Nova prikolica, problemi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Ne primerjaj to kot cel avto (pleh), primerjaj kot dele podvozja pri avtu. A je končnik po 3 mesecih rjav?! Je! A uveljavljaš garancijo za to? Ne (oz. lahko samose ti bodo smejali)!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Kater avto imas ti da je koncnik po treh mescih rjav.
Poleg tega je koncnik izpostavljen "peskanju" s tal. Bi bil ti tiho ce bi ti po treh mesecih zacela rjavet streha. Audijem kar lepo rjavijo, sicer ne po treh mesecih, ampak prakticno socasno z drugimi bolj obremenjenimi in rji podvrzenimi deli.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Prva je ta da mi je po 20 dvigih oz kipanjih začela sveča puščati spodaj na matici

Če so ti dali kakšno garancijo za brezhibno delovanje prodane stvari in če še teče garancijski rok, lahko zahtevaš tako od proizvajalca kot od prodajalca popravilo v primernem roku, sicer pa zamenjavo za delujočo stvar. Zraven lahko zahtevaš tudi povračilo morebitne škode. Če ti stvari v primernem roku ne popravijo/zamenjajo, lahko zahtevaš znižanje kupnine ali odstopiš od pogodbe (razdor), v vsakem primeru pa lahko zahtevaš odškodnino. §481-484 OZ

Citat:
druga pa je ta, da prikolica že rjavi, čeprav je stara 3 mesece

Tole bi pa po moji interpretaciji in po Utiševalcu lahko spadalo pod stvarno napako.

Citat:
Napaka je stvarna:

1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet;

2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana ali bi mu bila morala biti znana;

3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;

4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Jaz mislim, da bi morala biti lastnost, odlika prikolice, da šraufi ob pravilni uporabi ne zarjavijo tam, kjer ne bi blo treba.

Upam, da si prikolico dobro pregledal, preden si jo vzel, ker velja videno-kupljeno, "kupec naj pazi". Čeprav če so oni vedeli za rjavenje, se lahko na napako vedno sklicuješ.

Zdaj je tvoja naloga, da v osmih dneh, ko si napako opazil, obvestiš prodajalca o napaki, dejansko pa imaš še tri mesece, da napako grajaš (odgovarja šest mesecev od nakupa). Napako lepo opišeš in mu daš možnost, da si stvar ogleda.

Nato pa imaš zopet na voljo:
- odpravo napake ali zamenjavo stvari
- znižanje kupnine
- odstop od pogodbe

V vsakem primeru lahko zahtevaš povrnitev škode (tudi t.i. refleksne).

Seveda je to le delna napaka, zato lahko vse to zahtevaš le glede tega.§458-480 OZ.

Tko, tole je teorija, zdej pa probajte spravit primer pod te določbe.
smile-1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Super!

Hvala, sicer jim ne mislim delati kakšnih problemov, pa vseeno jim bom poslal.

Ugotovil sem, da verjetno prikolica sploh nima neke osnovne temeljne barve.
Bom napisal, kakšen bo odgovor, ko se vrnejo z dopusta.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Mogoče nekaj takšnega

Spoštovani,

Dne 13.08.2011 sem pri vas kupil enoosno traktorsko prikolico znamke teinte. Po nekajtedenski uporabi pa sem ugotovil, da ima izdelek več skritih napak, zaradi katerih je uporaba izdelka nevarna in moteča. Hidravlična sveča pušča olje že pri manjši obremenitvi tako, da je ni možno obremeniti do max nosilnosti in tudi barva na nekaterih mestih odstopa in spodaj rjavi kar je nesprejemljivo, saj mi je bil izdelek prodan kot brezhiben in po polni ceni.
Na podlagi 37. člena Zakona o varstvu potrošnikov zahtevam, da mi napake v najkrajšem možnem roku odpravite ali vrnete plačani znesek.

Za prvič lahko spustiš tisto o vračilu
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pa seveda ...

"V pričakovanju vašega ugodnega odziva Vas lepo pozdravljam in se Vam zahvaljujem

dobovsek"

grin1.gif

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
ksz...

evo da poročam...

glede cilindra ni problema, bodo zamenjali.

Kaj pravite glede barve,,,jih stisnem al pustim?

Žlajfa mi nardiš anketo? Da ne bom skoz jamBral
grims-1.gif