Nenormalna poraba elektrike

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Kaj je s priključno močnjo? Fotr trdi, da so različne priključne moči in se tako s tem faktorjem množi, da dobiš končni strošek.

Položnica je sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela
Fiksni del je priključna moč (za laike glavne varovalne na hiši),
če imaš prevelike varovalke, po nepotrebnem plačuješ več.
Poglej na položnico in boš videl v katerem razredu si.

Variabilni del je pa poraba. Lahko imaš dvotarifni števec ali pa enotarifnega.
Kaj se ti splača je čisto odvisno od posameznega primera.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Pozabu si še povedat da grejejo s klimo!
evil.gif

nisem!
evil.gif

si spregledal
hysterical-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
fantje...vi se kar smejte klimi..samo ko ti prihrani jurja litrov kurilca čez zimo si pa takoj 'na čistem' s smehom.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kar se tiče klime...si jo meni že "prodal".
cool-1.gif

Mamo enotarifnega, račun moram pa še pogledat...če ga bi videl že prej, bi že zganjal halo.
tongue-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Jup, ta stand-by zna bit kar hudičev. Sam imam glavni stikalo za kot, kjer imam vso to tehniko navlečeno. Zvečer oz. ob neuporabi enostavno izključim in je. Edini problem zna biti, če si kakšna naprava ni sposobna shranit vseh nastavitev
crazy1.gif
.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
fantje...vi se kar smejte klimi..samo ko ti prihrani jurja litrov kurilca čez zimo si pa takoj 'na čistem' s smehom.

Mal provokacije ne škod.
grin1.gif
Verjamem, da se da dost privarčevat z ogrevanjem s klimo (proti ogrevanju na olje, plin...), ker je dost ljudi zadovoljnih s tem.

Dej mi še neki povej. Kako je z glasnostjo klime? Moja dva namreč skrbi, da je klima preglasna in da zna bit moteča, ker imajo na šihtu eno (verjetno staro 10 let če ne več), ki skos laufa na ful in je zelo glasna. Čeprav sem jima povedal, da je današnja tehnologija verjetno dosti boljša in bi kakšna kvalitetna klima z inverterjem (npr. Panasonic) delovala kvalitetno in tiho več let. Ampak sta še vedno skeptična in verjetno vsi vemo kakšna misija je prepričat starše v nasprotno...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Jaz ti priporočam merlinik ki ga prodavajo v Conradu, v Avstrijskem stane približno 40€ (v Sloveniji 45€) najdeš ga če vpišeš: energy monitor

obstaja tudi energy check ki stane okoli 30€ vendar za njegovo točnost nevem.

-Lp
Andrej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
pri starših sta dve skrinji (včasih ob kolinah še omara) stare vse več kot 15 let. povrh vsega se elektrika troši tudi za črpanje vode (cca 2kw motor) ki pač laufa recimo pol ure na dan (10 črpanj po 3 minute), nekaj kmetijskega orodja (poleti puhalnik 7kw) in ostala drobnarija. Je pa res da se elektirke zelo malo porabi za ogrevanje, kuhanje...) Položnica je cca 35 evrov.
Ni pa nič čudnega da imajo nekateri toliko stroška z elektriko, saj imajo razvestljen vrt kot las vegas cele noči(po možnosti z navadnimi žarnicami) , računalnik,luči itd tudi ne poznajo stikala....

Če nimaš močnih porabnikov potem mislim da je 3x20A obračunska moč polna kapa za gospodinjstvo. s tem pa si še vedno v 2.tarifi, ki je kar nekaj cenejša od 3. stopnje (3x25,kar imamo pri nas doma).
Me prav zanima koliko bom imel jaz strošek elektrike ko bova enkrat stalno v garsonjeri. trenutno je nekaj pod 20 evri. Je pa res da je v njem samo star hladilnik (rade končar)laufa (najbrž je malo plina ker se vsakih slabih 10 minut vklaplja za 5 minut), vsake toliko časa pa preživiva (predvsem kak vikend),kjer se zalaufa še steklokeramika, MW,pralni, likalnik...
Sem pa sedaj ko imam še net začel vse standby uporabnike izklapljat če me več dni ni tam. Ne vem zakaj bi okoli 10 uporabnikov kurilo elekrtiko če me ni tam.
v kopalnici (brez okna) sem velikokrat pustil prižgano luč, zato sem si omislil senzorsko, ki sedaj poskrbi, da samo takrat gori ko sem notri (pa še nekaj minut po mojem odhodu).
Rad bi samo e zamenjal reflektorske žarnice z varčnimi, ampak kaj ko jih ne dobiš (mislim da je oznaka R50), dobijo pa se samo E27. No pa saj zvečer sem raje bolj v temi tako da mi največkrat 2-4x 40 W zadošča za razvestilitev 20m2 velike garsonjere

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:v kopalnici (brez okna) sem velikokrat pustil prižgano luč, zato sem si omislil senzorsko, ki sedaj poskrbi, da samo takrat gori ko sem notri (pa še nekaj minut po mojem odhodu).
Kje si pa nabavil in kakšna cena? Lahko poslikaš kakšna je? Kakšna cena? Ker tole bi tudi mene zanimalo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Kako je z glasnostjo klime? Moja dva namreč skrbi, da je klima preglasna in da zna bit moteča

običajno se glasnostvrti okoli 26 db, kar ni moteče sliši se pa. Starši imajo Mitsubishijevo z 21 db....ta pa je dobsedno neslišna, in dokler ne daš spodaj roke (da čutiš topel curek) neveš ali piha ali ne.

Tako da....glasnost ni pod vprašajem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Če jo primerjaš z drugimi senzorksimi reflektorji je kar draga. Mislim da je bila cena okrog 10ksit oziroma 40 evrov v bauhausu. Je pa kvazi plafonjera. Najbrž si jo boš lahko prej ogledal v trgovini, ker jaz bom najbrž šele drug konec tedna kaj v kopalnici?!
Včasih pa mal čudno deluje?! Najprej sem jo montiral kakor mi je najbolj ustrezalo zaradi kablov, pa mi je očitno soseda kar nekajkrat prižgala (ali pa mogoče kakšna muha,ali kaj podobnega, ki se znajde na notranji strrani luči direkt na senzorju). POtem sem jo zasukal za 120 stopinj (da je bil senzor postavljen proti smeri vrat) in sedaj je precej bolje edina težava je v tem, da če v banji preveč zabušavam, da se mi luč ugasne. Se mi pa še vedno kdaj pa kdaj prižge brez vidnega razloga?! Seveda štelaš čas, kot senzorja in jakost svetlobe pri kateri se luč vžge. (podobno kot pri običajnihsenzorksih reflektorjih)

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sem dobil merilnik porabe in...

Hladilnik, kateri je največ v porabi je včeraj v 24 urah požrl 0.630 kw/h, kar znese 1.7€ mesečno? Hladilnik je star nemejeb** 25 let.
bonk.gif

Račun je pa naslednji:

Izračun za paket: Osnovna oskrba III. stopnje (3x25A varovalke)

Obračunska moč 10 KWh 7,16€ brez DDV
VT 381 34 €
MT 378 21 €

Skupaj 62,3 brez DDV in 75 z DDV (zdaj so računi 80€).

Zakaj je obračunska moč računana posebi? A ni to del cene kWh?
17758-icon_confused.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
24H meritev ti ne pove nič , če hočeš zvedet porabo moraš imeti priklopljeno vsaj kakšen teden, bolje več

obračunska moč se plača posebej ja
wink-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.677
1.488
113
Deklarirana poraba štroma 20 let starega Gorenje hladilnik neke povprečne velikosti je 100 W
zmaga.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Deklarirana poraba štroma 20 let starega Gorenje hladilnik neke povprečne velikosti je 100 W
zmaga.gif

no ja
smile-1.gif
tako definitivno ni deklarirana.

Če že je taka moč....

poraba pa mogoče 100Wh oz 0.1 kWh?