Nepravilno bitje srca

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Zdravo.

Zadnje dni si obcasno merim krvni tlak in merilnik mi na koncu pokaze, da imam nepravilno bitje srca.
Krvni tlak je sicer zelo blizu idealnega - vedno okoli 120/80.

Nepravilno bitje sem sicer opazil ze sam pred casom, pa se nisem kaj veliko obremenjeval s tem, me pa zadeva pocasi malo bolj zanima
smile-1.gif

Kaksen bi lahko bil vzrok temu?

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
če bi povedal koliko si star bi bilo gotovo lažje.aparat se lahko zmoti.probaj sam izmeriti ritem z palpitacijo arterije na zapestju.če misliš da je ritem še vedno nereden in je to konstanto potem greš do zdarvnika da ti posname EKG.v veliki večini je neredno bitje sem ter tja normalen pojav.zoprno je edino ko pride do atrijske fibrilacije.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
sicer je AF pri 25 redkost ni pa izključena.ali ti srce stalno neredno bije ali imaš samo intervale nerednega bitja srca?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
Tezko recem, ker ne spremljam stalno.
Sem pa ze veckrat opazil neredno bitje. Bom spremljal kaksen teden redno in potem videl.

Kaj pa je to atrijska fibrilacija?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Prvo razcisti ali se ti samo zdi da imas neredno bitje srca ali dejansko cutis razbijanje oz hitro bitje "v prsnem kosu". Glede na mladost so bol verjetne ventrikularne ekstrasistole. Torej da tu in tam srce dozivlja "medudarec". Kar pa je povsem obicajno.

hrci

Pripravnik
22. jan 2008
865
2
18
Ksz.. Jaz sem imel neredno bitje srca, tak da mi po par sekund nic ni bilo, potem pa kar mocn sunek in par hitrih potem pa dalje normalno.. Sn mel celo dnevni ekg itd, dohtar mi je lepo reko " zacni se bolj gibat al pa bos operiran " hvala bogu za njegovo neposrednost.. Jaz sn dobesedno cutil vsak utrip da niti spat nisn mogo

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Tudi jaz sem imel neredno bitje srca. Sicer se bo slišalo malo čudno, vendar bom kar povedal, da sem imel več let nepravilno bitja srca in potem sem začel jesti kivi, katerega prej nisem in se je umirilo po 1 tednu. Recimo potem sem imel par let mir in se je znova pojavilo. Ker sem imel v spominu, da se je po kiviju nehalo, vendar tega nisem zelo resno jemal in ga še nisem vzel in tako se je nadaljevalo neredno bitje...po nekaj tednih sem vendarle zopet začel jesti kivi in se je spet umirilo, tako, da ne vem, ali sem jaz malo čuden ali pa mi je res kivi pomagal, ker baje, da pomaga magnezij, pa kalij, vendar kivi ne vem, če ima toliko tega v sebi. Sem takrat pil šumeče tablete z magnezijem , kot nor in jedel banane, pa mi ni pomagalo.

Chimay: a to ti poslušaš une piske, ki jih oddaja naprava al prav čutiš udarce srca v telesu,?

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
jaz sem po dolgih letih pred časom par mesecev občasno kadil cigarete in mi je začelo neredno biti srce, včasih je kar nekoliko zadrhtelo - zavibriralo, sem se kar ustrašil in spet ne kadim več.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Jaz tudi to opažam. Včasih mi udari, kot da mi ga bo ven vrglo, potem pa spet mir. Pa sunki adrenalina. Opažam, da je med stresnimi obdobji takšno dogajanje še bolj izrazito.

Se mi je pa začelo pojavljati v srednji šoli, kakšno leto po tem, ko sem začel kaditi. Verjetno je res nekaj na tem.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Močno ti udari zato, ker srce dobiva živčne impulze pač enakomerno in potem dobi 2 živčna impulza naenkrat in pač 2x udari na hitro. Tega pač ne čutiš toliko, čutiš pa un 3 udarec, pri katerem se srce napolni s krvjo in udari. Sicer sem jaz čutil tudi unega rahlega drugega in seveda močnega tretjega. Dohtar mi je rekel, da imajo večinoma vsi ljudje tu pa tam tako bitje srca in da ni nevarnosti za to. Svetoval mi je pazi to "kako" banano, pa kako šumečo tableto magnezija, a jaz s takim nerednim bitjem, da sem mislil, da me bo fršlok. No, kot sem že povedal, sem na dan pojedel po 5-6 banan in spil po 5 šumenk, ami ni nič pomagalo. No potem je fotr al mat glih slučajo kupla kivije in sem jih en dan začel jest in po tednu dni motenj ni bilo več. Jst vesel ku radio i ntako je bilo par let...in potem pa že veste iz prejšnjega posta ---> kivi mi je tudi drugič pomagal
cheer.gif

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ma ne dosti...vsega skupi ene 10-15 komadov. Potem, ko se je prenehalo, sem bil res izrazito začuden, kako so lahko motnje izginile v tednu dni, katere sem prej imel par let in sem pač "zgruntal", da sem imel edino kivi dodatno na meniju poleg ostale klasične hrane. Moram pa povdarit, da ga po tistem, ko so izginile motnje, nisem več jemal par let do ponovnega pojava motenj, pri katerih pa nisem takoj začel jemati kivi, saj sem ga jemal z rezervo, ker ga tudi dohtar ni nikoli omenjal. No, po parih tednih mi je bilo vse skupaj dovolj in sem se spet začel basati s kiviji in evo, po tednu dni so znova prenehali. Vsake toliko vzamem kivi, za preventivo in trenutno motenj nimam oz jih ne čutim...ne spomnim se, kdaj sem jo nazadnje imel...prej pa po 20 na uro (ni bilo neke panike, ker sem se jih navadil), vendar mi je zdravnik rekel, da to ni nevarno in da naj ne skrbim.
Bral sem, da imajo živci in srce eno povezavo, preko katere potuje živčni signal za širjenje in krčenje srca - to je normalno. Pri motnjah pa sta dve, po katerih prideta dva signala in zato srce na hitro utripne 2x, ker dobi 2 signala v zelo kratkem času in potem sledi premor, da srce ujame prejšnji ritem, zato se ta čas polni s krvjo in potem 3 udarec čutiš kot da bi ti usekalo nekaj v prsnem košu in če te zares, zares moti in če zdravnik pač vidi, da ni rešitve, te operirajo tako, da ti vstavijo neke elektrode tja do teh živčnih povezav in ti skurijo eno povezavo, tako, da nimaš več dveh, temveč samo eno in motnje se prenehajo....ne vem točno, sem bral to že ene par let nazaj.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Hvala vsem za odgovore.
Ne kadim, tako da razlog ni v tem.

Nepravilno bitje srca zaznam sam ko si "tipam" pulz na zapestju ali na vratu, seveda pa tudi merilnik krvnega tlaka "piska" neenakomerno. Na koncu meritve mi je že nekajkrat pokazal opozorilni znakec za nepravilno bitje srca.

Sem sinoči malo bral na linku, ki mi ga je prilepil shift in sem ugotovil, da se bolj malo gibljem in je najbrž tudi to eden od vzrokov - v službi sicer ne sedim in sem skoraj vseskozi na nogah, zato tudi popoldne nimam kakšne posebne volje za dodatno gibanje. Se bom sedaj potrudil in malo več gibal v prostem času.

Do sedaj nisem imel problemov s srcem oziroma tudi nisem bil pozoren na to, da mi kdaj srce bolj razbija. Pač se mi je zdelo normalno :D

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Lahko, da bo imel tisto minuto normalno bitje srca, pa ne bo EKG nič pokazal.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Po moje je štos samo to, da si še mlad, in so lahko to začasne težave.

Pri rvojih letih so mi na medicini dela našli šum na zaklopki. Prejšnji teden sem bil po štirih letih spet tam, in šuma ni več. Skratka, lahko greš narest EKG, ampak vsekakor brez panike...
zmaga.gif

In še mimogrede: tisti merilec vrži v kanto, ker zaboga svetega ne vidim, kakšno korist naj bi imel zdrav ali pa bolan človek doma od njega. Če je pokvarjen/ne dovolj natančen, pa sploh
tongue-1.gif