Nov svetovni red

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Citat:
Uporabnik capl pravi:
a je res to, da če bi svetovne firme, znižale stroške oglaševanja za 10%, bi lahko čisto spodobno plačale delovno silo, vsaj tisto v ,,konkurenčnih,, državah.?

Tole POPOLONOMA drži.
Nekatere svetovne kompanije dajejo za oglaševanje, promocijo tudi do 80% zaslužka...
Ampak direktorji teh firm še vseeno dobivajo mesečno po 20.000, 50.000 dolarjev. Uslužbenci seveda najmanj desetkrat manj. Delavci pa seveda dobijo za svoj prispevek en penis...
Drugače tudi ne more biti. Oziroma so nam dopovedali, da to mora biti tako...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.550
113
Apple je še boljši primer podjetja, ki izkorišča poceni delovno silo, s kreativnim vodenjem računov plačuje minimalne davke, hkrati pa skoraj nič ne vrača družbi (zelo malo sponzorira v primerjavi z drugimi velikimi podjetji). Poleg tega se pri nas njihovi izdelki oglašujejo praktično brezplačno (o njihovih napravah mediji pišejo brez plačila).

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Brez Appla, Mc Donaldsa in Coca Cole mi SEVEDA živeti ni...

Danes namreč ves biznis bazira na POPOLNI nekritičnosti (in zasvojenosti) mladih ljudi.

Upokojenci pač nimajo za Apple, v Mc Drek ne hodijo (mladi pa trumoma), in pijejo v glavnem vodo.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Tu si dal primer komunizma v naših krajih. Kaj pa globalno gledano? Bojda je te dni treba razmišljat "out of the box". Je bilo tudi drugje tako? Možno da res, ker je bilo število ljudi ki so bili na vplivnih mestih toliko manjše.

Drugače pa kolkor vem se je tudi v komunizmu/socializmu "kradlo" - razne zgodbe o tem, kako se je v službenem času gradilo privatne hiše raznih fabrških direktorjev... Ne verjamem da jih je bilo tako malo, je pa vse možno, stari so nam vedno znali "oprati možgane" s takšnim ali drugačnimi zgodbicami
smile-1.gif

Ti pa lahko povem eno resnično anekdoto kako je moj sedaj že pokojni dedek, ki je bil pošten kamnosek delal na Brionih (Titova rezidenca). Ob koncu delovnega dneva je moral napisati koliko ur je vsak dan delal in to oddati nekemu nadzorniku. In prvi dan pride, napiše poštenih 8 ur. Drugi dan enako, pa ga nadzornik pogleda pa reče - tole bi se dalo še malo več napisat. Dedek je bil preveč poštene sorte zato se je bal koga prinesti okoli - ampak reče: "a pol napišem 9". "Nene, se da še kaj več napisat". "Ok 10 ur bom napisal". In res, napiše 10 ur. Potem pa se je količina ur iz tedna v teden povečevala - zadnji teden je "delal" že po 16 ur. Dejansko jih je nadzornik "silil" v to da so kradli. In v 4 mesecih in pol je takrat zaslužil za polovico parcele za hišo. Sicer so bile parcele takrat precej cenejše pa vendar... Pa nikoli ni bil komunist oz v partiji!

nekdo

Pripravnik
22. jan 2008
949
2
16
Res je bilo (tudi) tako, kot si napisal.

Ampak pomisli:
- vsak si tega (nabijanje ur) ni upal, oziroma velika večina sploh ni imela za kaj takega možnosti
- koliko slovenskih obrtnikov pa je sploh delalo za Brione? 10? In vsi si niso upali goljufati...

In dvomim, da je stalo v Jugoslaviji pri obrtniku eno izvenserijsko okno, narejeno po naročilu, eno plačo (600 evrov), kot recimo stane danes
.
Ker če bi bilo že ENO okno takrat tako drago, ljudje takrat ne bi imeli niti za okna, ne pa, da so na veliko gradili hiše, ki so stale, kot se spomnim (material!), okrog 70.000 mark (35.000 evrov). Danes bi verjetno samo za dovoljenja dal 20.000 evrov in več!

Je pa res, da je takrat skoraj vsakdo (poleg službe) znal narediti nekaj "obrtniškega" in so pomagali eden drugemu - kompenzacija. Kar ni bil problem, saj so šli domov ob 14.uri... In bili v službi 8 ur, dejansko delali pa 5 ali 6 ur. In so bili ob treh popoldne, ko so prišli domov, relativno spočiti!

Danes delajo mnogi za 500, 600, 700 evrov kakih 200-220 ur mesečno in pridejo domov ob 18h ali 19h. In kar je meni najbolj čudno - ljudje so tako nenormalno obremenitev sprejeli za čisto "normalno"...
Kajti to, da prideš domov, nekaj požreš, daš spat otoke in greš sam spat čez dve, ali tri ure meni NI NORMALNO. Ampak ljudem na srečo delodajalcev očitno je.

Tako, kot je za Kitajce normalno, da budale delajo, kot smo prebrali, 400 ur mesečno za 200, 300 ali največ 400 dolarjev.

Ni več daleč čas, ko bodo v Sloveniji prve Kitajke začele delati v kafičih (pa še kje). Naše gospodične sedaj delajo tam za 4-5 evrov na uro. Kitajka bo delala za 3 € ali celo za 2,5 € na uro in bo presrečna, da bo lahko mesečno zaslužila recimo 500 evrov..

Naše pa bodo v brezdelju sedele na klopcah v parkih in si žvižgale kakšne znane melodije...

In v tej državi bo zaradi kitajskega dumpinga še kdo sedel na klopci in si žvižgal. Si pravzaprav že...

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.265
9.891
113
Petletke smo že imeli, pa zadeva ni šibala.
Glede na to, da smo globoko na Balkanu, je 100% verjetnost, da bi vse skupaj šlo v 3PM.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Ja, ta tvoja teorija je zanimiva. Ampak pomoje tudi kitajci niso tako neumni da bi vse odjemalce svojih izdelkov tako zje**li, da ne bi imeli nobene kupne moči (kar bi se lahko zgodilo kot posledica dumpinga). Razen če imajo tajni plan tihe okupacije celega sveta pri čimer bi prevzeli vajeti oblasti. Ampak to že sodi med teorije zarote
smile-1.gif
.

Kakorkoli - danes ko sem se vračal s treninga sem malo razmišljal - čez 10, 20, 30 let ko/če bomo v neki novi družbeni ureditvi, bomo gledali nazaj z viška in bomo vsi generali po bitki: "jasno je da kapitalističen sistem ni moral delovati", tako kot smo še pred recimo 5 leti govorili o prejšnji ureditvi.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Opala - če je verjeti medijem tudi kitajci bijejo podobno usodo kot preostali svet:

Citat:
Leta 2004 je v Notranji Mongoliji na območju Ordosa začelo rasti mesto, v katerem je prostora za milijon ljudi. A tam jih prebiva manj kot 30.000.

Zato se je na novo zgrajenega velemesta, ki to nikoli ni postalo, prijel vzdevek "mesto duhov".

Ordos se ponaša z najsodobnejšo infrastrukturo in velikopoteznimi arhitekturnimi dosežki: nebotičniki s pisarnami, upravnimi središči, vladnimi stavbami, muzeji, gledališči, stanovanjskimi objekti in stadioni - eden izmed njih bo 18. avgusta gostil finale izbora za mis sveta.

Morebitne prebivalce so odvrnile vrtoglavo visoke cene nepremičnin. Večina izmed 1,5 milijona prebivalcev Ordosa živi pol ure vožnje stran v Dongšengu.

Ordos pa je le najspektakularnejši med številnimi primeri novega, za Kitajsko značilnega pojava v številnih tamkajšnjih mestih, ki so polna praznih stanovanj, poslovnih prostorov in nebotičnikov.

Kitajski gradbeni "bum" naj bi bil nepreklicno končan, nepremičninski balon pa tik pred točko velikega poka - kitajsko gospodarstvo je namreč po nekaterih ocenah še bolj odvisno od trga nepremičnin, kot je bilo ameriško. In znano je, kako se je končala tista zgodba ...

Kitajske gospodarske komentatorje pa, kot piše BBC, težava skrbi veliko manj kot analitike z Zahoda. Še vedno verjamejo, da bo oblastem v Pekingu uspelo uravnotežiti ponudbo in povpraševanje na nepremičninskem trgu. Vsaj pravijo tako.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Rečmo, de se na kitajskem nekaj zgodi in nam iz ne vem, kakšnega razloga pač, nehajo prodajat, ...mi še metle nismo sposobni več proizvest in trajalo bi mesece, da se naredi linija in usposobi proizvodnja samo za najenostavnejše izdelke, za kompleksnejše, mogoče leta.
A bi se svet počasi ustavil ali vsaj prestavil v prejšnje stoletje,
sprasujem se.gif

Kitajci so svoj prostor posvinjali in zastrupili, ker njihovi izdelki niso konkurenčni samo zaradi poceni delovne sile, kot nam pravijo naši, ampak v veliki meri zato, ker nimajo stroška z varovanjem okolja, kot pri nas in zato bodo enkrat rabili nov, ali vsaj več prostora in to je dejstvo, ne samo teorija zarote.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
saj je čisto jasno, da kapitalizem na dolgi rok ne more preživeti.
tržišče se zasiči, zato kapitalistične-fašistoidne velesile povzročajo vojne in s tem pumpajo svoje gospodarstvo.
ampak to se bo tudi prej ko ne končalo. Z raznimi vojaškimi in političnimi povezavami med državami bo na koncu ali mir ali pa uničenje človeštva oz te civilizacije potem pa bo res nov svetovni red.
Če pa seveda ne bo naslednje globalne vojne pa se bo kapitalizem izpel, ker ne o imel več nič za ponuditi.
Za to, da bi celotna ekonomija temeljila na naravnih bogastvih pa je iluzorno. kako pa bo plačal zdravnike, učitelje in druge storitve ?
Pa ljudje so leni po naravi. Eni so bolj pametni, eni močnejši itd in bodo izkoriščali druge . in zakaj bi sploh kaj delal, če za to ne bo plače ? kaj mi bo 5 ton žita ? v taki ekonomiji bi hitro šlo vse u qrac. pa metni bo delal 5 minutm zabiti pa bodo crkavalki, ker bodo prebutasti za preživet

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
kaj mi bo 5 ton žita ?
Saj ravno v tem je fora, posamezniki si ne bodo kopičili bogastva in bo zato bolj enakomerno porazdeljeno.
V trenutnem sistemu pa sigurno ne boš reku, ,,kaj mi bo 5 miljonov,, , nasprotno, z njimi boš hotel BREZ DELA zaslužit še vsaj enega zraven in ga tudi boš, brez da bi zato naredil kakršnokoli koristno delo - in to ni logično in je skregano z vsemi naravnimi zakoni, zato na daljši rok to ne more delovat.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
predstavljaj si da sem zdravnik. kak mi boš plačal ?
Ja z denarjam, ...-žito sem deval samo kot prispodobo za denar, ki bi moral s časom izgubljati na vsoti, kot izgublja žito s časom na količini, še uporabnega.
Če boš imel znanje in voljo do malo več dela, kot je nujno potrebno za osnovno preživetje, boš pač prisiljen imet npr. velik bazen in ko boš dobro služil še naprej, se boš moral odločit, al pustiš da se ti vsota viška denarja, kr tak zmanjšuje, al pa si kupit npr. jahto. Če boš kupil takoj, boš dobil 10metersko, če boš cinclal kako leto rečmo, boš pa dobil, še samo 9m.
Fora je v tem, da se dolgoročno, od kupa denarja, ne bo dalo živet, ker skopni sam od sebe in te ta monetarni sistem, enostavno sili, v delo. Dela pa bo več kot dovolj, ker npr. -samo za vzdrževanje bazenov in jaht, se bo potrebovala množica caplov in tudi capl se bo hotel znebit denarja, da mu ne propade in si bo kupil gumenjak in zato bodo tudi izdelovalci gumenjakov, potrebovali množico delavcev, ki se bodo tudi hoteli čimprej znebit denarja in si bodo kupovali napihljive bazene in izdelovalci teh bodo......itd.............poudarjam, da govorim v prispodobah, ker ne znam drugače razložit.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Ne bo ti, ker ne bo potrebno. Tudi brez plačila boš imel vse, kar boš potreboval in s tem ne mislim samo na najosnovnejše za preživetje.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Ne bo ti, ker ne bo potrebno. Tudi brez plačila boš imel vse, kar boš potreboval in s tem ne mislim samo na najosnovnejše za preživetje.
S tem se pa ne strinjam, ker brez denarja ne more delovat nobena civilizacija, ki hoce napredovat.
Se pred tisocletji so potrebovali denar, kjer ga niso poznali, so obstali v kameni dobi. -vsa plemena, ki so jih odkrili v prejsnem stoletju, naprimer.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Zakaj ne bi mogla delovati in napredovati. Če so ga potrebovali že Sumerci, ni nujno, da ga bodo potrebovali tudi enkrat v prihodnosti. Denar je potreben samo do trenutka, ko ni dovolj resursev za vse. Ko jih je dovolj, denar dejansko ni več potreben in v ospredje lahko pridejo drugačne vrednote.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Civilizacija stagnira brez denarja, kot vsa ta primitivna plemena, ki bi bila še danes v kameni dobi, če se ne bi vmešali.
Imeli so zadosti hrane, orodje in orožje jim je zadostovalo, takšno kot je bilo in nihče se nikoli ni imel interesa trudit za izboljšave.
Sj kvaliteta življenja je na tak način, relativno seveda, največja, ampak če obstanemo v razvoju, ne bomo nikoli potovali po vesolju, če malo pretiravam.
Prva gonilna sila razvoja je seveda radovednost, ampak druga in še močnejša, je pa pohlep in zato ga je potrebno obdržat pri življenju, ampak krotit, da ostane v zdravih mejah. Lahko bi ga primerjal z nuklearno energijo. Dokler je kontrolirana reakcija, je superkoristno, če uide je katastrofa in danes nam je ušlo izpod kontrole, zato ker je trenutni sistem sploh ne omogoča.
Razlika med trenutnim monetarnim sistem in alternativnim je kot med ,,umazano bombo,, al kak ji že pravijo in nuklearko.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.714
3.955
113
Ljubljana
hmpg.net
Denar je najcenejše menjalno sredstvo. Zato so ga izumili. Vse ostalo menjavo podraži, zakomplicira ali onemogoči.

Teoretično je res, da ko bo vsega dovolj (preveč), potem nima več smisla prodajati, vendar glede na trenutne trende smo od tega oddaljeni bolj kot od kamene dobe. Ljudje namreč vedno hočejo več. Poglej na tem forumu - avtomobilske želje, stanovanjske želje ...., preprosto, ljudje hočemo imeti več, tudi če tega v resnici ne potrebujemo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Zakaj oba izhajata iz trenutnega stanja? Kot bi pričakoval za povsem normalno to, da je zemlja ravna. Ni vse v menjavi in ne v pohlepu. Z razvojem pride tudi razvoj in sprememba miselnosti. Ne se pri razmišljanju o prihodnosti naslanjati samo na preteklost.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.455
7.585
113
Potemtakem ne govorimo o novem svetovnem redu ampak novi generaciji ljudi, ki bo razmisljala in se obnasala povsem drugace kot mi.

Ker tvoja predispozicija je, da naj ne izhajamo iz trenutnega (torej pohlepnosti folka, lenobe,...). Torej ne govorimo o novem redu ampak o paralelni dimenziji, kjer je zemlja enaka kot jo imamo sedaj, vendar poseljena s popolnoma drugacnimi ljudmi. No ce pa so ljudje popolnoma drugacni, potem je mozna tudi povsem drugacna ureditev kot jo imamo sedaj.

Napisal si recimo: zastonj bos dobil kar bos potreboval - kdo bo odlocal kaj jaz potrebujem? Recimo da se mi zalusta met doma parkiranih 100 identicnih ferrarijev. Kdo bo rekel "opa tok jih pa ne rabis"...?

Ampak ja, ti izhajas iz predispozicije, d abo folk drugace razmisljal - pol ne govorimo o drugacni ureditvi ampak o drugacnih ljudeh.