Neupravičeno zaračunavanje carine

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.031
3.730
113
Bomo pa naročali v BiH. In nato bo kak zemo zbral za en ruzak robe in prinesel v samski dom v Slo kamor se bo šlo prevzet. Eto pive nemoš da popiješ!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Eh, ta pošta, kasira kjer se da. Sem zadnjič nekaj naročil in mi ti klinci zaračunajo 1.44€ za vročitev paketa iz 300m oddaljene pošte. Iz kitajske pa skor do mene je pa lahko prišlo zastonj. Sam še kakšne stroške carine na 2€ vrednost pošiljke se manjka. Genijalci.

Iz Kitajske do tebe ni prišlo zastonj. Kitajska že iz vekov financira stroške pošiljanja v druge države, to že vrabci čivkajo. In če bi se iz kitajske nekdo z kangujem peljal do tvoje hišne številke, verjami da nebi bilo zastonj. Mogoče dojameš, kaj sem mislil napisat.

Se pa tudi jaz pridružujem nelagodju, ko PS zaračunava vse povprek. Naj zaračunajo tisto kar potem gre v carinski postopek, ne pa vsako pošiljko, pri kateri so se zajebali, ker so jo na slepo odprli.

Nazadnje urejeno:

Nekdoiznekje

Pripravnik
13. avg 2019
108
18
18
Se pa tudi jaz pridružujem nelagodju, ko PS zaračunava vse povprek. Naj zaračunajo tisto kar potem gre v carinski postopek, ne pa vsako pošiljko, pri kateri so se zajebali, ker so jo na slepo odprli.
PS vedno zaračuna, če je na CN22 obrazcu napačna deklaracija opis/vrednost. Kar je tudi prav , da zaračunajo. Odgovornost za pravilno izpolnjeno dokumentacijo je uvoznik. V tem primeru naročnik posameznik nekega artikla. Sam naročim preko 100 paketov izven EU . Se tudi zgodilo, da sem plačal za preverjanje, ker so pač kitajci šlampasti. Vendar, če jim v okence sporočilo dodaš, da mora biti CN22 obrazec pravilno izpolnjen in ta ni, lahko dobiš ta strošek povrnjen od njih. V nasprotnem primeru robe ne prevzameš pošljejo jo nazaj in ti dobiš denar za nakup nazaj.

• Všeč mi je
Reactions: sad

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ja, ja, pol pa svizec,...

Sem tri dni razlagal avstralcu kaj je CN22 in kaj hočem da gor napiše - realne podatke, pa je bilo spet narobe.

Nekdoiznekje

Pripravnik
13. avg 2019
108
18
18
Če si se dogovoril za pravilno izpolnjen obrazec v pisni obliki in plačal preko paypala, lahko daš dispute na paypal, seveda prej prodajalcu obvezno povej o svoji nameri. Seveda poslikat obrazec poslati screenshot pogovora z prodajalcem kjer sta se dogovorila o pravilno izpolnjenem obrazcu, ter račun iz carine.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ker ni imelo vpliva "na carinjenje", oz. ga ni bilo se nisem več s tem ukvarjal.

Mi pa kitajci redno pošiljajo "brezplačne vzorce". ;)

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Približuje se tudi 1.1.2021 ko bodo uvedli obvezen DDV na vse pošiljke izven EU. Tako boš do 150€ plačal DDV, nad 150€ pa carino + DDV.
Poleg vsega pa še stroške carinskega postopka! To preverjanje je sedaj 5€, po novem pa bo 15€

Torej boš za izdelek vrednosti 10€ plačal (10€ + 1,22% + 15€) 27€ !!!
Nekaj takega ze imaj npr. na Svedskem - mislim, da je postopek 6€.

13. jul 2011
2.677
626
113
Pri klasičnem uvozu res uvoznik odgovarja, da uvozni papirji štimajo, papirje pripravljata uvoznik in pošiljatelj skupaj. Pri cn22 pa mislim, da ni tako. Naslovnik nima nobenega vpliva na to, kako bo pošiljatelj izpolnil cn22. Nenazadnje na dnu tega obrazca piše, da pošiljatelj s podpisom jamči, da so podatki pravilno izpolnjeni in pošiljka ne vsebuje nevarnih oz. prepovedanih predmetov. Odgovornost je torej pošiljateljeva in tistega, ki pošiljko z vidno pomanjkljivim cn22 sprejme. Kako pa gre pri Kitajcih z odgovornostjo pa vemo - po eni strani kršitelje streljajo; če pa so zaradi njihove šlamparije potunkani npr. Evropejci, jih pa ne zanima kaj veliko.
Tisti izgovor od Pošte so po moje (lahko se seveda motim) bučke. Ker Pošta ni prekrškovni organ, da bi lahko izrekala kazen za napačno izpolnjen cn22. Storitev preverjanja bi morali zaračunati vsem, ki jih preverjajo, ali pa nobenemu. Če računajo le tistim z nepravilno izpolnjenim cn22, se že postavijo v vlogo sodnika.

mirsi

Predator
4. jun 2014
8.366
-2.868
113
Tole zaračunavanje je tako, kor da te med vožnjo ustavi policaj, kontrola prometa, vpraša če si kaj pil, praviš da nič, policaj pravi boš test opravil, ti pihaš, pokaže 0,001, policaj pravi uredu je, kazni ni, strošek postopka pa je 50 eur. Zdej pa plačaj.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.308
4.124
113
Ja samo po cesti se moraš vozit pri Kitajcih pa ne rabiš nakupovat.

Sicer pa če to pride do veljave bi lahko Kitajci na MB letališču postavili logistični center in pošiljali iz EU ja pošiljke pa še mi bi kaj imeli od tega.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Pri klasičnem uvozu res uvoznik odgovarja, da uvozni papirji štimajo, papirje pripravljata uvoznik in pošiljatelj skupaj. Pri cn22 pa mislim, da ni tako. Naslovnik nima nobenega vpliva na to, kako bo pošiljatelj izpolnil cn22. Nenazadnje na dnu tega obrazca piše, da pošiljatelj s podpisom jamči, da so podatki pravilno izpolnjeni in pošiljka ne vsebuje nevarnih oz. prepovedanih predmetov. Odgovornost je torej pošiljateljeva in tistega, ki pošiljko z vidno pomanjkljivim cn22 sprejme. Kako pa gre pri Kitajcih z odgovornostjo pa vemo - po eni strani kršitelje streljajo; če pa so zaradi njihove šlamparije potunkani npr. Evropejci, jih pa ne zanima kaj veliko.
Tisti izgovor od Pošte so po moje (lahko se seveda motim) bučke. Ker Pošta ni prekrškovni organ, da bi lahko izrekala kazen za napačno izpolnjen cn22. Storitev preverjanja bi morali zaračunati vsem, ki jih preverjajo, ali pa nobenemu. Če računajo le tistim z nepravilno izpolnjenim cn22, se že postavijo v vlogo sodnika.

Dajte ne no komplicirati - obstajajo mednarodne pogodbe in ravno "poštna" je ena taka. In v vseh je določeno enako - kaj in kako se lahko pošilja s CN 22/23 in kako mora biti ta izpolnjen. In ker seveda carina ozr. njihov špediter (v tem primeru pošta) ne more do pošiljatelja, terja pač prejemnika - njegovo pa je, da se s pošiljateljem zmeni, da bo CN22/23 ustrezno, predvsem pa z dejanskimi vrednostmi izpolnjen.

Meni so do sedaj za že kar nekaj pošiljk zahtevali "dokazila" - vedno rešil s screenshotom naročila, "kopijo" plačila ali računom v kolikor obstaja. In če se CN22/23 ni bistveno (beri: vrednost na CN22/23 enako naročilu BREZ poštnine in kolikor toliko "normalen" opis) razlikoval od "računa", "dokazila", sem pošiljko dobil BREZ dodatnih stroškov.
"Opalili" so me pa tistih 5,- EUR seveda za zadeve, kjer je na CN22/23 pisalo 1,- EUR in opis blaga "sample". Biserna je bila, ko mi je "Jenny" na CN22/23 napisala 25,- USD, notri pa dve šajbi za iPhone v vrednosti 7,- USD - k sreči mi niso še DDVja gor nabili, ampak samo 5,- EUR za obdelavo.

Drugače pa kot je že zgoraj nekdo omenil - če se komu to "poštno carinjnje" zdi drago - izvolte izbrat DHL, UPS, Fedex in kar jih še je.

• Všeč mi je
Reactions: sad

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Ja samo po cesti se moraš vozit pri Kitajcih pa ne rabiš nakupovat.

Sicer pa če to pride do veljave bi lahko Kitajci na MB letališču postavili logistični center in pošiljali iz EU ja pošiljke pa še mi bi kaj imeli od tega.

Saj bodo morali China prodajalci nekaj zgruntati - ker tole kar se s 01.01.2021 pripravlja bo tako pošto in carino spravilo na kolena (Bruselj spet ne ve kaj nekaj spisanih A4 listov povzroči v dejanskem življenju).

čitenzi ajnmal

und čitenzi cvajmal

Pa da ne bo potem spet kdo po naši pošti ali carini (no - na kaos, ki bo nastal in jih bo presenetil lahko).

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
možna rešitev bo tole:
"Predvidena je možnost, da bodo prodajalci oz. spletne platforme ob prodaji prek spleta že obračunali DDV in ga ustrezno odvedli naslovnim državam. Obračunan bo po stopnji, ki velja v državi kupca...."
ker gre za velik trg (celotna EU), se bodo kitajci morali prilagoditi in ponuditi tudi to opcijo, sicer bodo izgubili veliko strank.

• Všeč mi je
Reactions: gr69

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ma jaz niti ne bom več nič naročil, če misli res izdelek za 10€ koštati 27€. Ko jih jebe. Se bo Čajna že kej spomnila...saj imajo že skladišča telefonov v EU, bodo pa še kaj imeli...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Prejšnjič sem imel s Kitajcem debate. Lepo mu napišem, nej da dva paketa, on men pošlje v enem. Itak, ddv. No, ko ga nakurim tam na ebayu, mi napiše sori friend not know no refound. Ok friend, then negative feedback.... Oh noooo friend dont do that, refound on your paypal now....

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Tole zaračunavanje je tako, kor da te med vožnjo ustavi policaj, kontrola prometa, vpraša če si kaj pil, praviš da nič, policaj pravi boš test opravil, ti pihaš, pokaže 0,001, policaj pravi uredu je, kazni ni, strošek postopka pa je 50 eur. Zdej pa plačaj.

Seveda. Enako bi bilo, da bi te policaj ustavil, pihanje bi opravil podizvajalec, ki bi ga policaj poklical/imel s seboj. Rezultate bi policaj samo preveril ter nato naročil podizvajalcu kaj napisat. Račun za to delo pa bi dobil od podizvajalca.

In točno to je pošta za carino, podizvajalec. Carina naroči kaj in kako, Pošta izstavi za delo račun, država pa ga lepo prelevi na končnega uporabnika.

• Všeč mi je
Reactions: mirsi
13. jul 2011
2.677
626
113
Drugače pa kot je že zgoraj nekdo omenil - če se komu to "poštno carinjnje" zdi drago - izvolte izbrat DHL, UPS, Fedex in kar jih še je.

Tu ne govorimo o carinjenju, pač pa o preverjanju vrednosti, ko je vrednost pod 22EUR.
Omenjeni špediterji tudi ponujajo možnost, da se obračuna in plača uvozne dajatve že ob naročilu blaga. Potem si ne zaračunajo garancije. Se pa te možnosti ne poslužujejo vsi prodajalci.
Pred časom sem preko ebay-a kupil izdelek iz ZDA in so mi ponudili, da takoj plačam uvozne dajatve in sem plačal toliko kot bi bil naš DDV in nič več.
Sicer pa blagor državi, katere državljani vedno najdejo opravičilo, da jih država lahko lupi.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
pac ne vec narocat kitajca. se najde precej stvari v eu, ki so malenkost drazje. jaz ponavadi raje z uk ebaya narocim, ker se mi ne da 1+ mesec cakat, da pride paket.