nova jedrska katastrofa!!

damo

Majstr
4. sep 2007
1.028
153
63
Nuklearka se lahko naredi v manj kot 5 letih, vendar ne pri nas. Pri nas pa je potreben še kup dodatne administracije, katere naloga je zameglitev finančne konstrukcije, da se lahko 3/4 denarja pokrade.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Nuklearka se lahko naredi v manj kot 5 letih, vendar ne pri nas.
Od kje pa tebi te pravljice?
confused-1.gif

Saj bi ti rekel, da poglej, koliko časa že gradijo nove reaktorje po svetu (brez Kitajske), pa mi najdi teh tvojih 5 let.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.237
7.020
113
pri taščici
Pred 35 leti so lahko naredil v 7 letih, sedaj je ne znamo v dvajsetih.
Saj za eno hiso zbirajo papirje in ponudbe nekaj let, potem mora pa izvajalec v pol leta hiso naredit.

timecop

Fizikalc
22. jul 2007
1.312
0
36
Veš kakšna mana z neba je to, se morajo združbe ja zorganizirat, da se čimveč lahko pokrade.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.114
-8.790
113
Citat:
Uporabnik damo pravi:

Kaj misliš koliko časa se je gradil prvi blok? 1974 (položen temeljni kamen) - 1981 (prva sinhronizacija), se pravi 15-20 let
bonk.gif
Pred tem so pa še koliko let iskali lokacijo, nabavljali opremo, ter urejali papirje?

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.616
88
48
Potem pa itak ni panike.
Krško vsakih par let doživi konkreten 'cunami', pa ni bilo še nikoli nič narobe v NEK zaradi tega.

LP.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kolikor berem, naj bi to bil reaktor vodnega tipa. Nekako sem mislil, da tu voda deluje kot moderator in če pride do kritičnega dogodka, da voda odteče, se reakcija ustavi. Vsaj tako so nam razlagali v šoli.
confused-1.gif

Kolikor se jaz spomnim, je voda samo za hlajenje, oz da se dela para za turbine. Reakcija pa se nadzira s kontrolnimi granitnimi palicami. Te nase vežejo nevtrone in s tem preprečijo segrevanje. S tem ko se reaktor "ustavi" bi naj pomenilo, da so spustili kontrolne palice in s tem ustavili reakcijo. Za to mi ni jasno, kaj točno je problem sedaj, če so že včeraj poročali, da so se vsi reaktorji ustavili?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.114
-8.790
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Kolikor berem, naj bi to bil reaktor vodnega tipa. Nekako sem mislil, da tu voda deluje kot moderator in če pride do kritičnega dogodka, da voda odteče, se reakcija ustavi. Vsaj tako so nam razlagali v šoli.
confused-1.gif

Kolikor se jaz spomnim, je voda samo za hlajenje, oz da se dela para za turbine. Reakcija pa se nadzira s kontrolnimi granitnimi palicami. Te nase vežejo nevtrone in s tem preprečijo segrevanje. S tem ko se reaktor "ustavi" bi naj pomenilo, da so spustili kontrolne palice in s tem ustavili reakcijo. Za to mi ni jasno, kaj točno je problem sedaj, če so že včeraj poročali, da so se vsi reaktorji ustavili?
Voda je za hlajenje in za omogočanje reakcije. S kontrolnimi palicami pa izvajajo fino kontrolo.

sass

Guru
1. sep 2007
5.234
869
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:

to velja za ruski tip jedrskih elektrarn, ne pa za zahodni. pa palice so grafitne in ne granitne
smile-1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Malo narobe razmišljate.
1. Kontrolne palice so zavora za nevtrone. Če kontrolne palice nevtrone dovolj zaustavijo, se reakcija ustavi.
2. Voda ima dvojno funkcijo:
a. deluje kot prenosnik toplote, nuklearka je v principu navadna termoelektrarna
b. zadržuje sevanje, zato je hud problem, če reaktor ostane brez vode.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.370
7.469
113
In ce sem prav razumel dokumentarce je ta tip s spuscanjem grafitnih palic slabsi - ko se zacne zadeva pregrevat se odprtine zoozajo in palice ne gredo vec not. To naj bi bil tudi en izmed problemov v cernobilu.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.114
-8.790
113
Citat:
Uporabnik Slovenet pravi:
Malo narobe razmišljate.
1. Kontrolne palice so zavora za nevtrone. Če kontrolne palice nevtrone dovolj zaustavijo, se reakcija ustavi.
2. Voda ima dvojno funkcijo:
a. deluje kot prenosnik toplote, nuklearka je v principu navadna termoelektrarna
b. zadržuje sevanje, zato je hud problem, če reaktor ostane brez vode.
Voda tudi zaustavlja nevtrone, da so sploh uporabni za reakcijo. Brez vode ni nič.
Kontrolne palice pa ne zaustavljajo nevtrone, ampak jih "požirajo".

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Ni res. Primerjava s Černobilom ne drži. V Černobilu je šlo za čisto drugačen reaktor. Tam je bil med drugim problem, dvigniti regulacijske palice. V Černobilu je bilo pol palic zgoraj, pol spodaj. Pri zahodnem tipu pa so vse palice zgoraj in jih je potrebno za pospešitev reakcije dvigovati.

V Černobilu, je bil reaktor sestavljen iz grafitne kocke, v kateri so bile cevi z vodo in gorivom. Zahodni tip nuklearke pa je posoda z vodo v kateri se vse dogaja.