Nekaj vprašanj v zvezi z bankomati

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Upam, da tudi to paše sem, če ne pa modi prestavite.

Imam nekaj vprašanj v zvezi z bankomati. Upam, da je tukaj kdo, ki pozna kako so urejene zadeve v zvezi s tem.

1. Katera institucija daje "žegen", da dotični bankomat deluje v skladu s predpisi?
2. Katera institucija redno nadzira bankomate, da še vedno delujejo v skladu s predpisi?
3. Kakšne apoene mora dat bankomat, ki ima kaseto za 50€, če dvigneš recimo 400€ in so na voljo vsi apoeni, ki jih ima bankomat (10, 20 in 50€)?
4. Ali morajo biti števci denarja v bankomatih kaj plombirani?
5. Ali lahko bankomat da denar enega dviga v več kupčkih? Recimo najprej 150€ potem pa še 100€, če odtipkaš 250€.
6. Katera je eno stopnjo višja institucija od banke, ki rešuje pritožbe v zvezi z bankomati?

Hvala za odgovore.

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.582
3.948
113
Odgovor je povsem preprost... po dogovoru bank ima bankomate čez podjetje Bankart ( http://www.bankart.si/si/ponudba/upravljanje_mreze_bankomatov/ ) čeprav je bankomat formalno v lasti določene banke in ima določene hece lahko povsem specifične - od izgleda prek operacijskega sistema do možnosti samega bankomata) ... kako so bankomati polnjeni je stvar banke lastnice, včasih tudi položaja bankomata... enako je s tem kakšne apoene ven meče - ni nikakršnih pravil, gre samo za dogovore (v bankomatih različnih bank so nastavljene različne kombinacije). Glede varnosti so pravila prav tako dogovorjena z banko slovenije in združenjem bank pa internimi pravili - uradno s strani države določenih standardov menda ni.

Stopnja višje od banke je samo sodišče.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Men deluje BuDijev odgovor popolnoma napačno. Razlog je preprost, če mora trgovina s sadjem in zelenjavo plačat vsako leto ali vsaki dve leti preverjanje tehtnice za sadje in zelenjavo, pa ta vaga mora bit pečatena, ..; pol bi po logiki morali biti pri bankomatih še hujši predpisi, saj gre za dosti večje vsote. Področje meroslovja vsaj malo poznam, pri bankomatih sem žal bolj nula.

Zakaj me to zanima, naša mati rešujejo eno reklamacijo. Šla je dvignit na bankomat 400€, dobila jih je 350€ v apoenih po 50€, iz računa pa so ji odšteli 400€. Bankomat ni bil od njene matične banke. Edino kar je do sedaj dobila je log od transakcije, kjer je izpisano koliko je bankomat razknjižil, kaj je tipkala po bankomatu,... in pa negativni odgovor s pojasnilom, da je zadevo pregledala ekspertna skupina banke lastnice bankomata. Zadeva traja že več kot tri mesece. Prvi formalni odgovor je dobila včeraj. Zdaj pa tuhtamo kam se naprej pritožit. Razmišljam o Banki Slovenije.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no vidiš. sedaj je lažje

bankomat lahko izplča 50, 20 ali 10 bankovce. načeloma bi za 400 moral biti nastavljen na 750,2*20,1*10 apoene. lahko pa da ni in bi izplačal same 50.-tke. ampak to niti nima veze.

bankomat ima izredno občutljiv mehanizem za podajanje, štetje denarja. znucan denar mu dela težave.

mam je vpisala 400€ on je začel šteti.v kolikor bi ga nekaj pri štetju zmotilo, bi kartico pljunil ven, v posebno akseto zmetal akr je preštel in se ponovno postavil v delovanje. če se kje kaj zatakne, da ne bi mogel iti dalje, se zapre. povezetk. če sumi, da s eje zmotil, bo vse kar je imel v paci vrgel v en koš, v kolikor pa je prepričan, da ne more nadaljevati, se bo zaprl.

vsak bankomat ima števec, kjer beleži koliko apoenov je šlo iz katere kasete. in vse to se logira.

torej.
da bi mama vpisala 400 in dobila 350 je mogoče le v enem primeru. in sicer, da bi se zadeva nekje v zadnjem delu poti zataknila. verjetnost je izredno mala, saj so merilci po celi poti. recimo če denar iz reže ne vzameš, ga potegne nazaj.

v kolikor bi se zmotil pri štetju, bi obsatjala razlika v kasteah. če bi se zmedel pri transportu, bi bil keš v košu. če bi uspel spisat 50-tke, ne pa drobiž, bi tudi 50-ke vrgel v koš in prekinil transakcijo.

torej obstaja skoraj 100% verjetnost, da je bankomat naredil vse ok, mama pa je nekaj zamočila. ali ji je padlo na tla, ali je kje narobe dala keš, če s eje skupaj držal- minimalna verjetnost je, da bi se kje zataknil. in če bi se zataknil, je ta verjetnost še manjša, saj je skoraj nemogoče, da bi naslednje izplačilo sprovedel. ker ga ne bi, bi to logiral in bi banka videla, d aje šlo nekaj narobe.

bankart s tem nima nič, še manj banka slovenije in uradi za meroslovje. žal.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Torej se nad bankomati vrši manj nadzora kot nad trgovinsko tehtnico na kateri tehtaš banane vredne 2€
rolleyes-1.gif
Zanimivo. Vem pa da bankomati ne spadajo pod urad za meroslovje, morda pa se celo motim. Števci apoenov bi lahko spadali pod MIRS, saj so neke vrste merilna naprava.

Lahko ti povem, da sem zraven stal, ko je mam dvigovala denar in ga pospravila v denarnico. Bili so samo bankovci po 50€, za povrhu jih je pa zapravila 10 m od bankomata, kjer smo trije šteli.

Zdaj se postavlja samo vprašanje, kdo preverja števce apoenov.

Aja za povrh pa še to, bankovci so bili bolj novi.

Nenazadnje je na koncu pri bankomatih še človeški faktor.

Pa še ena cvetka od nekaj let nazaj na PBS-ju, ko je bankomat rabil mislim da kar 8 minut, da je ven vrgel denar in menda prej rekel, da je storitev zaključena. Seveda je šla stranka prej stran od bankomata. in še en vir
Pa še kakšna cvetka se sliši.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej, če te povzamem, stroji so popolni, če kdo trdi drugače, gre na prevzgojo/ponovno programiranje možganov ?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Površno si prebral.

Niso nezmotljivi, ampak če se zgodi napaka, je 99,99% verjetnosti, da revizija napako odkrije in potrdi.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Sam pol je zanimivo brat, da je določen bankomat izplačeval dvojno, ali da da je izplačeval sam od sebe, ... Slišal sem že za kakšno prigodo, da je bankomat ven vrgel denar, ko je nekdo vstavil kartico in pritisnil samo eno tipko, to je bi ravno bankomat iste banke, kot pri moji mami.

Očitno bo treba še mal uradni list pogledat, če bo tam notri kaj uporabnega. Po tem kar sem tukaj prebral so bankomati manj kontrolirani, kot tehtnica v trgovini, na kateri trgovka ali pa sam zvagaš kilo banan. Pa gre pri bananah za precej manjše vrednosti.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
veš kaj me razjezi. k se mesarji, ličarji, krovci spuščate v ene debate, sprašujete potem pa ne verjamete odgovorom.

bankomat izplačeval dvojno.
ja, delavec je na mesto za kaseto z 10€ dal tisto z 20.

ja..jest sem tut slišal.....lalala

a se zavedaš koliko testiranje gre skozi preden se sw za bankomat potrdi in namesti. a pa se zavedaš, da je bankoma računalnik in da če je na en klik dal nekomu denar, bi ga dal še mnogo drugim. ne zna izbirat selektivno. pa a se zavedaš, da če je to naredil, se je vse zapislao v loge in so ljudi našli.

lepo je gor nekdo napisal. bankomat ni nezmotljiv, ampak v veliki večini primerov sam odpravi napako, kjer pa ne zna, se zapre. definitivno pa se vse do zadnjega klika beleži v log.

in ta log in denar iz 'koša' komisijsko gledajo. vedno so trije delavci. s tem, da vsi ti trije delavci delajo z veliko večjimi vsotami kot je pa, kot namiguješ, ukradenih 50€. in se dobro zavedajo kako so nadzorovani in kaj pomeni minimalno odstopanje od protokola.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ma danes bi že vsak pek rad 10 certifikatov, preglede na vsak mesec, verjetno še crash test za bankomat. Pol pa folk joka, ker dvigi niso zastonj. Ja res čudno.

Me prav zanima če ima njegova mama opravljen izpit in diplomo iz štetja denarja, pa preverjanje znanja na vsake pol leta, da je zagotovo pravilno preštela denar. Pa še komisija naj preveri njen vid, pa na alkotest in test za droge bi morala iti po tistem dogodku. Naj si pa še ona omisli protokol in prešteje denar, dokler jo še kamera od bankomata snema.

Če se že spuščamo v skrajnosti, potem naj bodo za obe strani.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ampak kaj je zanimivo

mati so dvignili denar in ga zapravili 10m stran. kaj so tam zapravili. 350 ali 400e. ali so na bankomatu vidlei kaj imajo?

nov denar se drži skupaj in kdo ve, kdo je dobil ta denar.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Jap mati so v trgovini na katero je bil montiran bankomat 5 minut po dvigu zagonili 400€ pa morda še kakšnega zraven.

Sem pred kašnima dvema urama našel novo možnost, pritožbo na Poravnalni svet pri ZBS.

Verjamem, da se SW testira preden gre na bankomat. Zraven je pa potrebno še vedet, da SW-ju zanesljivost niha, vsakič ko popravijo nekaj bugov notri dodajo nekaj novih, ki se opazijo šele čez nekaj časa. Vseh neskončno mnogo kombinacij se pri testiranju SW-ja ne da preverit.

Bomo videl kaj bo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
fant, v igri je denar. to ni igrica, d ama lahko buge.

in če bi bilo tako, kot je v tvoji glavi, potem tvoja mati ne bi bila edina. se ti en zdi.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.695
6.467
113
Citat:
pa a se zavedaš, da če je to naredil, se je vse zapislao v loge in so ljudi našli.
lepo je gor nekdo napisal. bankomat ni nezmotljiv, ampak v veliki večini primerov sam odpravi napako, kjer pa ne zna, se zapre. definitivno pa se vse do zadnjega klika beleži v log.
Torej so upravljalci bankomatov sedaj končno vklopili logiranje vseh dogodkov? Pri zgoraj citiranem primeru so namreč ugotovili, da aparat logiranje sicer omogoča, vendar ni bilo vklopljeno v polnem obsegu.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.461
575
113
44
Še vedno Rdeči revirji
hysterical-1.gif

Tale debata gre v zanimivo smer. Softi nekao ne verjamem, da je moja mati edina s takim problemom. Vzroki:
- na banki lastnici bankomata so ji rekli, da imajo vse banke natančna navodila kako se rešujejo tovrstne reklamacije z apoeni po 50€ (bankomati, ki dajejo 50€ bankovce ne obstojajo dolgo oziroma so bili na 50€ nadgrajeni šele pred kratkim)
- na njeni matični banki imajo že kar pripravljeno formo (obrazec), kjer je eden od razlogov za reklamacijo, da je bankomat premalo izplačal, torej gre za tipično in že vnaprej predvideno napako.

Sem iz elektrotehnične stroke, zato ti mirno lahko rečem, da buge ima vsak software, ki počne kaj efektivenga, samo vprašanje je kakšni so. Da ne rečem tega, da na bankomatih v ozadju laufajo Winsi po bugecih znanega Mikromehkega.
Če gremo naprej, lahko vsak sistem, tudi bankomat, v določenih okoliščinah naredi napako zaradi prave kombinacije pogojev.
Nekdo je v tej debati že napisal, da bi vsak pek rad 10 certifikatov in preglede vsak dan, ti mi pa tukaj pišeš, da je samoumevno, da bankomat nima bugov (softwarskih in tudi hardwarskih), ker gre za denar. Na vprašanje, kdo da žegen, da bankomat nima bugov, pa še ni bilo odgovora. Saj certifikat dokazuje, da je zadeva brez bugov.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
nimaš pojma kaj govoriš.

nadrgadnja sw na to, da izplačuje 50€ ni nič drugega kot parametrizacioja apoenov in načinov izplačil. nobeno programiranje. bankomat ne izplačuje denarja. on izplačuje listek. za nek znesek x listkov iz te kasete in xy iz druge, pa če hočeš z iz tretje. on nima pojma kaj daje ven.

in da bi imel posebi obrazce za prijavo napak na 50€ bankovcih.. jajca. majo obrazec, tako kto vse banke, za prijavo napake in nič drugega.

in winsi nimajo kaj dosti skupnega z bankomatom.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Verjetno to, da nekaj veze pač imajo, če na *večini* teče neka verzija Windows. Slišal sem še za Linux, BSD, OS/2, ampak v "akciji" sem videl v življenju samo MS stvaritve - enkrat desktop in enkrat bsod.

Ne vem pa ali gre tu samo za GUI ali kaj več?