Nikon v BigBang-u

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Pozdravljeni foto- maherji!

Zasledil sem reklamo od BigBang-a komplet Nikon D40 ( nikkor AF-S DX 18-55 II objektiv ) + Coolpix L15 za ceno 499,90 €.

Ok, L15 je šrot, D40 je pa že "stari" fotič.
No sedaj uporabljam prav tako starega kompakta Sony DSC V1 a rad bi začel z DSLR in ne bi rad dal pravo malo premoženje za fotič.
D40 je dostojna zamenjava omenjenemu Sonyju?
Kolikor je meni znano če hočem imeti avtomatsko ostrenje rabim VR objektive?
Kako je s čiščenjem senzorja, je to potrebno, kolikoktrat, stroški?

In navsezadnje a je cena dobra?

Hvala

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
za začetek bi bil.
avtofokus in VR nimata nobene veze. VR je stabilizacija slike, da lahko slikaš z daljšimi časi. avtofokus je pa pač avtomatsko ostrenje.
čiščenje senzorja lahko mirno pozabiš za nekaj časa, sploh še boš imel samo en objektiv in ga ne boš kar naprej gor in dol dajal. jaz v pol leta nimam problemov, če izpustim, da je že v štartu imel en precej velik kos prahu gor (vzameš palčko za ušesa in previdno pobereš).

LP

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
glede ostrenja nimaš prav...potrebuješ AF-S objektiv. mislim da je d40 dobra zamenjava. sam imam d40x in sem zelo zadovoljen z njim. lahki za uporabo, dobra kvaliteta slike, je majhen kar je za neko neprofi fotografijo kar dobrodošlo. meni se zdi dober nakup

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
kateri koli DSLR je popolnoma druga liga napram kompaktom. se mi zdi, da imaš lahko popoln nadzor nad fotografijo, nekaj popolnoma drugega, kot denimo pri kompakith.

AF in VR nimata skupnega, ti pa priporočam, da malce kasneje kit objektiv zamenjaš z enim izmed objektivov ranga 18 - 200 mm. mislim, da je to za takšno uporabo več kot odlična kombinacija. pač, da boš kdaj lahko malce tudi kaj pozoomiral, ker 55 mm zna bit malce kratko.

kar se tiče prahu na senzorju - enkrat samkrat sem imel prah na senzorju, pa še takrat je sam od sebe padel stran. pa res veliko menjam objektive, sploh na koncertih. ne boj se DSLR-ja le zaradi prahu na senzorju. če te je strah prahu, lahko nabaviš pumpico za 20 € in vsake toliko spihaš (namenska pumpica, za čiščenje senzorja) in spihaš.
zmaga.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.561
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Tudi mene je zamikala cena za D40.
Vendar pazi, ker so objektivi za ta model vredni malo bogastvo...
stupid-1.gif

Najcenejši nakup je po navadi na koncu tudi najdražji...
jezen.gif

Poglej malo cene dodatne opreme in raje 2x premisli oz. preračunaj..

Na tvojem mestu bi pogledal za Pentax k100d super.
grims-1.gif

motoristic

Fizikalc
18. avg 2007
1.315
21
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
stupid-1.gif

Najcenejši nakup je po navadi na koncu tudi najdražji...
jezen.gif

Poglej malo cene dodatne opreme in raje 2x premisli oz. preračunaj..

Na tvojem mestu bi pogledal za Pentax k100d super.
grims-1.gif

Res je, sem že malo gledal.... drago, drago tud sigma ni pocen
d055.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
stupid-1.gif

Ni takšne panike. Nikonovi novi objektivi so itak vsi AF.S, Sigmini HSM so pa le malce dražji od ekvivalentov za npr. Canon. Je pa problem, če želiš uporabljati kakšen star dober objektiv...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.561
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
Kot Nikon D40 tudi model D40x omogoča delovati v AF načinu samo z novejšimi objektivi serije AF-S/AF-I, ki imajo motorček za ostritev v objektivu. Z vsemi starejšimi objektivi lahko delujemo samo v načinu ročnega ostrenja (MF).

Nikon AF-S objektivi se začnejo pri 350-400€, Sigma z HSM motorčki so od 400€ naprej.
To zame ni poceni. Začetno ceno aparata 499€ takoj dvignejo na dobrih 1000€ !!!
rolleyes-1.gif

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
DSLR ni za šparanje.za začetek boš verjetno imel dovolj kit objektiv 18-55. potem pa lahko dokupiš 55-200VR in imaš kar za nekaj časa mir, če le nisi zelo zahteven. in če kupiš zraven še fleš imaš en lep komplet za družinsko/popotniško fotografijo.

če ti je pa 500€ preveč, kupi kompakta za 300€ in imaš mir.

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
ksz

Kaj pa tale komplet? Zbiram pogum za vstop v svet slr, pa me zanima, če je tole dober začetek?

Klik

no ja.. baje 55-200 brez VR ni ravno dober objektiv... vzemi raje d40 + 18-55 VR (če sploh dobiš ta komplet) in potem nabavi še 55-200VR. imaš kar velik razpon pokrit, po vsem območju pa stabilizacijo. ni boljšega za začetek
smile-1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Kaj natančno misliš z "ni ravno dober objektiv"? Seveda imejmo v glavi cenovno razliko...faktor pri tej je 2x...

matj

Pripravnik
5. nov 2007
59
0
6
jah, razlika v ceni seveda da je. malo poglej teste in kake slike (photozone.de in pbase.com). na photozone je 55-200 ocenjen s 3,5 zvezdicami, tisti z VR pa s 5 zvezdicami pri kriteriju razmerja med ceno in zmogljivostjo. mislim, da to dovolj pove. DSLR sistem ni poceni. če hočeš nekaj spodobnega, raje kupuj "po kosih": enkrat nekaj, pa potem ko se spet malo nabere €€ spet nekaj, ...

LP

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Zame kvaliteta tele objektiva ni prioriteta, bi si raje čez čas nabavil dobrega širokokotnega. Tale iz kompleta pa naj bi zadostil občasnim potrebam, čeprav ni VR. Pa še razlika med tem kompletom in onim brez tega objektiva ni tako velika.