@8888, vendarle je Bog uslišal tvoje želje in sem bil tri dni "morostar"
Da še jaz po dveh neprespanih nočeh in treh dneh brez počitka kaj napišem:
Poplave ob vodotokih
8.11.2014
IG
Dne 8.11.2014 ob 8.00 se je sestal štab CZ, gasilci PGD v GZ Ig in predstavniki policije. Reka Iška se je vrnila v strugo na celotnem področju, razen v vaseh Brest in Matena, kjer je zjutraj še poplavljala, vendar v znatno zmanjšanem obsegu. V Iški vasi se je pričelo s črpanjem vode iz kleti v naselju hiš Na produ, kjer je podtalnica že močno upadla. Enako se je poizkusilo s črpanjem na območju naselja Brest, vendar brez uspeha, saj je nivo podtalnice bil še previsok. Ostale aktivnosti so potekale v smeri prečrpavanja kurilnega olja iz prevrnjenih cistern, zagotovitvi dodatnih potopnih črpalk za črpanje. V popoldanskih urah je reka Iška prenehala poplavljati tudi v naselju Brest in Matena. Gladina potoka Draščica je upadla, tako da ni več ogrožal objektov vzdolž struge. Na terenu je delalo 124 gasilcev z 20 vozili iz vseh PGD v GZ Ig večinoma do 15.00, zadnjih 20 je z delom zaključilo ob 19.00. Črpanje vode iz kleti in nižje ležečih prostorov bo potrebno v 85 objektih.
Na intervencijo smo bili proženi 7.11.ob 1.15, po takojšnjem bujenju prebivalcev Iške smo preprečili najhujše saj so ljudje imeli vsaj toliko časa, da so pobrali najujnejše in odšli v višja nadstropja ali na višje lokacije.
Takrat je voda že prestopila breg tam, kjer naša zgodovina ne pomni. Med drugim je navkljub protipoplavni zaščiti zalilo več kot pol vasi ter tudi moje kletne prostore in to dvakrat v razmaku 24 ur
Danes je sledilo čiščenje in odvažanje pohištva in ostale ropotije na deponijo.
Upam, da se poplave v taki obliki ne bodo več pojavljale