Nenadni BSOD

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Sem se odločil, kupil bom 2 x 2 GB novega RAMa (od preveč RAMa glava ne boli). Ker pa me omejuje proračun, bom pač moral počakati vsaj do naslednjega meseca, če ne celo do naslednjega leta.
Napak je bistveno manj, zadnja dva dni samo še po kakšna na dan, pa tudi prav nič pomembnega sedaj ne delam, da bi preveč motilo.
Hvala za vso pomoč, se pa toplo priporočam še za v prihodnje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ni problema
smile-1.gif

Ce je napak precej manj, je morda nekaj spremenjeno od prej. Jaz bi na tvojem mestu najprej preveril, da je res vse OK s preostankom racunalnika, preden kupis nov RAM in morda ugotovis da sploh ni v njem problem. Testiraj vsak modul loceno, po moznosti tudi preglej motherboard, ce je kje videti kaj sumljivega, ce je varianta, zamenjaj tudi napajalnik.

Da bi se RAM kar nakljucno pokvaril, se ne dogaja prav pogosto (podobno kot tudi s procesorjem ne - sicer je mozno, da je bil kaksen cip narejen na meji defekta, a drugi vzroki so precej pogostejsi), sploh ce skatle ni nihce odpiral. Prej sem pozabil omeniti, a za nakljucne napake med poganjanjem memtesta je lahko krivo tudi zanic napajanje, za kar je primarno odgovoren regulator na motherboardu (ce se tam elektrolitom mocno zvisa ESR, se zacnejo dogajati zanimive reci), potem pa seveda napajalnik od skatle, od koder plata dobi napajanje (ce pridejo od tam smeti, jih gre nekaj tudi naprej).

Se ena stvar: oksidacija kontaktov, sicer zelo malo verjetna, a vseeno bi bilo neumno, ce bi bil ravno to razlog za probleme. Ko bos RAM testiral posamicno, bos kontakte tako ali tako malce "zdrgnil" z vstavljanjem modulov v slot, tako da se zna zgoditi, da bodo problemi kar naenkrat cudezno izginili ...

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Po nekaj časa se je zgodilo tole:
Nisem ničesar zamenjal, napak je bilo bistveno manj, včeraj sem pa računalnik odnesel na servis. Ugotovil sem, da imam še več kot leto garancije. Toliko o tem.
Ni se mi ljubilo nositi drugega računalnika v kabinet, pa sem priklopil prenosnik. Včeraj je bilo vse v redu, danes pa spet BSOD, že dvakrat. Torej, krivda je izven računalnika. (na prenosniku je Windows 7 64 bitni, stacionarni XP 32 bitni).
Na obeh računalnikih je od zunaj priklopljeno:
- mrežni kabek speljan iz routerja (Netgear WGR614v5, firmware poslednji). Router je priklopljen na Siolov "modem" Sinope, star par tednov. Router obratuje neprekinjeno že nekaj let.
- zunanji USB disk, Toshiba 1,5TB.
Zaradi servisa mi je skoraj malce nerodno, ampak je še ena napaka, pa ni zastonj tam.
Torej - je možno, da mi Sinope preko mojega routerja vpliva na moj računalnik?
Zakaj se to dogaja slučajno?

Še ena stvar. Prenosnik (ASUS A6000) se noče zagnati, če je priklopljen USB disk in se vrti. Ustavi se pred POST, samo ASUS se izpiše in spodaj meni za setup.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Mocno dvomim. Ce ze kaj, bi jaz od zunanjih okrivil USB napravo (sploh kaksna kitajska USB eksotika hitro naredi BSOD - preizkuzeno).

Iz odgovora je tezko uganiti ali je prej prenosnik deloval normalno in sele zdaj zacel z BSOD, ali pa je morda tudi ta prej dokaj redno delal neumnosti in jo to samo se ena dodatna manifestacija. Prej si namrec omenil, da videvas BSOD po enkrat ali veckrat na mesec, kar ni normalno.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Ok, tudi meni je Sinope malo "predaleč", da bi ga krivil.
Kaj pa router?
Netgear WRT654v5, deloval je normalno kar nekaj let.
Pred nekaj tedni sem z nekim univerzalnim programom posodobil driverje na računalniku. Zamenjal (naredil update) je tudi driver za NIC (Realtek RTL8169/8110 Family PCI Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20).
Pojavila se je pa manjša sprememba. Na routerju so kontrolne lučke lepo rumene. Po tej spremebi (sicer driverja v Windows XP), pa je lučka, takrat ko sistem ne dela sedaj oranžna. Če popolnoma izklopim napetost, tudi popolnoma ugasne. Vprašanje je, če je ta spremeba regularna ali ne. (Ampak ta driver je na onem računalniku, ki je v servisu!?) Ojoj!
Obstaja možnost testiranja routerja, bolj temeljit test?
Bom pogledal, če se da driver dobiti nazaj (rollback?).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce je router pikljucen preko mreze in ne kaksne USB pogruntavscine, potem precej verjetno tudi ne.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Hoof_Arted pravi:
Pojavila se je pa manjša sprememba. Na routerju so kontrolne lučke lepo rumene. Po tej spremebi (sicer driverja v Windows XP), pa je lučka, takrat ko sistem ne dela sedaj oranžna. Če popolnoma izklopim napetost, tudi popolnoma ugasne.
O kateri lučki govoriš? Na PC-ju ali ruterju?
Kako je bilo prej in kak pozneje?
Kaj piše v navodilih o lučkah?

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
- na routerju,
- prej so bile vse rumene, še tudi sedaj, če je vse prikljopljeno,
- v navodilih ne piše o lučkah nič.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
To so LAN lučke?
Vse ali le za priključek od tega PC?

Po navodilih je zelena 100 Mbitna povezava, amber (oranžno) pa 10 megabitna.
Če imaš še rumene, potem imajo narobe v priročniku napisano
tongue-1.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Rumena (oranžna?) je gorela samo na priključku od "nesrečnega" PC (na sliki je bil številka 1).
Sedaj je ta PC na servisu, pa bomo videli, kaj bo sredi tedna, ko ga dobim nazaj.
Na prenosnik sem naložil poslednji driver od NIC, pa je lučka še vedno zelena. Je pa res, da je OS Windows 7 x64, na onem je XP. Driver je enak za oba...
Počakajmo, bomo videli, kaj bodo strokovnjaki ugotovili.
1054507-netgearrouter.jpg

Priponke

• 1054507-netgearrouter.jpg
    1054507-netgearrouter.jpg
    9,7 KB · Ogledi: 115

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Ko izklopiš računalnik iz napetosti se na routerju izklopi lučka za njega saj je isto kot da ga sploh ni.Rumena ti gori ko gaimaš pod napetostjo,Zelena pa ti gori ko je pc online.Netgear se ti samodejno posodobi (nadgradi svoj firmware)razen,če nisi na začetku tega izklopil.V novi posodobitvi se tudi lučke malo drugače obnašajo,zato se ne sekiraj in obremenjuj z lučkami,če bi pa rad imel lučke po starem pa downgrade firmware na prejšnjo verzijo in to je to.Firmware za router pa imaš na uradni strani

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Saj me raznobarvne lučke prav nič ne motijo. Problem je bil BSOD, ki se je začel pojavljati nekako ob istem času.
Bom počakal na servis, da vidim, kaj bodo ugotovili.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Zadeva je zaključena, prav presenetljivo.
Računalnik je prišel s servisa z diagnozo: brezhiben.
Doma se je pa zadeva še bolj komplicirala. Zdaj je začela odpovedovati miška (laserska, na žici, USB priključek). Dobil sem sporočilo, da manjka datoteka ~"hand2.cur". Druga miška, popolnoma enaka, seveda isto. Asusova (s prenosnika) deluje nekaj časa, potem trza, ne dela, spet dela in podobno. (Na PS2 nobenih problemov?!)
USB disk čudno dela. Kopiranje - hitrosti od 30000 do 2000...
BSOD zelo pogost, brez vzorca, kakor mu pač pride.

Včeraj zjutraj, ne vem, ali sem še sanjal ali sem že bedel - mi pade na pamet tipkovnica. No, bila je prava rešitev. Zdaj je že več kot dan, vse dela kot treba. Res sem moral obnoviti Windows, ampak zdaj je mir.
K sreči je maček Dixon, ki je bil verjetno kriv za probleme, že med pokojnimi... No, saj se mu nebi nič zgodilo.