Nekaj vprašanj v zvezi z bankomati

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik softi pravi:

in da bi imel posebi obrazce za prijavo napak na 50€ bankovcih.. jajca. majo obrazec, tako kto vse banke, za prijavo napake in nič drugega.

in winsi nimajo kaj dosti skupnega z bankomatom.

Nimajo obrazca za prijavo napak na 50€ bankovcih, trdil sem samo to da imajo že na obrazcu za prijavo reklamacije predvideno možnost, da je razlog reklamacije izplačilo premalo denarja na bankomatu. Tega tudi banka od moje mam ne more imet, ker po trditvah njenih uslužbencev nimajo bankomatov, ki bi izplačevali bankovce za 50€.

Winsi imajo toliko veze z bankomatom, kolikor jo imajo z računalnikom, so operacijski sistem, torej glavna programska oprema na kateri bazira delovanje sistema.

Aja, še zmer mi nisi odgovoril, katera akreditirana institucija, da štempel, da je bankomat izpraven. Očitno nekaj lapaš brezveze.

Upam, da se oglasi kdo, ki ima ali pa si upa povedat odgovore na v prvem postu zastavljena vprašanja.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
pa a se zavedaš, da če je to naredil, se je vse zapislao v loge in so ljudi našli.
lepo je gor nekdo napisal. bankomat ni nezmotljiv, ampak v veliki večini primerov sam odpravi napako, kjer pa ne zna, se zapre. definitivno pa se vse do zadnjega klika beleži v log.
Torej so upravljalci bankomatov sedaj končno vklopili logiranje vseh dogodkov? Pri zgoraj citiranem primeru so namreč ugotovili, da aparat logiranje sicer omogoča, vendar ni bilo vklopljeno v polnem obsegu.

Logi so en pokazatelj. Tudi naša mati so dobili izpisano vse kar so odtipkali na bankomat, samo ven so pa vseeno dobili 50€ manj kot so jim vzeli iz računa.
Bankomata sicer še nisem razstavil, da bi mi srce pa jetra pogledal, sem pa prepričan, da prav vsega ne more SW spravit v loge.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Jest pa mislim, da mora bankomatu štimat kolikor je bilo vanj vloženij in koliko izplačanih €. In vse to je v logih ipd. Tudi meni se je že zgodilo, da mi ni izplačal zahtevanega zneska, odbil od stanja na računu, vendar so že naslednji dan zadevo poštimali, ker jim je hodilo narobe napačno saldo. In tu se skoraj v popolnosti strinjam z softiæem. Vsekakor obstaja možnost, da je mašina odpovedala, ampak sem skoraj 100%, da imajo bančni sistemi večkratno čekiranje vsega. In seveda imajo vse banke najrazličnejše obrazce, tudi za napake. Saj kdor dela tudi greši.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Pritožbo od moje mati rešujejo že od decembra. Prejšnji teden je dobila zarnjeno. sta pa v primeru moje mati v španoviji dve banki, morda je tukaj problem.
Ugotavljam pa da na področju bankomatov zeva pravna praznina ali pa jaz ne znam najti predpisov, ki urejajo to področje.
Tudi logi niso nikoli 100% oziroma se iz njih ne da s popolno gotovostjo sklepat, da je bilo vse tako kot bi moralo biti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Slovenet, obcutek imam, da ti nisi prisel po odgovor, ampak samo napisat svoje mnenje, vse skupaj pa zavil v vprasanje.

Si v teh treh mesecih poklical podjetje, ki bankomate upravlja, ter kar pri njih preveril kdo (ce sploh kdo) jih nadzoruje in kdo jim izdaja potrdila, da je njihov HW+SW dovolj zanesljiv ?

Ja, res je, da v logih ne more biti vsega (ukvarjam se z razvojem elektronike, to vkljucuje vse od HW do SW, vem kako stvari delujejo). Da bi tvojo mamo ogoljufali, bi se moralo zgoditi sledece:

1: Bankomat bi moral odsteti (vsaj) en bankovec premalo in tega ne evidentirati.
2: Bankovec bi moral nekam izginiti, da ga ne bi bilo vec v kaseti.
3: Tega bankovca ne bi smel najti nihce dovolj posten, da bi prijavil najdenih 50 EUR na cudnem mestu

Ni sicer prav prevec verjetno, ampak konec koncev vsakih par tednov tudi kdo na Lotu zadane sedmico. Meni je pred leti bankomat "pojedel" kartico, nazaj pa sem jo dobil sele po nekaj tednih (vmes so mi v banki zatrdili, da je ni v tistem bankomatu), ko jo je clovek, ki je bankomat vzdrzeval, koncno nasel nekje notri v ohisju, ker je nekako padla mimo taprave reze. Hipoteticno se to lahko zgodi. Ce bi se namesto kartice tam znaslo neevidentiranih 50 EUR ...

Pa se eno vprasanje: kako to da je mama sploh sla dvigovat 400 EUR gotovine na bankomatu druge banke (in pri tem morda se placala provizijo), ce jih je imela namen takoj zapraviti - placala bi lahko s kartico, brez prekladanja gotovine in inherentnega tveganja ?

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Zakaj pa ne windows? Zgleda da imajo nekateri še vedno travme od windows95.
grin1.gif
Sumim, da razlog tiči v povezljivosti in kompatibilnosti z drugimi sistemi.

Na banki pa imajo kaj, z/OS, Unix? Vedno so zelo skrivnostni o vsem. Tudi poskusov vdora nikoli nimajo.
hysterical-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Meni je pred leti bankomat "pojedel" kartico, nazaj pa sem jo dobil sele po nekaj tednih (vmes so mi v banki zatrdili, da je ni v tistem bankomatu), ko jo je clovek, ki je bankomat vzdrzeval, koncno nasel nekje notri v ohisju, ker je nekako padla mimo taprave reze. Hipoteticno se to lahko zgodi.
Kaj zdaj ???
Hipotetično ali dejansko ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nič ne dražim. Le s prstom kažem, kak navajate primere, ko ni delovalo kot treba, na koncu pa vseeno zaključite "bankomati so nezmotljivi".

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Kakor hočeš, lahko mi verjameš ali pa tudi ne. Sem sem prišel po odgovore. Pričakoval sem, da je sistem pri bankomatih podoben ali pa še bolj kontroliran in s tem varen kot pri že večkrat omenjenih vagah za banane v trgovinah. Ureditev na področju meroslovja namreč malce poznam. Žal sem se zmotil, vsaj tako kaže.

Če se naslonim na tvoj primer, lahko trdim, da se bo bankovec še prej kam zataknil kot kartica.

Pa še odgovor na tvoje zadnje vprašanje. Gotovinski popust, je bil razlog za dvig gotovine. Varnost in zaščita morata biti na vseh bankah. Moja in moje mami matična banka pravi, da se gotovina lahko dvigne tudi na bankomatu kakšne druge banke.

@dijo_porko: Vem, da je Bankart upravljalec in vzdrževalec infrastrukture za bankomate in POS terminale. V tej zgodbi mi manjka zkonodaja, ali jo pa morda jaz ne znam najt. Kdo je dal Bankartu akreditacijo? Pa še nekaj meni sistem ne deluje higiensko, če Bankart razvija SW, ga nalaga in še potrjuje, kot zgleda. Toje Bankart na Bankart, kje so pa nadzorne institucije države in kdo nadzira Bankart?

Če povzamem celo debato, smo s skupnimi močmi prišli do ugotovitve, da je vaga na kateri vagajo v trgovini banane preverjana s strani več institucij in bolj preverjana kot bankomat. S tem, da si lahko pri bananah na zgubi za morda kakšen €, pri bankomatu pa za nekaj 10€. Strašljivo, mar ne
17758-icon_confused.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sam Slovenet ma očitno prav. Tehtnica na trgu ima bolj striktno kontrolo od bankomata. Če poznaš zadevo, bi mu sigurno odgovoril kakšni kontroli so podvrženi bankomati. Ponavadi pomeni molk pritrditev, kontrola nad bankomati je očitno preslaba.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Nič ne dražim. Le s prstom kažem, kak navajate primere, ko ni delovalo kot treba, na koncu pa vseeno zaključite "bankomati so nezmotljivi".

Jaz nisem zakljucil, da se to ne more zgoditi - nasprotno, hipoteticno lahko tudi denar pade v kaksno rezo. Da bi lahko trdil, da se to lahko dejansko zgodi, bi moral videti primer bankovca, ki je izginil nekam v drobovje potem, ko ga je bankomat ze odstel od vsebuine kasete in (po svojem prepricanju) izplacal. Kaj takega se nisem dozivel.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
pritožbe z bankomati, rešuje banka skrbnica bankomata..... nadzor nad tehničnim nedelovanjem pa bankart..

kr se tiče bankomata samega... ponavadi so v bankomatih tri kasete dve sta za keš ena reject kaseta v katero pade nepobran dnar iz bankomata ali poškodovan keš..

naredilo se je že da sta bli kaseti zamenjani apoensko in sicer v tolarjih z čuka je izplačeval 5 čukov takratnih sit....

kr se tiče bankomata v tvojem primeru.... reklamacija... to skoraj ni možno, če je izplačal premalo denarja je denar v reject kaseti, razen če mama pač ni pobrala vsega denarja..

so pa bli primeri, ko so nepridipravi dajali zvit selotejp v režo za keš, kateri bankovci so se zataknili... tako da ta denar ni šel v reject ne skozi režo... nato je preprosto šu dvignt lopov iz z špiccangami ali podobnimi klešči potegil ven zabasan keš... to se je dogajalo.

Dvomim da bi bankomat izplačal premalo, kvejčjemu preveč, če je denar fest sprijet... pri novih bankovcih je to mogoče, čeprav gre parkrat skozi strojček.....

tolk na hitro......

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kontrola nad bankomati je močna. V SLO itak ni miljavžent tipov bankomatov; večina njih je Wincor.
OS gor je embeded verzija windows XP. Prvi so bili na OS/2 in NTjih. Čeprav so vsi bankomati omreženi pa ne delujejo po TCP/IP protokolu pač pa po DLC protokolu... Zato tudi potrebuješ HIS strežnike za komunikacijo z njimi....