopnjo izobrazbe pač nekje ne more začeti z npr. 21 plačnim razredom, nekje drugje pa z npr. 16 ali 24. Lahko se pa razpon začetnih plačnih razredov giblje od recimo 19 do 21 ... itd.
Ne glede na to, kaj pravi Virant v medijih glede odgovornosti za napake --> osnovno prevedbo, ki je bila osnova za novo sistemizacijo v organu (ali zavodu ...) je potrdilo MJU, ki načeloma ni dovoljevalo prevelikih skokov navzgor.
Mi pa ni jasno, kako se zaposleni v javnem sektorju z visoko izobrazbo čudijo nad izplačanimi plačami za avgust (so prenizke) - sama smatram, da nekdo z visoko izobrazbo MORA znati prebrati en tak papir kot je aneks in ga predvsem razumeti.
Marsikdo pa se čuti nategnjenega zato, ker so mu premalo razložili. Kao nihče ne more imeti nižje plače, zato je varovana plača. Vendar gre za osnovno plačo z nekaterimi dodatki (delovna doba), torej brez dodatkov za recimo nočno delo, nadure, ipd. Zato je najbrž logično, da je nekdo nominalno dobil nižjo plačo kot julija.
Je pa dejstvo (kolikor spremljam medije), da je mogoče kdo izkoristil gužvo in koga prerazporedil na nižje delovno mesto - kar pa ne bi smel. Pametni so se pritožili, kaj pa bo rezultat pritožb, pa nihče ta trenutek ne ve.
Pa še to - preden me kdo napade, da zagovarjam nov sistem (ali kaj podobnega) - sama imam varovano plačo in sem v našem organu ena izmed 7 (od 131), ki so se nam znižale osnovne plače. Zato, ker smo šli en razred (ali dva) navzdol. Tako da moja plača bo stala na istem najmanj kakšno leto (če ne še več).