Neurja 2014

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.283
7.053
113
Zanimivo da ta nov radar kaže dokaj nerealno stanje. Namreč ne kaže padavin, niti malih, pogled skozi okno pa kaže drugačno sliko

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
555
113
42
povsod malo
To sem tudi jaz opazil lije kar more a po radarski sliki je včasih vse jasno.
Drugače pa spet je nekdo klical na poptv in jokal, da nimajo vode in hrane.
Jasno mediji na pihnejo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Če pogledam skozi okno, zgleda da dežuje, ampak dejansko ne, je samo taka oblačnost.
Drugače pa, če so v bližnji in daljni okolici radarja močne padavine, je radarska slika bolj optimistična kot sicer.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Za Mihov Štradon prvič slišim, za Zajčka pa sploh še ne.
frown-1.gif

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
za leclerc pa verjetno si?
smile-1.gif
ksn kilometer od njega proti centru po jurckovi cesti/vzporedna z dolenjko

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
@8888, vendarle je Bog uslišal tvoje želje in sem bil tri dni "morostar"
frown-1.gif

Da še jaz po dveh neprespanih nočeh in treh dneh brez počitka kaj napišem:
Poplave ob vodotokih
8.11.2014

IG
Dne 8.11.2014 ob 8.00 se je sestal štab CZ, gasilci PGD v GZ Ig in predstavniki policije. Reka Iška se je vrnila v strugo na celotnem področju, razen v vaseh Brest in Matena, kjer je zjutraj še poplavljala, vendar v znatno zmanjšanem obsegu. V Iški vasi se je pričelo s črpanjem vode iz kleti v naselju hiš Na produ, kjer je podtalnica že močno upadla. Enako se je poizkusilo s črpanjem na območju naselja Brest, vendar brez uspeha, saj je nivo podtalnice bil še previsok. Ostale aktivnosti so potekale v smeri prečrpavanja kurilnega olja iz prevrnjenih cistern, zagotovitvi dodatnih potopnih črpalk za črpanje. V popoldanskih urah je reka Iška prenehala poplavljati tudi v naselju Brest in Matena. Gladina potoka Draščica je upadla, tako da ni več ogrožal objektov vzdolž struge. Na terenu je delalo 124 gasilcev z 20 vozili iz vseh PGD v GZ Ig večinoma do 15.00, zadnjih 20 je z delom zaključilo ob 19.00. Črpanje vode iz kleti in nižje ležečih prostorov bo potrebno v 85 objektih.

Na intervencijo smo bili proženi 7.11.ob 1.15, po takojšnjem bujenju prebivalcev Iške smo preprečili najhujše saj so ljudje imeli vsaj toliko časa, da so pobrali najujnejše in odšli v višja nadstropja ali na višje lokacije.
Takrat je voda že prestopila breg tam, kjer naša zgodovina ne pomni. Med drugim je navkljub protipoplavni zaščiti zalilo več kot pol vasi ter tudi moje kletne prostore in to dvakrat v razmaku 24 ur
uf-1.gif

Danes je sledilo čiščenje in odvažanje pohištva in ostale ropotije na deponijo.

Upam, da se poplave v taki obliki ne bodo več pojavljale
17758-icon_confused.gif

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
@8888
Razlita iška je tekla po cesti pred hišo in po drugi poti za hišo na spodnjem nivoju (hišo imam na manjšem bregu. To površinsko vodo smo z zaščito obvladali, pol me je pa za...........ala podtalnica, ki jo črpalke z skupno močjo 3000l/min niso sfolgale
frown-1.gif

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Graf reke Iške.
Povprečen pretok je cca 1-2 m3/sek, med špico ta vikend pa je bil krepko preko 100 m3/uro
tongue-1.gif

Iska.png

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Okoljska agencija, ki skrbi za vodotoke, tudi v dneh poplav neovirano gradi laboratorije za 33 milijonov evrovAgencija za okolje (ARSO) ima letos in prihodnje leto za vzdrževanje vodotokov na voljo 7,6 milijona evrov. Ustrezno urejeni vodotoki bi nas stali 25 milijonov evrov na leto. Teh ARSO nima, na...

Več v financah

Mogoče bodo pa napovedi sedaj bolj točne

Nazadnje urejeno:

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Aha, se pravi, arso gradi laboratorije, da bodo lahko pri napovedih vremena spet risali soncek, oblak in dez hkrati, ter priblizne temperature pripisane iz accuweather, za sanacijo vodotokov pa ni denarja?!

crazy1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
hysterical-1.gif

ampak imas prav, grem nazaj koso in vile brusit...
10.gif
misim, 33mio!? a niso dve leti nazaj vse posodobili in je slo takrat en vagon denarja v to?