Nemški ovčar

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Pozdravljeni
Ker se, že kar nekaj časa, zanimam za nakup psa in se nekako nagibam k nakupu Nemškega ovčarja me zanima par stvari;
Kako ceno lahko pričakujem za psa z rodovnikom?
Kje naj ga kupim, na kaj moram paziti (če se karkoli že sploh lahko v naprej opazi), kdaj so legla?
Kje naj ga šolam? Zanima me, če je možnost, da pes dobi podobno šolanje kot policijski psi - da bo imel nekaj pojma o "varovanju", hkrati pa ne postane psihopat
grin1.gif

Karkoli lahko poveste (tudi če nima veze s tem) mi bo prišlo prav
cheer.gif

Lp

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
Glede šolanja seveda v kakšnem pametnem kinološkem društvu (ne vem od kod si, d abi ti lakho priporočal), najprej mala šola, nato osnovna, potem nadaljevalni tečaji in tako vse do IPO, kjer imaš tudi sled in obrambo, samo za primer:

https://www.youtube.com/watch?v=4mJqW7mCZhI

Nazadnje urejeno:

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
pri nas je fotr vozil v http://www.kd-ovcar.si/
če se prav spomnim je naredil 2 izpita, vozil tudi na neke raztave in dobival pokale.....potem pa je pes na žalost poginil zaradi zasuka želodca
frown-1.gif

pes je res ubogal tako kot se zagre

Je pa res, da je pes imel lestvico koga je ubogal. Prvo je bil fotr, pol je bla mt, pol sem bil mogoče clo jaz. V kolikor sem mu jaz dal povelje sedi, ga je fotr brez teža priklical. Kak neznanec pa ni imel šans, da ga premakne
wink-1.gif
Kljub vsemu temu pa si se ob njem lahko počutil kar varnega, saj če bi kdo kaj poskušal bi kar imel odtise zob.

Pes je pa bil iz psarne Kuharjeva (http://www.kd-ovcar.si/ovcar_psarne.htm).

No po poginu tega psa je fotr seveda kupil novega nemškega ovčarja. Z njim se niti pribljižno ni toliko ukvarjal in to se tudi vidi na prvi pogled. Na sprehodu vedno vleče, ukazi so bel tko tko - odvisno kakšne volje je in ali imaš kak pribolšek.

Moraš pa vedet, da taka vzoga vzame OGROMNO OGROMNO časa. In to že od malega. To ne pomeni samo kaka urca na teden. Sam sem pred 2 mesecema doma pripeljal psičko pasme beagle. In časa ti res kar veliko vzame. Sploh če se vsaj malo ukvarjaš s psom.

Torej moje mnenje je, da se vse da....samo koliko si pripravljen temu namenit časa.

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Glede časa vem, da gre sigurno 3, 4 ure na dan...
Še dodam, sem iz Ljubljane tako da kaka šola bolj v bližini bi bila bolj fajn...
Kolk pa stane šolanje?

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
Naslednji vikend imamo tekmo na KD Ljubljana si lahko prides pogledat kaj pomeni imeti psa dobro solanega oz. pod kontrolo

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Tony_Soprano pravi:
Zanima me, če je možnost, da pes dobi podobno šolanje kot policijski psi - da bo imel nekaj pojma o "varovanju", hkrati pa ne postane psihopat
grin1.gif

N. ovčar spada med defenz-ofeznivne pasme. Torej je tak po naravi. Lahko naletiš na drugačen karakter, ki je nekoliko milejši,
in bo ponoči vsakega le ovohaval in po njem skakal, ampak to so redki primerki. Če je pes od malega zunaj ponoči, se mu ta nagon
samodejno razvije (bolj kot pa da ga imaš v hiši, kjer se počuti 100% varnega).

N. ovčarja ti policijskega dela nebo noben učil, niti tega nočeš. Ovčarji imajo visoko razvit čut za družino in pa seveda za tujce,
predekateri pa je popadljiv do drugih živali. (oče je pred leti imel ovčarja, modelu se je scufalo če je kdo samo se približal ograji ponoči, medtem pa ko je foter hodil proti hiši in stopil za ograjo recimo sred noči, pa ni spustil niti laježa nič, enostavno je poznal zvok očetove hoje. Zatem smo imeli še par drugih pasem, med drugim imam ang. bulldoga, ki se mu ponoči sname samo če kdo pozvoni, kajšele da bi stopil skoz vrata, pa vseeno pravi starc, da tak čuvaj kot je ovčar je malokater.

Če še nisi imel nikol psa ki je def-of, hočeš pa na vsak način nemškega ovčarja, pol
vzami psico. So lažje vodljive, poslušnejše, in dokaj varne za male otroke.

Cena rodovniškega bo 600 in navzgor, odvisno kaj iščeš.

Edina tiha garancija, da bo pes res dober čuvaj je, da imaš srečo in dobiš vzreditelja, ki ti lahko pokaže celo drevo, teh pa je pri
nas malo, ti ki pa so pa prodajajo te pse po 1000€ in imajo prodane preden jih uspejo dat na bolho.

V leglu jih ne zbiraj po izgledu ampak obnašanju. Bodi pozoren, kateri je "pretepač" oz. kater bo te nekaj časa opazoval, šele nato
pa prišel k tebi. Pri plačilu 600+ moraš obvezno zahtevat na ogled očeta.

Svetujem, da rejca poiščeš v avstriji, imajo neprimerno boljše pse, žal pa tudi cene 10-20% višje. Ne glej na 100€ prihranka,
zbiraj leglo in vzami ko boš popolnoma zadovoljen s podanimi podatki, videnim in slišanim.

Želim ti dober nakup, kupuješ izvrstno pasmo za čuvaja.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Glede časa vem, da gre sigurno 3, 4 ure na dan...
Še dodam, sem iz Ljubljane tako da kaka šola bolj v bližini bi bila bolj fajn...
Kolk pa stane šolanje?

Na finance pri takem psu (če hočeš nek highend psa in šolo) nemoraš gledat.

V prvem letu te bo stal okol 500€, pa kakega jurja še naslednje leto. Govorim tuto kompleto.

Tony_Soprano

Alter Mafia
7. jun 2008
1.405
0
36
Naj vzamem brez ali z rodovnikom?
Glede na to, da še nimam izkušenj z vzgojo psa, je NO slučajno napačna izbira za začetnika?

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
obvezno z rodovnikom, saj počasi upamo da bo prišel zakon, da psa brez rodovnika ne bo možno več kupiti, posledično ne bo več toliko degeneriranih psov.
Vse je odvisno od tvoje volje in pripravljenosti se ukvarjati s psom.

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Naj vzamem brez ali z rodovnikom?
Glede na to, da še nimam izkušenj z vzgojo psa, je NO slučajno napačna izbira za začetnika?

Rodovnik ni nobena garancija da bo pes vrhunski, je pa velika vrjetnost, da je "čist" gensko-dednih bolezni, lahko predvidimo (delno)
karakter, sigurno lahko določimo skoraj popolnoma natančno velikost psov, itd.

Išči raje rodovnik, preglej vse listine, mogoče vzameš kakega kinologa s seboj, ti so ponavadi vedno pripravljeni pomagat, če boš v
MB koncu kupoval mi sporoči, lahko grem s tabo.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
imaš pa naslednji vikend v MB mednarodno razstavo psov, kjer boš lahko zagotovo dobil koristne informaciej z prve roke lastnikov NO.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Kolega ima ravno sedaj leglo nemških ovčarjev z odličnim rodovnikom (mladiči so vsi samci).
Njegova služba je prav urjenje psov v vojski, tako da ti lahko tudi svetuje glede šolanja za psa.

Če rabiš kak info, me lahko kontaktiraš.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik damci pravi:
obvezno z rodovnikom, saj počasi upamo da bo prišel zakon, da psa brez rodovnika ne bo možno več kupiti, posledično ne bo več toliko degeneriranih psov.
Vse je odvisno od tvoje volje in pripravljenosti se ukvarjati s psom.
Hmmm, rodovniški psi niso nič drugega kot izolirane genetske motnje..

PS: tudi sam si lastim degeneriranca (= "čistokrvnega" psa), da ne bo pomote...

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem vzel psa brez rodovnika, starša sta imela rodovnik, vendar za leglo niso urejali papirjev.

To je že 3. pes iste pasme, prva dva sta bila "vrhunska" pa se mi zdi, da je tale 3. najboljši do sedaj.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.921
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
No, preden pošiljamo koga na razstave in jemati pse iz razstavnih linij ga moramo opozoriti, da so prav razstavne linije pri NO najbolj degenerirane. Žal preveč podpirajo spuščen zadnji del in posledica tega so zelo pogosto težave že v zgodnjih letih. Zelo ti odsvetujem posvet s posameznimi vzreditelji za nakup pasme. Tako moraš biti pri izbiri NO zelo pazljiv - predlagam, da se posvetuješ s kom, ki to pasmo res obvlada (pozna specifike, različna legla, pluse in minuse ipd...).

Kar se tiče šolanja predlagam, da se obrneš na Fajnpes.si. Punci sigurno pozna tudi damci. Po tem, ko pridobiš osnove (oz. še kaj več) in, ko si izoblikuješ dokončno kaj hočeš od psa pa lahko nadaljuješ s klasiko (na tako tekmo te je povabil damci) a to ni čisto za vsakega.

damci

Pripravnik
12. sep 2007
247
6
18
mogoče si me narobe razumel, nisem mu želel svetovati nakupa razstavnega psa temveč delovnega, zato sem prvo tudi svetoval obisk tekmovanja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Takole je... Pri hiši so nemški ovčarji od kar pomnim. Vedno rodovniški in vse do sedaj šolano. Oče ima s tem kar veselje. Ampak to res pomeni vsakodneven trening, če želiš, da je pes na koncu res dober in lahko poleg kakšnega ipo ispita greš še na kakšno tekmovanje.

Zadnji je iz neke nemške psarne, kjer imajo bolj "delovne" pse. Razlika je res velika. pes je dosti bolj živ...
Če te zanima lahko povprašam za kontakt

no tole je pa link:
http://www.working-dog.eu/dogs-details/475681/Irk%20von%20der%20Schiffslache

oziroma na tej strani http://www.von-der-schiffslache.de/
poišči med "mladimi samci" Irk von der Schiffslache

Nazadnje urejeno:

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Jaz dodajam le to: Pred nakupom se DOBRO posvetuj od koga boš kupil psa.
nemški ovčarji so že tako hudo degenerirana vrsta v SLO, da je težko težko dobiti kužka, ki kasneje ne bo imel klasičnih "nemško-ovčarskih" problemov
frown-1.gif

Mi imamo pri hiši že celo življenje Nemške ovčarke. Rodovniške. Pa ima tale zadnja in že ena pred njo kar konkretne težave s sklepi, zadnjimi kolki,...