Neurja 2024

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.103
1.518
113
40
Očitno cist meteorna voda iz okolice.. Tak je padalo, da je na dovozu in vseh zracnikih slo noter... Barva na sveze prepleskanih tleh še ni bla suha...
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.472
5.711
113
A spet ali kaj? Ja od kod je pa tokrat pritekla? :oops1:
Okoliški hribi ?



Po podatkih agencije za okolje je do 8. ure zjutraj največ dežja padlo v Krškem (112 mm) in v Jelendolu (Tržič) (105 mm).

Na dveh popolnoma različnih lokacijah +100 km stran preko 100 l vode na kvadratni meter.


Dravograd, Muta, Solčava, Laško, Mozirje, Šoštanj, Velenje.


Berem komentarje glede plazov:
Drži, v dolini Kokre, na Jezerskem in v oklici sekajo kot nori, hkrati pa so marsikje razrili pobočja, da so speljali ceste na vsak hrib, da lažje odvažajo les. Poledice so vidne, na mnogih mestih plazi in voda odnaša zemljo in kamenje. Tako blatna voda kot teče sedaj po neurjih, ni tekla še nikoli. To pomeni, da ne vali proda in skal po strugah, temveč odnaša zemljo z razritih pobočij. Poleg vsega si narava jemlje nazaj tudi “pozabljene” struge hudournikov.

Kvazi naravovarstveniki se pa ukvarjajo s travo in hrošči v mestnem parku.

ter
Ah, da. Sušice ležijo naookoli in mašijo hudournike, teh se dolgo ne dotaknejo, na tovornjakih pa sama zdrava debla. Ne nakladat, vsak dan se vozijo mimo mene in živim v dolini, ki so jo že dodobra izsekali. Tam kjer sekajo, pa naslednji veter v okolici podre kup dreves v najmanj pol leta. In potem spet sekajo in “sanirajo”. Zadnjih dest let tovornjaki z lesom vozijo v petnajstminutnem taktu. Pred tem je bilo par tovornjakov letno. Razrili so cesto in tazbili most. Z bildožerji pa rijejo na vsak vrh in hrib, da naredijo ceste za odvoz “sušic”.
 
  • Všeč mi je
Reactions: aljoman