Nenadni BSOD

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Računalnik: Intel Core2 Duo E8400, 2GB DDR2, Windows XP Professional SP3 in vsi tekoči popravki. Vklopljen je približno 14 ur dnevno.
Deloval je brezhibno, BSOD so se pojavljali manj kot enkrat na mesec.
Nekaj dni se mi računalnik sesuje vsakih nekaj ur. Enostavno se zelo na hitro nekaj zapiše na plavi ekran in gre v reset. To se dogaja, četudi jaz ne delam za tipkovnico.
Rad bi nasvet, kako lahko lociram ali vsaj omejim napako na manjše področje.
Najprej: software ali hardware, potem pa po nekem sistemu naprej. Lahko že kar na začetku kaj kje vidim? Kakšen log, dump ali podobno? Izvršim kakšne teste?
Za začetek...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
My computer -> right click -> Properties -> Advanced tab -> Startup and recovery izklopi opcijo "Automatically restart". Potem boš videl vsebino BSOD. Zanimivih je prvih nekaj vrstic STOP ERRORja (Tip napake, naslovi, kateri gonilnik oz. sys datoteka).
Na osnovi tega se da kaj več povedati. Je pa BSOD v 95% povezan s strojno opremo (odpoved ali gonilnik zanjo)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Dumpi so shranjeni v poddirektoriju Minidump v direktoriju, kjer imas Windowse (npr. C:\WINDOWS\Minidump). V imenu imajo datum, tako bos videl kateri so svezi. Ce zelis, jih lahko prilepis tukaj (daj jih vse v en zip), pa jih pogledam.

Mimogrede, ce ne pocnes z racunalnikom nic posebnega, je 1 BSOD na mesec priblizno 1 prevec. Ce igras slabo napisane igre, potem je bolj razumljivo zakaj do tega pride.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Zadeva je bila hitro odkrita. Ob prvem BSOD je povedal: BAD_POOL_HEADER. Google je takoj pokazal na zdravilo, trebalo je v registry izbrisati dve vrednosti. Bilo pa je povezano z CD/DVD burning programi, kar mi je seveda odvalilo kamen od srca (bolje povedano, od denarnice).
Tisti en (raje manj) BSOD na mesec je kar prebavljiv. Namreč veliko programov naložim, pa potem brišem, sploh se zelo rad igram s sistemom. Vsega imam na računalniku seveda preveč, ampak to mi je zabava.
Burnerjev imam vsaj sedem (ne štejem tistih, ki ob kakšni drugi nalogi na koncu še zapečejo CD).
Sicer me je malce sram, tisto o izklopu Automatic Restart bi pa lahko vedel, no ja, ni se mi ljubilo iskati.
Hvala še enkrat in lep pozdrav!

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
BSOD-i so beležijo in se lahko tudi pogledajo v Event Viewer-ju.

Tam tudi ponudi link na več informacij (ugibanje MS, kaj bi lahko bil vzrok).

Za v prihodnje.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Nič "za v prihodnje", kar rabil ga bom, zdajle.
Seveda se napaka ni odstranila, tisto z burnerjem je bila verjetno ena od možnosti.
Sedaj sem ostranil Ovi Suite (Nokia), pa bom videl. Ta je povzročila vrsto Error. Če bo treba, se bom pa še bolj poglobil.
Event viewer je lepa stvar, ga nisem še videl prej. No ja, vedno se učimo. Hvala!

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Bom kar minidump izpis dal zraven, mogoče pa le bo kaj! Prosim!

Priponke

• 1038552-minidump.rar
    1,1 KB · Ogledi: 340

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Hoof_Arted pravi:
Bom kar minidump izpis dal zraven, mogoče pa le bo kaj! Prosim!

Tole je neuporabno. Ce si slucajno spodaj izbral (none) za debugging information, potem popravi nazaj na prejsnjo vrednost (small memory dump) in prilepi pravi dump file (ime bo oblike Mini101710-01.dmp oz. podobno oznaka, odvisno od datuma in zaporedne stevilke doticnega BSODa tisti dan).

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Bom priložil kar original dump. Tisti izpis sem naredil z dumpchk pa nekaj ne znam navesti kot opcijo.

Priponke

• 1038653-Mini101710-12.rar
    18,2 KB · Ogledi: 148

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kaj, 12 BSODov na isti dan in si prilepil samo enega ?
smile-1.gif

Ce imas na skatli res mnozico programov za peko CDjev, po moznosti pol od teh s svojim navideznim pogonom, kar zacni cistiti. Ne morem skopirati izpisa, ker je na drugi skatli, je pa crash v ntkrpamp ob poskusu dostopa enega od driverjev v neveljavno ali nedovoljeno stran pomnilnika (page). Take stvari naredi ali defekten HW ali pa se pogosteje defekten driver (sploh za graficno). Jaz bi osumil najprej razne driverje za navidezne pogone, ce imas kaj od tega instaliranega, ker so pogosto polni bugov (slabe izkusnje imam se posebej z DaemonTools, najboljse pa z Alcohol 120%), da bi pa imel instaliranih mnogo teh, je pa sploh slaba ideja.

Morda je v katerem od drugih dumpov daljsi trace path (tukaj so samo 3 klici globoko, preden je stack pokvarjen) in bi se bolje videlo katera aplikacija je tekla v trenutku, ko je prislo do problema (ce je npr. tekel program za nadzor graficne, bos iskal problem v tej smeri, ce je npr. program za peko CDjev, bos iskal v tej smeri itd.).

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Mnogo sem izvedel, hvala!
V času BSOD ni nikoli tekel noben program, ki bi karkoli delal s CD ali celo burnerji. Daemon tool nimam sploh, največ pa uporabljam CDBurnerXP, izjemoma kaj drugega. Vsi minidump so enako dolgi, 96k.
Prejle sem naložil motherboard driverje za Intel chipset, sem opazil, da je serijo stvari zamenjal, ki so se tikale USB. Tega (USB) že dalj časa sumim, da je z njim sploh nekaj narobe.
Bom pojasnil: večkrat se mi ob zagonu sistema (tudi včasih ob Restart) enostavno ne vklopi miška (vidim po rdeči lučki, miška je na USB, poceni CANYON, dela pa že leta). Tudi sistem v POST ne pride daleč, se ne naloži. V drugo pa ni več problema, ga pa moram ugasniti, reset tipka ne pomaga. Vseeno pa je, ali je računalnik topel ali ne. Pozneje vse v redu deluje. To se dogaja od prvega dne, ko sem kupil PC.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Seveda so vsi enako dolgi ... ampak to ne pomeni da so enaki. Ravno nasprotno, vprasanje je, ce so med desetimi trije "enaki" (napaka v istem deluj kode), torej da se razlikujejo samo po klicnih parametrih.

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Testiranje je pokazalo napake na pomnilniku. V petih urah jih je bilo 6, vsaka na drugem mestu, vse pa je "našel" v načinu testiranja RAND.
Pomeni to, da je kakšen modul defekten? Imam dva modula po 1GB DDR2.
Če je, kako ugotovim, kateri je to?
Se splača kupiti dva nova modula po 2GB? Starih modulov ni več najti Kingston DDR2 - 400 KTC1G - UDIMM.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce so nakljucne napake, potem je ocitno nekaj posteno narobe z njimi ali pa s procesorjem (bistveno redkeje, a ce si zganjal kaksen overclocking, je tudi to moznost).

Izpuli en modul ven in nadaljuj s testiranjem. Cez pol dneva ponovi vajo z drugim modulom.

Ce se splaca kupiti nova modula ? Oja, ce ne zelis preostanka skatle imeti neuporabnega, se zelo splaca
smile-1.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Nikoli nobenega overclockinga, tudi slučajno ne. Nobene nuje ni, Intel Core2 Duo E8400 je dovolj hiter za vse, "bremza" po navadi vse drugo, samo CPU ne.
Kako lahko testiram procesor?
Na kaj moram paziti pri nabavi pomnilnika? Se mi splača 2 x 1GB, 2 x 2Gb, 4 x 1GB?
Hvala vnaprej!

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Pusti najprej procesor in preveri izmenicno oba RAM modula. Ce bi bil defekten procesor (se pravi onboard cache), potem bos videl napake s katerimkoli RAMom. Jutri sporoci kaksni so rezultati, za en modul naj ti tece preko noci, za drugega pa lahko potem zjutraj nastimas in se javis po sihtu/faksu/soli/karkoli pac imas.

Jaz imam v moji skatli 4 GB (32-bitni OS, izkoriscenih 3.5 GB). Sam ves kaj pocnes z racunalnikom, torej se najlazje odlocis kako in kaj.

4x1GB je za moje pojme nesmiselno, razen ce bi nekje dobil nekaj modulov zastonj ali ce bi na vsak nacin zelel uporabiti en star modul in tri nove (= nova priloznost za tezave).