Od kje pa tebi te pravljice?Citat:
Uporabnik damo pravi:
Nuklearka se lahko naredi v manj kot 5 letih, vendar ne pri nas.
Pred tem so pa še koliko let iskali lokacijo, nabavljali opremo, ter urejali papirje?Citat:
Uporabnik damo pravi:
Kaj misliš koliko časa se je gradil prvi blok? 1974 (položen temeljni kamen) - 1981 (prva sinhronizacija), se pravi 15-20 let
Citat:
Uporabnik hgard pravi:
To verjetno pomeni, da druge jedrske elektrarne v Sloveniji ne bo.
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Kolikor berem, naj bi to bil reaktor vodnega tipa. Nekako sem mislil, da tu voda deluje kot moderator in če pride do kritičnega dogodka, da voda odteče, se reakcija ustavi. Vsaj tako so nam razlagali v šoli.
Voda je za hlajenje in za omogočanje reakcije. S kontrolnimi palicami pa izvajajo fino kontrolo.Citat:
Uporabnik doto pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Kolikor berem, naj bi to bil reaktor vodnega tipa. Nekako sem mislil, da tu voda deluje kot moderator in če pride do kritičnega dogodka, da voda odteče, se reakcija ustavi. Vsaj tako so nam razlagali v šoli.
Kolikor se jaz spomnim, je voda samo za hlajenje, oz da se dela para za turbine. Reakcija pa se nadzira s kontrolnimi granitnimi palicami. Te nase vežejo nevtrone in s tem preprečijo segrevanje. S tem ko se reaktor "ustavi" bi naj pomenilo, da so spustili kontrolne palice in s tem ustavili reakcijo. Za to mi ni jasno, kaj točno je problem sedaj, če so že včeraj poročali, da so se vsi reaktorji ustavili?
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Kolikor se jaz spomnim, je voda samo za hlajenje, oz da se dela para za turbine. Reakcija pa se nadzira s kontrolnimi granitnimi palicami. Te nase vežejo nevtrone in s tem preprečijo segrevanje. S tem ko se reaktor "ustavi" bi naj pomenilo, da so spustili kontrolne palice in s tem ustavili reakcijo. Za to mi ni jasno, kaj točno je problem sedaj, če so že včeraj poročali, da so se vsi reaktorji ustavili?
Voda tudi zaustavlja nevtrone, da so sploh uporabni za reakcijo. Brez vode ni nič.Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Malo narobe razmišljate.
1. Kontrolne palice so zavora za nevtrone. Če kontrolne palice nevtrone dovolj zaustavijo, se reakcija ustavi.
2. Voda ima dvojno funkcijo:
a. deluje kot prenosnik toplote, nuklearka je v principu navadna termoelektrarna
b. zadržuje sevanje, zato je hud problem, če reaktor ostane brez vode.