Normiranec in davčni obračun?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Skratka, akontacija dohodnine se plačuje na 3 mesece, če celotna letna akontacija ne preseže 400 EUR. Ob odprtju sem napovedal 500 EUR prihodkov, kar znaša 30 EUR akontacije. Akontacija zapade v plačilo zadnji dan trimesečja, z rokom deset dni.

Ker sem s.p. odprl 1.11.2013, to pomeni, da se akontacija 30 EUR obračuna šele 30.1.2014, plačati pa bi jo moral do 10.2.2014. To pomeni, da v to polje ne vpisujem ničesar, ker se v letu 2013 ni obračunalo nič akontacije. (Pri tem absolutno nima nobene veljave dejstvo, da sem akontacijo v resnici nakazal že decembra. Takrat je bila plačana, obračunana pa bo šele januarja.)

Hvala vsem za živce, veliko ste me naučili!
zmaga.gif

To ne drži:
- Akontacija se plačuje mesečno ali v kvartalih
januar-marec (plačaš aprila)
april - junij (plačaš julija)
julij - september (plačaš oktobra)
oktober - december (plačaš januarja)

Torej ne drži, da akontacija zapade v plačilo konec januarja. Akontacija je zapadla v plačilo konec decembra in plačati bi jo moral do 10.01.
V davčni obračun akontacije davka iz dejavnosti pri s.p.-ju vpisuješ obračunane akontacije in ne plačane. Torej če so t za leto 2013 naračunali 30€, bi vpisal tam noter 30€.

p.s. nekdo je spraševal glede formule za izračun višine prispevkov. Formula je znana in jasna.
Je pa nebi tukaj pisal, ker ste pisali vse živo glede obračunanih in plačanih prispevkov za socialno varnost, posledično je zadeve kdo lahko obračunal in na davčnem obračunu prikazal napačno. Če so na davčnem obračunu prispevki prikazani napačno bo napačen tudi obračun preko formule, ...pa ne želim koga učiti "krive vere" da si bi na podlagi formule napisane z moje strani obračunal napačne prispevke.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Hvala še enkrat za pomoč, in bom ravnal kot si navedel
zmaga.gif

Nasvidenje v naslednji vojni
zmaga.gif

Še P.S.: da zaključimo tole jaro kačo: glede problema pod b) iz zgornjega posta so na DURSu priznali, da so se motili. Samo dovolj dolgo sem moral tečnariti
tongue-1.gif

Skratka, ko Prijam nekaj napiše, to drži.
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Skratka, ko Prijam nekaj napiše, to drži.
zmaga.gif
Se strinjam.
zmaga.gif

Lahko bi šel za svetovalca zaposlenim na DURS, kako si morajo pravilno razlagat to, kar so napisali.
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Lepo
zmaga.gif

Ampak, lepo prosim:
V letu 2013 je bilo novih 64 davčnih zavezancev, ki pa pred tem sploh niso poslovali.

64 novih normiranih s.p.jev? Kje to, na DURS izpostavi Lj-Šiška?
bonk.gif

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Zakaj pa ne? Sedaj ste lahko noemiranci do 100000 eur kar pa je kar veliko.
Biti normiranec je samo način izračuna davka in nima veze z DDVjem ali kakšnim drugim iskanjem utajevalcev. Tu je bolje, da rečejo da do neke nižje meje ne rabiš blagajn naprej pa nujno. Čeprav je to spet nekaj na pol.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Saj ne podpiram davčnih blagajn. To bo samo strošek za podjetja in spjevce.
Pravim pa, da če jih uvedejo naj jih uvedejo za vse in ne postavljat neke limite. S tem bodo zopet možnosti za mutenje nekaterih.
Če jih uvedejo bomo pa zopet samo stroške imeli tistii, ki že sedaj delamo pošteno.
Ne vem pa kaj ima veze DURS s tvojim online izdajo faktur. Verjetno nimajo vpogleda vanj.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če si do sedaj prijavljal ves svoj promet ne bo tebi nič pomagala.
Z njo boš zamo zalagal DURS z vsemi svojimi izdanimi računi. Če izberejo verzijo kot je na Hrvaškem bomo pošiljali podatke direktno online. Lahko pa da bodo sprejeli verzijo kjer pošiljaš samo na zahtevo ampak to je zopet nekaj na pol. Kdor bo hotel mutit bo imel veliko časa to naredit. Če se že gremo to bi jaz izbral kar CRO verzijo ampak naj priskrbijo neko cenovno dostopno verzijo za vse uporabnike. Sajveliki bodo to že softwersko uredili ampak majnim bo pa to velik zalogaj (stroškovno kot tudi logistično ).
Korist bomo pošteni imeli samo v več (vsaj upam) pobranih davkih od sedaj sive ekonomije. Na CRO so pobrali kar dosti več davkov po uvedbi davčnih blagajn. Predvsem pri tistih, ki posljujejo direktno z gotovino.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ja, to vse razumem. Ampak v mojem primeru nimam SW pri sebi, ampak pri "spletnem" ponudniku. Ne bo potem to malo smesno?
Ali to avtomatsko pomeni, da bom moral nujno imeti SW lokalno pri sebi?

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
To pomeni, da bo tvoj ponudnik računov naredil nadgradnjo in bo program sam poslal zahtevane oodatke na DURS.
To je še najlažje. Večji problem bodo imeli tisti, ki so jim tuji izrazi online in SW.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Ozko gledano res ne. Nekako boš moral zagotoviti podatke DURSu. Če bo to za te naredil nekdo drug tudi OK.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
in zakaj so fiksne stroške popoldanskim normircem za zzs povečal z 38 na 64 EUR? Itaq nam že sedanji delodajalec odvaja skor pol plače za te namene,... Ko sem že razmišljal o popoldancu me takole zakoljejo. To je 770 EUR/leto še preden sem karkoli naredil in dobil plačano!? Potem pa še 6% davk na prihodek. Evo recimo hipotetičen primer da na leto zaslužimo toliko, kolk damo državi:
Zaslužimo 1.000 državi plačamo 770+60 =830 torej 83%
Zaslužimo 2.000 državi plačamo 770+120=890 torej 45%
Zaslužimo 3.000 državi plačamo 770+180=890 torej 32%
Zaslužimo 4.000 državi plačamo 770+240=890 torej 25%
Zaslužimo 5.000 državi plačamo 770+300=890 torej 22%
Zaslužimo 6.000 državi plačamo 770+300=890 torej 19%
Torej vidimo da šele ko zaslužek preseže 5.500 Eur na leto se nekako splača sploh delat ker davki večji od 20% so čist skregani z logiko podjetništva,...mende delam zase nekaj malega pa plačam še državi tako naj bi bilo iz teorije ane. Pa rečmo da že 20% je velik ampak nej bo.

Torej zdej imam možnost obrnit ene 200 €/mesec torej okol 2.500 na leto za kar bi plačal 37% davk. Več skoraj ne morem zaslužit mogoče 3.000 ajde,.. za kar bi plačal 32% davk. Adijo pamet valjda se tega ne bom šel.....pomoje mnogi tako razmišljajo, posebno ker vsak ki ima eno službo in bi potencialno lahko še kaj oddelal ima zelo omejen čas koliko lahko naredi, z redkimi izjemami ne verjamem da lahko veliko ljudi ob delu zasluži še kaj več kot 400 ali 500 €ur na mesec,..
Torej bi mogli prav za manjše zneske zmanjšat obdavčitve če hočejo spoidbudit ljudi k delu, podjetnosti in še kaj davkov pobrat.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
in zakaj so fiksne stroške popoldanskim normircem za zzs povečal z 38 na 64 EUR? Itaq nam že sedanji delodajalec odvaja skor pol plače za te namene,... Ko sem že razmišljal o popoldancu me takole zakoljejo. To je 770 EUR/leto še preden sem karkoli naredil in dobil plačano!? Potem pa še 6% davk na prihodek. Evo recimo hipotetičen primer da na leto zaslužimo toliko, kolk damo državi:
Zaslužimo 1.000 državi plačamo 770+60 =830 torej 83%
Zaslužimo 2.000 državi plačamo 770+120=890 torej 45%
Zaslužimo 3.000 državi plačamo 770+180=890 torej 32%
Zaslužimo 4.000 državi plačamo 770+240=890 torej 25%
Zaslužimo 5.000 državi plačamo 770+300=890 torej 22%
Zaslužimo 6.000 državi plačamo 770+300=890 torej 19%
Torej vidimo da šele ko zaslužek preseže 5.500 Eur na leto se nekako splača sploh delat ker davki večji od 20% so čist skregani z logiko podjetništva,...mende delam zase nekaj malega pa plačam še državi tako naj bi bilo iz teorije ane. Pa rečmo da že 20% je velik ampak nej bo.

Torej zdej imam možnost obrnit ene 200 €/mesec torej okol 2.500 na leto za kar bi plačal 37% davk. Več skoraj ne morem zaslužit mogoče 3.000 ajde,.. za kar bi plačal 32% davk. Adijo pamet valjda se tega ne bom šel.....pomoje mnogi tako razmišljajo, posebno ker vsak ki ima eno službo in bi potencialno lahko še kaj oddelal ima zelo omejen čas koliko lahko naredi, z redkimi izjemami ne verjamem da lahko veliko ljudi ob delu zasluži še kaj več kot 400 ali 500 €ur na mesec,..
Torej bi mogli prav za manjše zneske zmanjšat obdavčitve če hočejo spoidbudit ljudi k delu, podjetnosti in še kaj davkov pobrat.

Davek pri normirancu je čist sprejemljiv, "ubijejo" te fiksni stroški ZZZS in po možnosti še obrtna zbornica.