Nekaj me je pičilo

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Piki čebel in os so letos baje zaradi suše močnejši. Začutil tudi sam danes na svoji kozi.
Tole je en tak baje, ki so se ga zmislile babe pri frizerju
wink-1.gif

Kaj pa vem, skoraj 24ur po piku obične čebele, me še vedno peče, zatečeno pa imam kot da bi me sršen pičil, celo stegno zadaj pa boli, ko hodim. Oteklina/rdečina v premeru 15cm. Se ne spomnim, da bi bili čebelji piki takšni.
smile-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Piki čebel in os so letos baje zaradi suše močnejši. Začutil tudi sam danes na svoji kozi.
Tole je en tak baje, ki so se ga zmislile babe pri frizerju
wink-1.gif

Kaj pa vem, skoraj 24ur po piku obične čebele, me še vedno peče, zatečeno pa imam kot da bi me sršen pičil, celo stegno zadaj pa boli, ko hodim. Oteklina/rdečina v premeru 15cm. Se ne spomnim, da bi bili čebelji piki takšni.
smile-1.gif
A pol lahko jaz sklepam, da je vročina osam/čebelam skuhala riti in jim strup sploh ne deluje več, ko 5 min po piku nisem več čutil ničesar
confused-1.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Je redkeje, a še vedno popolnoma normalno. Imaš pač bolj burno reakcijo na beljakovine v strupu.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
A pol lahko jaz sklepam, da je vročina osam/čebelam skuhala riti in jim strup sploh ne deluje več, ko 5 min po piku nisem več čutil ničesar
confused-1.gif

Splošno znano je, da če te piči sršen/osa/čebela, moraš na to mesto za 10minut položiti nekaj vročega, recimo vroč kamen s tal ali pa kaj drugega vročega (ampak ne pretirano vročega, da ne pride do opeklin na koži). S tem zakrkneš beljakovine strupa in precej omiliš reakcijo.
Po 10min pa daš gor hladne obkladke.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Sam se motiš. Toplota uničuje beljakovinske strupe. Če veš da imaš probleme po pikih, potem čimprej po dogodku mesto pika za nekaj minut pregrej. S tem boš zelo oblažil reakcijo.
Hladni obkladki le blažijo bolečino.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.921
-8.639
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
confused-1.gif

Splošno znano je, da če te piči sršen/osa/čebela, moraš na to mesto za 10minut položiti nekaj vročega, recimo vroč kamen s tal ali pa kaj drugega vročega (ampak ne pretirano vročega, da ne pride do opeklin na koži). S tem zakrkneš beljakovine strupa in precej omiliš reakcijo.
Po 10min pa daš gor hladne obkladke.
Eh dreka je to splošno znano.
wink-1.gif
99% jih po piku leti po led.
Jasno pa ta vročina nima nobene veze z močjo strupa. Ga ne ojača in ga ne oslabi.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
na podoben način so si včasih deloma ublažili pike kač, najprej so poskusili izsesati čimveč strupa iz rane, potem pa z razbeljenim železom zacvrli v meso
smile-1.gif

ravnokar sem prebral, da naj bi že vroča voda čez mesto komarjevega pika odpravila srbečico...pojma nimam a je res.

Sicer ne vem če je to podobna reakcija telesa oziroma obramba, ampak a ni tako da je vročina ki jo človek faše ko zboli nekakšna obrambna reakcija telesa, da z dvigom temperature poskusi uničiti čimveč bakterij (?) al nekaj takega. Problem je ponavadi potem zato, ker ta vročina predolgo traja in naredi telesu več škode kot koristi...govorim na pamet, se mi zdi da sem enkrat gledal dokumentarec o tem.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
a pa ne bi šel ti do svojega zdravnika? al pa vsaj do lekarne. Ne vem kaj se vsi tako zajebavate s svojim zdravjem, vsi od moje matere dalje. Sej vem da je verjetnost velika, da ni nič takega... včasih pa že tudi navaden pik lahko pusti nepotrebne posledice.

jst bi na tvojem mestu šel vsaj do lekarne da ti dajo kakšno kremo

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Mažem z bepantenom. Sej mi dohtor nima kej. Če bi imel hujšo alergijsko reakcijo, bi se pokazala takoj po piku. Tole pa je pač zateklo, sem bral, da je normalno, če imaš lokalno alergijsko reakcijo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Ne vidim potrebe po bepanthenu, ker to glih ni neka huda rana. Raje daj gor kaj proti srbenju, recimo Synopen.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.847
677
113
Synopen pa Fenistil sta isti zadevi: antihistaminik (proti srbenju) in blag lokalni anestetik (proti bolečini).

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Hm, jaz bi šel vseeno do dohtarja ... nikol ne veš s čim je bila žuželka lahko okužena ...
wink-1.gif

v petek je bila na urgenci ena z zelo podobno reakcijo pa ni bilo neke posebne potrebe po ukrepanju

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
a pa ne bi šel ti do svojega zdravnika? al pa vsaj do lekarne. Ne vem kaj se vsi tako zajebavate s svojim zdravjem, vsi od moje matere dalje. Sej vem da je verjetnost velika, da ni nič takega... včasih pa že tudi navaden pik lahko pusti nepotrebne posledice.
Hja, po drugi strani pa kup ljudi "jamra", da "hipohondri" za vsako malenkost k zdravniku (celo urgenco) letijo...
Kako naj laik presodi ali je resno ali ni?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
najprej poskrbi zase in najbližje, kaj te briga kaj drugi pravijo. Če se po nekaj dnevih stanje ne izboljša je meni logična poteza obisk pri dohtarju. En lep primer je recimo ugriz klopa, ljudje se ne ozirajo na rdečino, potem se pa kasneje izkaže za borelijo ali kaj podobnega, takrat je pa hudič ker so posledice nepopravljive