Nespoštovanje zemlje in preveč zanašanje na trgovi

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Živjo

Spoštujem tiste ljudi, ki svoje zemlje nimajo (stanovanjska naselja)

NESPOŠTUJEM pa ljudi, ki imajo zemljo pa jo ne znajo cenit

Včasih je bil človek ponosen, da je imel zemljo na katero je sjal, sadil, flancal poljščine, skoraj vsa hrana se je predelal doma, seveda saj tud ni bilo takih trgovin, kot so danes (Špar, Hofer, Lidel, Eurospin, jah amdona, čist preveč je te nesnage na trgu).

Ampak kljub temu, da se je do danes spremenilo marsikaj ljudje enostavno doma več ne sadijo, sjejejo po njivah videvaš samo še kakšne starejše ljudi, mladi pa o tem popolnoma nič ne razmišljajo. Vsi se samo zanašjo na trgovovine.

Tale kriza nas bo še kako hitro prislilila, da bomo spoštovali vsak cm naše Slovenske zemlje, praznega oz. počenega balona se ne da več napihnit.
Torej tisti, ki imamo nekaj zemlje imejo spoštovanje do nje.

Poznam ogromnoprimerov, ko ljudje imajo zemljo pa raje kupujejo pa se raje pritožujejo, DA NIMAJO ZA PREŽIVETJE. Zakaj le, kdo bo podpiral lenuhe, noben.

Torej, kako gledate ostali na sveto zemljo
sprasujem se.gif
:

Najprej obvestilo: tvoje (ne)spoštovanje me prav nič ne boli.

Po tvoje naj bi vsak, ki ima nekaj zemlje (travnika) okoli hiše, vsaj del tega travnika žrtvoval za solato itd. Zakaj le? Kdor želi, da na 50-100m^2 tudi nekaj pridela, mora narediti še kaj več kot samo preštihati, posaditi, občasno opleti in zaliti ter pobrati pridelek. Za uspešen pridelek je potrebno kar nekaj znanja in izkušenj - uporaba pravih sredstev itd. Vloženi čas, trud in denar se skozi lastni pridelek na tako majhni površini nikoli ne povrne!
Seveda se zadeva obrne, če gre za hobi. Za popoldansko sprostitev in veselje ob pogledu na lasten pridelek. Ampak treba se je zavedati, da tako kot vsak hobi, tudi ta ni ekonomsko upravičen.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Tkole povrek nekaj govorit je brez veze. Poznam ljudi, kmetovalce, ki imajo 100% eko pridelke. Objektivna težava je tudi stanje okolja. Tudi če želiš imeti eko pridelavo, je ne moreš, zaradi splošne in bližnje onesnaženosti.

Samo eni ste pa res levi za kej narest. Sploh ne rabiš velikega vrta, da marsikaj pridelaš. Ni boljšega, kot da ješ sveže stvari iz lastnega vrta. Razne solatke od spomladi do pozne jeseni, fižol, paradajzi, kumare, bučke, grah,... začimbe itd.

Meni je super, da imamo vrt in lahko sami pridelamo nekaj hrane.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Za uspešen pridelek je potrebno kar nekaj znanja in izkušenj - uporaba pravih sredstev itd. Vloženi čas, trud in denar se skozi lastni pridelek na tako majhni površini nikoli ne povrne!
Seveda se zadeva obrne, če gre za hobi. Za popoldansko sprostitev in veselje ob pogledu na lasten pridelek. Ampak treba se je zavedati, da tako kot vsak hobi, tudi ta ni ekonomsko upravičen.
Mislim, a imaš sploh vrt? Kako lahko rečeš, da se ne povrne - bedarija. Imamo vrt, delamo kompost, mal greš za hobi pokopat, poplet, zalit in to je to. In res je, da moraš vsaj približno vedet kaj delaš, pride z leti. Prvo leto ni pravega uspeha. In strošek semen in materiala je precej manjši od vrednosti pridelka. Pa še kako se povrne, ne le v finančnem smislu. Čas je pa itak dobro izkoriščen, fitnes na svežem zraku.

Jest se strinjam s trustom o tem, da bi lahko ljudje malo bolj spoštovali zemljo. Končno nam daje hrano, brez katere smo mrtvi, torej je življenjsko pomembna.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Živjo

Spoštujem tiste ljudi, ki svoje zemlje nimajo (stanovanjska naselja)

NESPOŠTUJEM pa ljudi, ki imajo zemljo pa jo ne znajo cenit

Včasih je bil človek ponosen, da je imel zemljo na katero je sjal, sadil, flancal poljščine, skoraj vsa hrana se je predelal doma, seveda saj tud ni bilo takih trgovin, kot so danes (Špar, Hofer, Lidel, Eurospin, jah amdona, čist preveč je te nesnage na trgu).

Ampak kljub temu, da se je do danes spremenilo marsikaj ljudje enostavno doma več ne sadijo, sjejejo po njivah videvaš samo še kakšne starejše ljudi, mladi pa o tem popolnoma nič ne razmišljajo. Vsi se samo zanašjo na trgovovine.

Tale kriza nas bo še kako hitro prislilila, da bomo spoštovali vsak cm naše Slovenske zemlje, praznega oz. počenega balona se ne da več napihnit.
Torej tisti, ki imamo nekaj zemlje imejo spoštovanje do nje.

Poznam ogromnoprimerov, ko ljudje imajo zemljo pa raje kupujejo pa se raje pritožujejo, DA NIMAJO ZA PREŽIVETJE. Zakaj le, kdo bo podpiral lenuhe, noben.

Torej, kako gledate ostali na sveto zemljo
sprasujem se.gif
:

Najprej obvestilo: tvoje (ne)spoštovanje me prav nič ne boli.

Po tvoje naj bi vsak, ki ima nekaj zemlje (travnika) okoli hiše, vsaj del tega travnika žrtvoval za solato itd. Zakaj le? Kdor želi, da na 50-100m^2 tudi nekaj pridela, mora narediti še kaj več kot samo preštihati, posaditi, občasno opleti in zaliti ter pobrati pridelek. Za uspešen pridelek je potrebno kar nekaj znanja in izkušenj - uporaba pravih sredstev itd. Vloženi čas, trud in denar se skozi lastni pridelek na tako majhni površini nikoli ne povrne!

sami lenuhi
stupid-1.gif
a vedno pa dobite čas za kofetkanje, žure, nakupovanje, dopustovanje, gledanje filmov....

zbudte se

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Gotovo so proizvajalci, ki imajo 100% eko pridelke. Ampak verjemi (drugače sem doma s kmetov, ne pa razvajeno mestno otroče), prava bio pridelava je tako redka kot ljudje, ki bi 100% podpirali trusta.

Lahko narediš test: vzameš gajbico jabolk, pridelanih na klasičen način, neseš na tržnico, gor namontiraš napis "bio jabolka", ceno daš dvakratno kot je običaj za jabolka, pa jih boš razprodal kot da bi bila zastonj.

Drugo: se strinjam, domače je boljše in bolj okusno kot pa vzrejeno v hidroponskih tovarnah. Ampak 99% domačih pridelovalcev (vključno s trustovo domačijo) uporablja takšna in drugačna kemična sredstva za zatiranje škodljivcev, saj sicer bi vse skupaj šlo v nič. Ker pa je doziranje na majhnem vrtu problematično (in skoraj obvezno preobilno), je v povprečju "tovarniška" zelenjava bolj zdrava od domače pridelave "za plotom".

mhmm

GIFtedALTER 08
22. jul 2007
2.370
0
36
Go Žlajfa, go Žlajfa, go Žlajfa...
cheer.gif

Dečko je enostavno prerastel "samo" lastno temo. Predlagam, da se mu nardi podforum.
zmaga.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ampak 99% domačih pridelovalcev (vključno s trustovo domačijo) uporablja takšna in drugačna kemična sredstva za zatiranje škodljivcev, saj sicer bi vse skupaj šlo v nič. Ker pa je doziranje na majhnem vrtu problematično (in skoraj obvezno preobilno), je v povprečju "tovarniška" zelenjava bolj zdrava od domače pridelave "za plotom".
To pa je bedarija. Na vrtu praktično ne rabiš ničesar za zatiranje škodljivcev. Jest uporabljam koprivno gnojnico, ki jo sam naredim in pa piretrin, ki je naravno sredstvo. In to je vse kar sem kadarkoli na vrt dal in mi niti pod razno ni pocrkal zaradi škodljivcev. Nekatera sadna drevesa so bolj problematična, ampak vrt pa odlično laufa samo na bio način.

Če malo štekaš naravo in bolj biološki način pridelave hrane ti postane jasno, da lahko uporabljaš sinergijske učinke različnih rastlin in živali v tem malem biotopu. In NE rabiš nobenih kemičnih substanc iz štacune, da ti pridelek zraste in to dober. Zato se vsaka zelenjava iz štacune skrije pred našo vrtno.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Gotovo so proizvajalci, ki imajo 100% eko pridelke. Ampak verjemi (drugače sem doma s kmetov, ne pa razvajeno mestno otroče), prava bio pridelava je tako redka kot ljudje, ki bi 100% podpirali trusta.

Lahko narediš test: vzameš gajbico jabolk, pridelanih na klasičen način, neseš na tržnico, gor namontiraš napis "bio jabolka", ceno daš dvakratno kot je običaj za jabolka, pa jih boš razprodal kot da bi bila zastonj.

Drugo: se strinjam, domače je boljše in bolj okusno kot pa vzrejeno v hidroponskih tovarnah. Ampak 99% domačih pridelovalcev (vključno s trustovo domačijo) uporablja takšna in drugačna kemična sredstva za zatiranje škodljivcev, saj sicer bi vse skupaj šlo v nič. Ker pa je doziranje na majhnem vrtu problematično (in skoraj obvezno preobilno), je v povprečju "tovarniška" zelenjava bolj zdrava od domače pridelave "za plotom".

no, če pa že hočeš vedt pa uporabljamo škropiva az koruzo za aztiranje plevela in dodajamo gnojilo, krompir pa se okopava in ne škropi...btw škropila tud niso pocen.
Kar se pa tiče drugih predelav pa ni niti malo škroplejno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Bedarija gor ali dol, tako se dela, kot sem napisal. Kar malo zaokroži po vrtičkih in kmetijah, pa boš videl.

Kmetijstvo in ekologija pa res nista v današnjem času kompatibilna pojma.
wink-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik trust pravi:
no, če pa že hočeš vedt pa uporabljamo škropiva az koruzo za aztiranje plevela in dodajamo gnojilo, krompir pa se okopava in ne škropi...btw škropila tud niso pocen.
Če niso poceni, zakaj pa koruze ne okopljete in populite plevela? Pa koloradski hrošč, a ga pobirate ročno dol?
grims-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Za uspešen pridelek je potrebno kar nekaj znanja in izkušenj - uporaba pravih sredstev itd. Vloženi čas, trud in denar se skozi lastni pridelek na tako majhni površini nikoli ne povrne!
Mislim, a imaš sploh vrt? Kako lahko rečeš, da se ne povrne - bedarija. Imamo vrt, delamo kompost, mal greš za hobi pokopat, poplet, zalit in to je to. In res je, da moraš vsaj približno vedet kaj delaš, pride z leti. Prvo leto ni pravega uspeha. In strošek semen in materiala je precej manjši od vrednosti pridelka. Pa še kako se povrne, ne le v finančnem smislu. Čas je pa itak dobro izkoriščen, fitnes na svežem zraku.

Jest se strinjam s trustom o tem, da bi lahko ljudje malo bolj spoštovali zemljo. Končno nam daje hrano, brez katere smo mrtvi, torej je življenjsko pomembna.

Točno to trdim sam - hobi. Nič več in nič manj.
Morda se čez nekaj let povrnejo vložena sredstva (orodje, semena itd.) čas pa nikoli oz. v istem času bi z drugim delom zaslužil več.

Lahko pa narediš tabelo stroškov, vloženega časa in količine pridelka, ter me argumentirano zavrneš. To tedaj zmerjanje z bedarijami zadrži za sebe. Sam nisem zmerjal nikogar in vsak ima pravico prosti čas preživeti po svoji želji. Sam se ne posmehujem nikomur, ne tistemu, ki obdeluje vrt, niti tistemu, ki ga ne.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik trust pravi:

sami lenuhi
stupid-1.gif
a vedno pa dobite čas za kofetkanje, žure, nakupovanje, dopustovanje, gledanje filmov....

zbudte se

1. Ne dela se samo z rokami
2. Vrtičkarstvo je hobi, ne dobičkonosna dejavnost
3. Ne bodi zavisten tistim, ki si lahko privoščijo nekaj, česar si sam ne znaš.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Lahko pa narediš tabelo stroškov, vloženega časa in količine pridelka, ter me argumentirano zavrneš. To tedaj zmerjanje z bedarijami zadrži za sebe. Sam nisem zmerjal nikogar in vsak ima pravico prosti čas preživeti po svoji želji. Sam se ne posmehujem nikomur, ne tistemu, ki obdeluje vrt, niti tistemu, ki ga ne.
Koliko na dan te stane spanje, gledanje TV, pisanje po forumih?

Kako lahko svoj prosti čas jemlješ v kalkulacijo? To je dejansko bedarija, ker čas ni denar, čeprav očitno za mnoge je. V svojem času NOČEM služit, nočem delat za službo ali še kaj drugega. Hočem dat glavo na pašo in ob tem uživat, pa naj bo to sprehod peš, s kolesom ali kopanje po vrtu. In če so stroški človeškega dela = 0, se vrt še kako splača.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Ok, lepo, da se strinjava - pri vrtičkarstvu gre torej za hobi (spanje seveda ni hobi).
Še vedno ne vidim razloga, da bi moral vsak, ki ima možnost tudi vrtnariti in da tisti, ki tega ne počne ni vreden spoštovanja.

Če tebi paše, izvoli - ampak to delaš zaradi svojega veselja, ne zaradi spoštovanja do zemlje.

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Ok, lepo, da se strinjava - pri vrtičkarstvu gre torej za hobi (spanje seveda ni hobi).
Še vedno ne vidim razloga, da bi moral vsak, ki ima možnost tudi vrtnariti in da tisti, ki tega ne počne ni vreden spoštovanja.
Pokazal sem ti, da se vrtičkarstvo splača. Opažam pa, da se mnogim ne da malo povrtnarit, tudi če imajo možnost za to. Lenoba pač.

Citat:
Če tebi paše, izvoli - ampak to delaš zaradi svojega veselja, ne zaradi spoštovanja do zemlje.
Od kod ti veš, zakaj jest kej delam? Kako mi lahko očitaš nespoštovanje do zemlje? Če taka sodba prihaja iz tvojih ust, pomeni, da me sodiš po sebi, kar pomeni, da ne spoštuješ zemlje.

Mi doma:
- že leta, od kar obstaja ta možnost, ločeno odlagamo odpadke
- vsi primerni organski odpadki gredo na kompost
- ne uporabljamo nobenih umetnih gnojiv ali škropiv
- uporabljamo ekološka čistilna in kozmetična sredstva
- pol travnika pustim nepokošenega, ker tam raste ogromno zdravilnih zelišč, ki jih moja draga z veseljem nabira in suši

Nimam eko avta, ker ga za primerno ceno ni, bi ga pa z veseljem imel.

Hočem ti povedat, da marsikaj delam zato, KER SPOŠTUJEM ZEMLJO in tako živim že leta. Verjemi, da je bolj enostavno vse smeti fuknit u eno kanto in si rečt, BMK. Zavedam se, da je to naše okolje edino, ki ga imamo. In če ga zajebemo, smo mrtvi. Očitno se večina tega ne zaveda in ne živi v smeri ohranjanja okolja.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik trust pravi:
Če niso poceni, zakaj pa koruze ne okopljete in populite plevela? Pa koloradski hrošč, a ga pobirate ročno dol?
grims-1.gif

Zato, ker je koruze 4 njive, krompirja pa dve veliki njivi in je krompir tako ali tako potrebno obsut, hrošče pa pobiramo ročno.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Torej če je pridelava mala, treba biti ekološki, ko je pa preveč dela, pa dajmo še malo škropiti s kemikalijami.

Aha, potem pa pamet soliš.
smirk-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Pokazal sem ti, da se vrtičkarstvo splača. Opažam pa, da se mnogim ne da malo povrtnarit, tudi če imajo možnost za to. Lenoba pač.
Ne, ne izplača se kot pridobitna dejavnost - je pa lahko zelo lep in prijeten hobi. Še vedno ne vem, zakaj bi morali vsi z nekaj zemlje tudi vrtičkarji.

Citat:
Citat:
Od kod ti veš, zakaj jest kej delam? Kako mi lahko očitaš nespoštovanje do zemlje? Če taka sodba prihaja iz tvojih ust, pomeni, da me sodiš po sebi, kar pomeni, da ne spoštuješ zemlje.

Mi doma:
- že leta, od kar obstaja ta možnost, ločeno odlagamo odpadke
- vsi primerni organski odpadki gredo na kompost
- ne uporabljamo nobenih umetnih gnojiv ali škropiv
- uporabljamo ekološka čistilna in kozmetična sredstva
- pol travnika pustim nepokošenega, ker tam raste ogromno zdravilnih zelišč, ki jih moja draga z veseljem nabira in suši

Nimam eko avta, ker ga za primerno ceno ni, bi ga pa z veseljem imel.

Hočem ti povedat, da marsikaj delam zato, KER SPOŠTUJEM ZEMLJO in tako živim že leta. Verjemi, da je bolj enostavno vse smeti fuknit u eno kanto in si rečt, BMK. Zavedam se, da je to naše okolje edino, ki ga imamo. In če ga zajebemo, smo mrtvi. Očitno se večina tega ne zaveda in ne živi v smeri ohranjanja okolja.

Mešaš ekologijo in vrtičkarstvo. Sam ne vrtnarim, pa mi ločeno zbiranje odpadkov ni tuje, sedaj ko gradim hišo, sam za splakovanje WC-ja predvidel kapnico itd. Kaj natančno ima to zveze z vrtičkarstvom.
Žajfa je v prvem postu povezal spoštovanje zemlje z vrtičkarstvom, in ti si sedaj z vrtičkarstvom povezal še ekologijo. Vprašaj kakšnega pravega ekologa kolikšno ekološko škodo naredijo tudi premnogi vrtičkarji z odnosom "več je bolje" - tebe ne štejem poleg, ker imaš očitno nekaj pojma o ekologiji.
Ampak tako brezvezno posploševanje in etiketiranje, kot si ga je privoščil žajfa in z zmerjanjem z lenobo še ti, ne vodi nikamor.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.589
1.256
113
saj... jaz namesto vrtičkarstva raje kolesarim ali se bavim s kakim drugim športom....

nekateri se tu obnašajo kot da je vrtičkarstvo edina prava sprostitev :S

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
saj... jaz namesto vrtičkarstva raje kolesarim ali se bavim s kakim drugim športom....

nekateri se tu obnašajo kot da je vrtičkarstvo edina prava sprostitev :S
Pravzaprav hočejo povedati, da je vrtičkarstvo merilo pridnosti - imaš zemljo, nimaš vrtička = lenoba.
stupid-1.gif