Citat:
Uporabnik tony pravi:
Skratka, akontacija dohodnine se plačuje na 3 mesece, če celotna letna akontacija ne preseže 400 EUR. Ob odprtju sem napovedal 500 EUR prihodkov, kar znaša 30 EUR akontacije. Akontacija zapade v plačilo zadnji dan trimesečja, z rokom deset dni.
Ker sem s.p. odprl 1.11.2013, to pomeni, da se akontacija 30 EUR obračuna šele 30.1.2014, plačati pa bi jo moral do 10.2.2014. To pomeni, da v to polje ne vpisujem ničesar, ker se v letu 2013 ni obračunalo nič akontacije. (Pri tem absolutno nima nobene veljave dejstvo, da sem akontacijo v resnici nakazal že decembra. Takrat je bila plačana, obračunana pa bo šele januarja.)
Hvala vsem za živce, veliko ste me naučili!
To ne drži:
- Akontacija se plačuje mesečno ali v kvartalih
januar-marec (plačaš aprila)
april - junij (plačaš julija)
julij - september (plačaš oktobra)
oktober - december (plačaš januarja)
Torej ne drži, da akontacija zapade v plačilo konec januarja. Akontacija je zapadla v plačilo konec decembra in plačati bi jo moral do 10.01.
V davčni obračun akontacije davka iz dejavnosti pri s.p.-ju vpisuješ obračunane akontacije in ne plačane. Torej če so t za leto 2013 naračunali 30€, bi vpisal tam noter 30€.
p.s. nekdo je spraševal glede formule za izračun višine prispevkov. Formula je znana in jasna.
Je pa nebi tukaj pisal, ker ste pisali vse živo glede obračunanih in plačanih prispevkov za socialno varnost, posledično je zadeve kdo lahko obračunal in na davčnem obračunu prikazal napačno. Če so na davčnem obračunu prispevki prikazani napačno bo napačen tudi obračun preko formule, ...pa ne želim koga učiti "krive vere" da si bi na podlagi formule napisane z moje strani obračunal napačne prispevke.