Pa ti zavarovalnica kar plača nove strešnike? Nič ne pravi, da ti jih je samo pol razbilo, pa bo plačala samo polovico? Pa da imaš 30 let stare, pa da so vredni samo 20% novih?
Plača ti jih takšno število kot jih imaš razbitih. Kaj ti misliš, da ti bodo nakartali za komplet novo streho? Bi, če bi bil vsa uničena na tak ali drugačen način, ki je krit po polici drugače pa takšno število kot jih je potrebno za zamenjavo.
30 let stari strešniki oziroma strešniki, ki so še v garanciji oz. v okviru predpisane življenjske dobe so obravnavani na novo vrednost in tako tudi izplačani.
Če pa zalije bajto, ti zamenjajo staro pohištvo z novim? star parket z novim?
Odvisno kakšna je zdaj ta starost. Do določene starosti ti zamenjajo z novim ja, od te določene starosti dalje se pa upošteva določena stopnja amortizacije. Zadeva je vedno opisana v pogojih in se potem situaciji primerno odločiš ali greš zavarovat na novo vrednost ali pa na dejansko.
Pred leti sem imel iztok vode od zgornjega soseda v kopalnico. Js sm se zmenil, da mi plačajo kanto jupola, mi je lažje da sam prebelim, kot da iščem izvajalca, jemljem dopust... sosed je pa vzel sp malarja, ne vem kaj so imeli ampak na koncu je jamral, da mu zavarovalnica ni vse plačala.
Ne veš kaj so imeli ampak napišeš pa lahko, da je jamral, da ni vsega dobil? Jao... A ti jaz povem kaj je bilo? Model je imel izliv vode zaradi česar je bilo potrebno razbiti del kopalnice, on pa se je posledično - ker se pač že ravno rihta - odločil za prenovo celotne (pa naj bo to zdaj pleskarija ali pa menjava ploščic) in seveda, da ni dobil povrnjenih vseh stroškov, ki jih je imel s kompletno prenovo. Dobil je pa povrnjen tak znesek s katerim bi lahko plačal prenovo tistega dela, kjer je do izliva prišlo in je bil dejansko nujno potreben dela (razbijanje, menjava, zapiranje, barvanje, polaganje ploščic).