Nov pravilnik o načinu delitve in obračunu

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
337
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Ni tako. Povedal je da tisto stanovanje, ki porabi manj kot 40% povprečja, še vedno plača koliko kažejo delilniki. Za obračun po kvadraturi mora takšnih stanovan biti več kot polovica v bloku.
Jaz sem tudi razumel tako. Vendar je to direktno v nasprotju s tistim, kar je povedal v intervjuju za Delo in dom.
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Samo...kaj model lapa je bv. Šteje izključno to kar piše v zakonu.
Točno tako, treba je počakat na uradno razlago.
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
To je res in tudi značilno za javni sektor ko govorijo eno, delajo pa čisto drugo. V zakonu ne piše tisto kaj je on mislil..
Ja, ponavadi je tako, da si ena institucija razlaga zakon tako, druga pa drugače. Očitno je tale uradnik napredoval do tega, da si nekaj časa razlaga tako, potem pa drugače. Seveda vse samo ustno, čeprav tale video je kar dober, ker se tudi ustno razlago dokaže.
Sam sem mu že skoraj teden nazaj poslal na mail vprašanje na točno to temo in odgovora ni.
uf-1.gif

Bravo, res sem ponosen na naše uradništvo.

Upam, da jim bo uspelo spacati skupaj razlage pravilnika vsaj do začetka prihodnje kurilne sezone.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Citat:
isto jasno, za toplarne so bili delilniki strel v koleno, sedaj pa jamrajo z državo vred, da se državljani preveč eko obnašamo, da nas je treba malo "ukrotit", ker ni davkov v blagajno, toplarne dobijo premalo denarja, lahko jim sledi odpuščanje. ker po njihovem, bi moral na mesec plačevati za ogrevanje vsaj 1/3 minimalne plače, da bi si lahko spet polnili žepe.Je pa jeba, da je skoraj v vsakem kraju samo ena toplarna in lahko počne , kar se ji zahoče, z državnimi in občinskimi uradniki vred.

Normalno. Isto je pri voda voda TČ... Ker so se ljudje množično po bajtah začeli ogrevati na ta način, elektrika pa je poceni, so začel računat davek na obremenitev okolja..

Ti pa vodo praktično prečrpavaš iz ene vrtine v drugo (jo ne jemleš ampak prečrpavaš). Država moti, če is ekološko naravnan. Recimo če gremo na avtomobilizem, pa je jasno, da subvencij takoj zmanka pri električnih vozilih...

Stvar je jasna kam to pelje. Isto je davek na deževnico in na ne vem kaj še.

plesen

Zelenc'
23. apr 2015
26
0
1
Citat:
Uporabnik medo10 pravi:
KSZ
Kolikor si tolmačim, bo tisti, ki bo imel pod 40% povprečne porabe celotnega bloka, prešel iz obračuna po delilnikih na kvadraturo. Nato pa bodo preostali znesek razdelili po delilnikih med preostale.
Torej bo varčnež plačal 40% povprečne porabe po kvadraturi, un ki bo mel pa 41% porabo, pa po delilniku. Torej bodo vsi ostali plačali nekoli manj od dejanske porabe, ti pod 50% pa ne do 10% manj, ampak verjetno nekje 15% manj.

Najprej je šlo tudi moje razmišljanje v to smer. Sploh po prebranih člankih v medijih.

Potem pa gledam ta video na prejšnji strani in mi ni nič več jasno, pa še tip govori o napačni interpretaciji člena. Zato je tudi meni prišlo na misel tole:

Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Ni tako. Povedal je da tisto stanovanje, ki porabi manj kot 40% povprečja, še vedno plača koliko kažejo delilniki. Za obračun po kvadraturi mora takšnih stanovan biti več kot polovica v bloku.

Zdaj pa ne vem več, kaj in kako. Pred nekaj dnevi smo imeli sestanek bloka, kjer nam je upravnik razlagal prvo varianto (stanovanje manj kot 40 % plača po kvadraturi) ... Kaj je torej prav?

igi

Guru
13. okt 2007
5.596
1.203
113
Celje
Po moje nihče ne ve točno kaj bo. Vseeno pa mislim, da bi bilo prav, da preden se začne ta "novi način obračunavanja", da se zadeve razčistijo in da se obvesti uporabnike.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Kolikor sem poslušal eno tolmačenje na TV, bi naj dejansko šlo za to, da se zakonsko določa obračunavanje po kvadraturi v primeru, ko je takšnih stanovanj (z nizko porabo po števcih) več kot 50% objekta. Namen zakona je, da se v takšnih objektih prepreči "nevarnost", da ta večina (50% in več) izglasuje oblike zaračunavanja, ki bi bile le izključno njim v prid in v škodo vsem ostalim.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Upam, da bo ded vrnil plačo, ker je rekel, da je na tem zakonu delal celo leto.

Če za teh nekaj stavkov rabi celo leto, me skrbi njegova sposobnost.

medo10

Fizikalc
3. sep 2007
1.693
7
38
KSZ
Če si preberete ta pravilnik, potem določa v 13 členu, da če porabiš pod 40 % porabe tvoji enakovredne enote, potem se stanje z delilnikov ne upošteva in se plača po kvadraturi.
Od vseh teh se dobi nato neka poraba, ki si jo preostali razdelijo po dejanski porabi delilnikov.

Tko da, ne vem kaj ta govori po TV, ker to ni skladno s pravilnikom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.042
9.684
113
Citat:
Uporabnik YuGec pravi:
Upam, da bo ded vrnil plačo, ker je rekel, da je na tem zakonu delal celo leto.

Če za teh nekaj stavkov rabi celo leto, me skrbi njegova sposobnost.
Bi rad to videl. Verjetno bo še nagrado pobral, saj je bil nadpovprečno produktiven. In delo za leto 2016 si je tudi zagotovil z razlagami pravilnika.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.335
9.572
113
EU
Torej je leto dni delal na pravilniku. Zunanjem izvajalcu so plačali 50 000€, da to spravi na papir. Rezultat je takšen, da nobeden pameten ne more dati točne razlage pravilnika.
bonk.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Problem je v tem, da so enemu zunanjemu dali 50.000eur, da namisli nek nov pravilnik. Sedaj pa ga tolmačijo pisarniške riti, ki so se podpisale pod pravilnik, ki ga v resnici sploh niso natančno prebrali, kaj še le da bi ga razumeli.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz

ne spremljam ravno, ampak če ima v bloku vsako stanovanje kalorimeter, potem te spremembe ne bojo vplivale na obračun?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.335
9.572
113
EU
Ta zakon verjetno pride v poštev v večjih mestih, kje je podjetje lastnik kurilnice.
V naši blokovski coni smo lastniki stanovanj tudi solastniki kurilnice v sorazmernem deležu.. Zbrali denar za novo peč in zamenjali staro. Sami zbiramo denar za kurilca, katerega enkrat letno kupi upravnik.
Upravnik tudi ima svojega kurjača, katerega mi plačujemo. Zakaj bi novi zakon moral veljati za naš primer, če smo se mi na zboru stanovalcev dogovorili tako in je to do sedaj lepo potekalo..

Po tej logiki bi jaz ki kurim v hiši, moral plačati dodatni davek po kvadratnem metru, ker pokurim manj kot je povprečje hiš v celi vasi.
bonk.gif

Avti z dizel motorjem pokurijo manj kot bencinarji, in jim ne pride na misel da bi to prepovedali, ali udarili pavšal "po kvadratnem metru"
evil.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.335
9.572
113
EU
Saj je to bilo sprejeto pred leti s potrebnim procentom soglasja. Menda še vedno velja, da ni treba znova sprejemat.
confused-1.gif

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Pri vas naj bi veljalo, da tisti ki pokuri manj od 40% povprečne porabe bloka moral plačati povprečno porabo po kvadraturi. Za njega to pomeni večji strošek, za vse ostale pa manjši, seveda če boste pokurili enako količino olja. Pri meni je podoben primer pa bomo videli.