Nespoštovanje zemlje in preveč zanašanje na trgovi

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Lahko pa narediš tabelo stroškov, vloženega časa in količine pridelka, ter me argumentirano zavrneš. To tedaj zmerjanje z bedarijami zadrži za sebe. Sam nisem zmerjal nikogar in vsak ima pravico prosti čas preživeti po svoji želji. Sam se ne posmehujem nikomur, ne tistemu, ki obdeluje vrt, niti tistemu, ki ga ne.
Koliko na dan te stane spanje, gledanje TV, pisanje po forumih?

Kako lahko svoj prosti čas jemlješ v kalkulacijo? To je dejansko bedarija, ker čas ni denar, čeprav očitno za mnoge je. V svojem času NOČEM služit, nočem delat za službo ali še kaj drugega. Hočem dat glavo na pašo in ob tem uživat, pa naj bo to sprehod peš, s kolesom ali kopanje po vrtu. In če so stroški človeškega dela = 0, se vrt še kako splača.
Torej govoriš o hobiju. In če govoriš o hobiju, potem:
- ne računaj, koliko kaj stane, ker je to pri hobiju nepomembno
- ne poslijuj drugih s svojim hobijem
- in ne mislit (in težit), kako s svojim hobijem počneš nekaj koristnega.
Pač za hobi mečeš stran denar (za lastno veselje, seveda) na vrtu, jaz pa kje drugje. Vsakemu svoje ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ok, lepo, da se strinjava - pri vrtičkarstvu gre torej za hobi (spanje seveda ni hobi).
Še vedno ne vidim razloga, da bi moral vsak, ki ima možnost tudi vrtnariti in da tisti, ki tega ne počne ni vreden spoštovanja.
Pokazal sem ti, da se vrtičkarstvo splača. Opažam pa, da se mnogim ne da malo povrtnarit, tudi če imajo možnost za to. Lenoba pač.
Meni se ne bi. Svoj prosti čas porabim za druge stvari (ki so mi hobi), službenega časa pa za vrt ne bi porabljal, hvala. Ker se ne splača.

PS: smeti mečem (razen organskih) v eno kanto, ker pač ne verjamem v ločevanje odpadkov doma. To naj počnejo v centrih za ravnanje z odpadki. In tisti, ki na veliko razlaga, kako je eko, potem si pa raje privošči pivo ali kavo namesto da bi varčeval in si kupil eko avto (vmes pa pač hodil peš, ker nima eko avta), je hinavec.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
467716-post_slo.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Mešaš ekologijo in vrtičkarstvo.
Samo navezal sem se in pokazal, da je lahko tudi vrtičkarstvo ekološko. Ljudje so se polenili v glavo in raje zasuvajo zemljo z nepotrebno kemijo, a vse kar rabijo imajo pred nosom.
Citat:
Sam ne vrtnarim, pa mi ločeno zbiranje odpadkov ni tuje, sedaj ko gradim hišo, sam za splakovanje WC-ja predvidel kapnico itd.
To spoštujem in cenim. Jest si bom, upam da dovolj kmalu, naredil samozadostno hišo.
Citat:
Ampak tako brezvezno posploševanje in etiketiranje, kot si ga je privoščil žajfa in z zmerjanjem z lenobo še ti, ne vodi nikamor.
Večinoma je to res lenoba. Enim se preprosto ne da, raje jejo solato iz špara. Bi rekel, da je to posledica pogleda na svet, da se iz denarja največ zasluži in da je delat za modernega in pametnega človeka nevredno. Na srečo se ta miselnost počasi sesuva. Nekaj pozitivnega iz finančnega zloma.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Odvisno kako intenzivno ješ zelenjavo. Meni se npr. splača enkrat na leto dat 1,5€ za vrečko semena od radiča, ker ga potem lahko jem celo leto do novega leta. Sama priprava zemlje in setev mi vzameta kako uro, pridelam pa... ne vem, sigurno 10 kg radiča, ki je v trgovini po 3€/kg (castelfranco)... Če upoštevam še ceno moje ure (inženirska ura, cca. 25€ bruto), definitivno samo z radičem naredim par € prihranka.
Amapak razlog za moje vrtnarjenje ni prihranek časa pač pa okus. Sem ljubitelj zelenjave in pri nas ni mogoče dobit paradižnika z okusom, normalnega česna...

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Isto razmišljam kot ti. V kombinaciji z baltazarjevo "kemično" logiko - zelenjava in sadje, ki se jih kupi (bilo kje - torej ne samo v velikih treh), je pač delana za trg in to takoj vpliva na pridelavo. Ta pa potegne za seboj kup zanimivih dodatkov v obliki težkih kovin (glejte rezultate študije, ki je bila objavljena mesec nazaj).

Poleg tega mi je pa vseeno, ali za vzdrževanje kondicije štiharim na vrtu ali migam v telovadnici.
No, ne čisto - prva nudi več svežega zraka.

Mi je pa jasno, da vsi ne delijo tega mnenja in jih zato ne posiljujem.
Meni tudi ne potegne delati "turnej po lokalih", zakaj bi se drugi morali prilagajati meni?
Če njim odgovarja taka hrana, zelenjava, hobiji,... jim pač odgovarja in imajo vso pravico to delati, kupovati in jesti.

@keber in trditev, da se pogosto zgodi, da so mali vrtovi bolj onesnaženi. Hmnja, niti ne. Sploh zdaj, ko so vrtičkarji bombardirani z raznimi razlagami o uporabi, ponavadi uporabljajo male ročne škoropilke, imajo pa za seboj tudi tečajčič za uporabo kemičnih sredstev. Edini problem se pojavlja pri spomladanskem škropljenju sadnega drevja - kjer se gre tisto bogo eno češnjo, ali eno breskev ali eno jablano obdelat z motornimi škropilnicami, ki so namenjene delu v velikih sadovnjakih. Češ da bo zihr pošprican tudi vrh krošnje. Posledično poleg tiste uboge breskve obdelajo tudi motovilec - in to ne samo pri sebi, pač pa tudi vse v radiusu min 50 metrov...Sploh zato, ker menijo, da mora pesticid "tečt" po lubju, da res prime. Tisto je pa res adijo.

Barbarian

Fizikalc
25. sep 2008
1.237
25
48
Jst mam od zelenjave je najraje Æevape
evil.gif

Kar se tiče vrtičkov v urbanem naselju: Povej ti men koliko ljudi ima "normalen" delovni čas!
Cajti k je folk delu od 6-14H že dolg ni več! Folk hodi domov ob 17,18,19... iz dopoldanske izmene in kdo bo po tem šu vrtnart
uf-1.gif

pa komi čaka na vikend da se spočije in odtava km v hribe ali pa na morje. NE, vrt je treba obdelat da ti kak model uleti ponoč in ti vse odnese
17758-icon_confused.gif

BTW- govorim za mesto, za podeželje me ne briga k mam dost že svojih skrbi, da se nam še za vs sekiru
grin1.gif