NKBM privatizacija / kupiti delnice v 1.rundi?

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
vidim da si rahlih živcev, take na borzo hitro odpihne. pa veliko sreče, druzga se mi zdi ti primanjkuje.

cunctator

Pripravnik
18. jul 2007
294
0
16
kje,iz mojega odgovora si to opazil?
nisem vprašal če grem lahko na borzo ali ne,prašal sem samo kaj je bolje 2x1 ali 1x2. če si tak strokovnjak kot je razvidno iz tvojega pisanja bi mi na to lahko odgovoril,ne pa da mi svetuješ nekaj kar te sploh nisem vprašal.
če se ne motim je to forum, kjer si ljudje pomagajo, ne pa pametujejo v en dan.zaradi takih kot si ti,je šlo pol starega foruma stran,pametovanje namesto pomoči.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
ves tvoj odgovor je precej živčen, tudi ta zadnji ni kaj dosti boljši. napisal sem ti, da nihče ne bo dobil, tolko kot hoče, ker je zanimanje enostavno preveliko, delnic pa premalo = povsem vseeno je.
in nimam nobenih problemov, če ti začneš na borzi, ampak če misliš na njej o(b)stati je ta primer in trenutek za moje pojme pač napačen. jaz se zaradi tega ne bi tako razburjal, ti pa delaj po svoje

cunctator

Pripravnik
18. jul 2007
294
0
16
vem da nihče ne bo dobil toliko kot želi,zato pa me zanima,kako naj kupim ali 2x1 ali 1x2.stroški odprtja so okoli 20€ za račun,kot sem slišal,torej to ne predstavlja nekih stroškov
vem kako deluje borza,več let sem bil na študentski borzi,vendar nikol nisem mogel na pravo,študent pa to... sedaj pa je višek in priložnost.saj ne morem zgubit velik,tudi na veliko se ne mislim ukvrjati s tem,samo čimveč delnic nkbm bi rad kupil to je vse.bi mi sedaj lahko odgovoril?
smile-1.gif

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
če nimaš večjih težav razdelit na dva dela, pol pač tako stori in upaj na najboljše. če bo sreča mila, boš morda dobil kakšno garantirano delnico več, čeprav resno mislim, da s tega ne bo kaj dosti kruha.
problem te delnice je zame v tem, ker bo za marsikoga prvi resen spopad z borzo. folk gre not, ker grejo vsi not, ker o tem pišejo cajtengi, ker vidijo po tv, s samo banko (poslovanje, tržni delež, kazalci, fundament nasplošno, načrti, vizija....) pa se sploh ne ukvarjajo. zapovrh prevladuje mnenje, da se itak ne more (kaj dosti) zgubit. velik jih gre še korak dlje in celo računajo na velik zaslužek. domnevno lahek in hiter zaslužek te hitro opijani in te vodi v prepričanje, kako si dober, pol jih pa hitro dobiš po prstih. če ti bo vsak mesec ostajalo neki viška, a vsote niso enormne, pol je pomoje že v osnovi bolej pomislit na kak sklad.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Če mene vprašaš, bosta skupaj dobila več (plačata vsak po 1k €), kot če daš sam 2k €.

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
956
148
43
Čez palec bosta v verziji 2x1000EUR dobila dvakrat toliko delnic, kot bi jih pri 1x2000EUR.

Če bo naval velik (kar marsikdo predvideva, da bo), ne bo bistvene razlike med tistimi, ki bodo vplačali 1000EUR in tistimi, ki bodo vplačali 50.000EUR.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
ksz...

Citat:
vprašanje, ki se postavlja, pa je, kako naj se družinski člani lotijo nakupa delnic. Odgovora na vprašanje, ali naj delnice vplačajo eden ali vsi člani družine, še ni, saj bosta cena in količina delnic, ki jih bodo dobili mali vlagatelji, znani šele po koncu postopka. "Odvisno je od tega, kakšne preference zasleduje posamezni vlagatelj pri odločanju za nakup. Če je cilj vlagatelja pridobiti čim več zagotovljenih delnic in nato čez leto dni čim več dodatnih brezplačnih dodatnih delnic, je vsekakor bolj smiselno, da delnice vplača vsak družinski član posebej," pojasnjuje vodja komisije za privatizacijo NKBM dr. Saša Prelič.

Naj za primer navedemo štiričlansko družino. Če upoštevamo zgornjo mejo razpona cene za delnico, torej 27 evrov, mora posameznik plačati 810 evrov, da si zagotovi pravico do možnih 30 zagotovljenih delnic (če bo ponudbe oddalo več kot 80.000 posameznikov, bo seveda v skladu s prospektom zagotovljenih delnic manj, to je 20, če bo ponudbo oddalo več kot 160.000 posameznikov, pa le 10).

Ob predvidevanju, da bo vsak dobil 30 zagotovljenih delnic, to za štiričlansko družino pomeni skupaj 120 delnic. Če bodo delnice obdržali do sredine septembra prihodnje leto, to pomeni še dodatnih 12 brezplačnih delnic. Če bi delnice vplačal le en član družine, bi družina dobila le 30 delnic in čez leto dni še tri.

Seveda to velja le za zagotovljene delnice, v igri pa so še delnice, ki posameznikom pripadajo iz naslova proporcionalne razdelitve. Če bodo namreč mali delničarji vplačali več delnic od razpoložljivih, bo država posameznikom najprej razdelila zagotovljene delnice, nato pa proporcionalno glede na njihovo vplačilo in glede na skupno število vplačanih delnic še morebitni preostanek delnic.(koliko delnic bo dejansko namenjeno malim vlagateljem, še ni natančno določeno, zagotovo pa največ 24 odstotkov minus ena delnica NKBM, torej skupaj največ 5,722.705 delnic).

Za ilustracijo: če bo število vplačanih delnic za 100 odstotkov preseglo število delnic, namenjenih malim vlagateljem, se bo pri proporcionalni delitvi delnic tistemu, ki je vplačal za 50.000 evrov delnic, naročilo zmanjšalo na 25.000 evrov, tistemu, ki bo vplačal za 1000 evrov delnic, pa na 500 evrov. Povedano preprosteje, oba vplačnika bosta "prizadeta" enako, več delnic pa bo iz proporcionalne delitve seveda dobil tisti, ki jih bo vplačal več.

Če bo vplačanih delnic manj od skupnega števila, namenjenega malim vlagateljem, bo vsak vlagatelj dobil toliko delnic, kolikor jih bo vplačal.

Vir: Dnevnik

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Jest bi mel še eno vprašanje. Ker nimam nikjer odprtega računa in grem recimo na pošto po delnice bodo to vse tam nardil al morm it prvo račun k kakšni posredniški hiši odpret?

Dante

Pripravnik
3. sep 2007
544
0
16
ksz...

ne rabiš trgovalnega računa pri borzno-posredniški družbi, to boš rabil ko jih boš prodajal.

BTW baje ima pošta višje provizije kot poslovalnice NKBM...nisem pa preverjal

Ericssony

Pripravnik
2. sep 2007
210
0
16
@ChickenBoy: Prenesi si obrazec za nakup delnic OBRAZEC vpiši potrebne podatke in odnesi 4 izvode na banko. Potem samo še podpišeš izjavo da ti bodo pošiljali novice glede delnic in v petih minutah si gotov. Denar lahko potem nakažeš preko elektronskega bančništva, takoj položiš € ali pa ti teta dajo izpolnjeno položnico. Jaz sem bil govov tako rekoč v petih minutah pa sem še teto neke podrobnosti spraševal
smile-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KSZ..

nekaj me zanima... jaz sem nekoč že prodajal delnice o certifikatov (veliko let nazaj).. se pravi imam še vedno odprt račun pri KDDju? Kako bi pa prišel jaz do tega računa, kam se moram obrniti? Imajo tudi dostop do teh podatkov na NKBMu?

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Delnice od certifikata si imel na KDD računu. Potem, ko si prodajal, si si moral odpreti trgovalni račun pri eni borzni hiši, da so ti lahko prenesli delnice s KDD računa. Če je bilo to že pred leti in če nisi letno borzni hiši plačeval 1.560 sit za vodenje trgovalnega računa, potem tega računa pri borzni hiši nimaš več. A si prodal takrat vse delnice?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.756
6.750
113
pri taščici
Jaz sem se že znebil denarja, še več kot sem ga imel. Sicer pa računam, da ga konec meseca dobim kaj nazaj glede na evforijo. No pa da ga ob prodaji dobim nekaj več, kot mi ga bodo sedaj vzeli.
Kako je z obdavčitvijo tega donosa. Bo obdavčen kot kapiatalski dobiček (20? '25%?) ali bodo to smatrali enako kot prodajo "certifikatskih delnic". Saj po eni strani približno tako pirvatiziramo stvari kot v sredini prejšnjega desetletja, ali pa imam jaz preveč posplošeno razmišljanje.(samo da moramo sedaj dati $, prej pa smo dobili certifikate)

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Hm, neverjamem, da sem plačeval... sem pa to odprl na NLB se mi zdi, sem bil pa takrat še najstnik, če to kaj spremeni zadeve?.... imam še nekaj delnic od Maksime - potem ga imam še vedno odprtega al kako?

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Valda, da bo obdavčeno kot kapitalski dobiček (upam, da ne bo izguba ;-). Stopnja obdavčitve pa je odvisna od tega, koliko časa boš lastnik delnic (do 5 let je 20 %, če imaš pa več kot 5 let se pa potem znižuje stopnja davka).

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Takrat, ko si dobil certifikate še ni bilo tega davka. Tudi pri delnicah, ki si jih kupil v prazgodovini ne plačaš davka.
Tako, da kar računaj na 20%.

Al pa tud ne, če bo izguba
evil.gif

Cavalierka

Pripravnik
19. sep 2007
118
0
16
osrednje-slovenska
Ja, če nisi NLB-ju plačeval stroškov vodenja trgovalnega računa, potem so ti ga po prodaji zaprli. Če si še lastnik delnic, imaš te vpisane na registrskem računu pri KDD-ju. Mislim, da na NKBM-ju ne rabiš posebej poudarjat tega, ker se ti bodo delnice v vsakem primeru vsedle na tvoj račun pri KDD-ju.