Eh, ta pošta, kasira kjer se da. Sem zadnjič nekaj naročil in mi ti klinci zaračunajo 1.44€ za vročitev paketa iz 300m oddaljene pošte. Iz kitajske pa skor do mene je pa lahko prišlo zastonj. Sam še kakšne stroške carine na 2€ vrednost pošiljke se manjka. Genijalci.
PS vedno zaračuna, če je na CN22 obrazcu napačna deklaracija opis/vrednost. Kar je tudi prav , da zaračunajo. Odgovornost za pravilno izpolnjeno dokumentacijo je uvoznik. V tem primeru naročnik posameznik nekega artikla. Sam naročim preko 100 paketov izven EU . Se tudi zgodilo, da sem plačal za preverjanje, ker so pač kitajci šlampasti. Vendar, če jim v okence sporočilo dodaš, da mora biti CN22 obrazec pravilno izpolnjen in ta ni, lahko dobiš ta strošek povrnjen od njih. V nasprotnem primeru robe ne prevzameš pošljejo jo nazaj in ti dobiš denar za nakup nazaj.Se pa tudi jaz pridružujem nelagodju, ko PS zaračunava vse povprek. Naj zaračunajo tisto kar potem gre v carinski postopek, ne pa vsako pošiljko, pri kateri so se zajebali, ker so jo na slepo odprli.
Nekaj takega ze imaj npr. na Svedskem - mislim, da je postopek 6€.Približuje se tudi 1.1.2021 ko bodo uvedli obvezen DDV na vse pošiljke izven EU. Tako boš do 150€ plačal DDV, nad 150€ pa carino + DDV.
Poleg vsega pa še stroške carinskega postopka! To preverjanje je sedaj 5€, po novem pa bo 15€
Torej boš za izdelek vrednosti 10€ plačal (10€ + 1,22% + 15€) 27€ !!!
Pri klasičnem uvozu res uvoznik odgovarja, da uvozni papirji štimajo, papirje pripravljata uvoznik in pošiljatelj skupaj. Pri cn22 pa mislim, da ni tako. Naslovnik nima nobenega vpliva na to, kako bo pošiljatelj izpolnil cn22. Nenazadnje na dnu tega obrazca piše, da pošiljatelj s podpisom jamči, da so podatki pravilno izpolnjeni in pošiljka ne vsebuje nevarnih oz. prepovedanih predmetov. Odgovornost je torej pošiljateljeva in tistega, ki pošiljko z vidno pomanjkljivim cn22 sprejme. Kako pa gre pri Kitajcih z odgovornostjo pa vemo - po eni strani kršitelje streljajo; če pa so zaradi njihove šlamparije potunkani npr. Evropejci, jih pa ne zanima kaj veliko.
Tisti izgovor od Pošte so po moje (lahko se seveda motim) bučke. Ker Pošta ni prekrškovni organ, da bi lahko izrekala kazen za napačno izpolnjen cn22. Storitev preverjanja bi morali zaračunati vsem, ki jih preverjajo, ali pa nobenemu. Če računajo le tistim z nepravilno izpolnjenim cn22, se že postavijo v vlogo sodnika.
Ja samo po cesti se moraš vozit pri Kitajcih pa ne rabiš nakupovat.
Sicer pa če to pride do veljave bi lahko Kitajci na MB letališču postavili logistični center in pošiljali iz EU ja pošiljke pa še mi bi kaj imeli od tega.
Ma jaz niti ne bom več nič naročil, če misli res izdelek za 10€ koštati 27€. Ko jih jebe. Se bo Čajna že kej spomnila...saj imajo že skladišča telefonov v EU, bodo pa še kaj imeli...
Tole zaračunavanje je tako, kor da te med vožnjo ustavi policaj, kontrola prometa, vpraša če si kaj pil, praviš da nič, policaj pravi boš test opravil, ti pihaš, pokaže 0,001, policaj pravi uredu je, kazni ni, strošek postopka pa je 50 eur. Zdej pa plačaj.
Drugače pa kot je že zgoraj nekdo omenil - če se komu to "poštno carinjnje" zdi drago - izvolte izbrat DHL, UPS, Fedex in kar jih še je.