Negašeno (živo) apno

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.392
253
83
Rabim živo, negašeno apno. Lokacija okolica Nove Gorice. SIA ga nima na ceniku. Torej, kje bi ga dobil.
Thx folk.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Glede na to da si iz okolice gorice bi se lahko sprehodil do SIA in tam vprašal, ker 100% morajo imeti živo apno!
evil.gif

AndrejK

Fizikalc
7. sep 2007
1.279
3
38
SI
Majo na spletu med industrijskimi proizvodi, vprašanje pa je, če ga prodajajo tudi končnim porabnikom...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
A ta Agro v besedni zvezi pomeni to kar mislim da pomeni? Torej da se uporablja v kmetijstvu za kalcifiranje tal? Če ja, potem je tu nekaj narobe. Ali ne gre za živo apno ali pa je nekdo zajebal stvar. Živo apno se ne uporablja za te namene. Za tla mora biti apno gašeno ...
(ali pa meni nagaja spomin ...)

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
To agro apno je ponavadi kar "polživo", predvsem je živo apno zelo neobstojno in čistaka ne dobiš nikjer. Za posipat travnike/njive se uporablja dejansko živo apno v grudicah, finta je v tem da je ovoj, ki je izpostavljen vlagi in co2ju trd, medtem ko je v notranjosti pravo živo apno. Voda tako počasi spira grudice, kar pomeni da imaš enakomerno izločanje celo leto.

Če rabiš hitri učinek posuješ pa prah, v tem primeru pa živo apno ni ravno dobro (sicer teoretično je čisto enako kot gašeno s tem da se reakcija izvede na mestu posipa)!

Tudi v gradbeništvu (razne mase, gipsi in lepla) se uporablja oboje apno v nekem dobrem razmerju, ampak na koncu je itak produkt gašeno apno.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ajd prov, na pol sem zadovoljen z odgovorom. Sicer prvič slišim za te grudice, ampak to ni nobeno presenečenje (da jaz kaj prvič slišim
17758-icon_confused.gif
).
Živo apno v prahu pa trava pa nista najbolša prijatelja ...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
A zna kdo povedat kako vlogo ima apno v kmetijstvu? Če sploh (še) kako.

Ker zadnjič sem našel v enem kotu pol žaklja apna (gor piše da je namenjeno za kmetijstvo)...staro po moje 20 let...pa ne vem...bi bilo koristno da ga potresem po vrtu, travi...kjerkoli že? Koristi, je vseeno ali celo škodi?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Moraš imeti analizo zemlje.
Nikar na pamet delati! V povprečju je zemlja v Slo apnenčasta in alkalna, kot tudi vode. Zato previdno, ker lahko zelo škoduješ.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi: V povprečju je zemlja v Slo apnenčasta in alkalna, kot tudi vode. Zato previdno, ker lahko zelo škoduješ.
Bla, bla, razen če je zate Kras = cela Slovenija. Ravno obratno je v kmetijsko pomembnih regijah v Sloveniji zemlja kisla. Razen tega veliko umetnih gnojil dodatno kisa zemljo. Na primer precej pogosto uporabljena urea.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Apno se uporablja primarno za dviganje ph zemlje ce imas kislo zemljo. Malo deluje proti skodljivcem, pomaga za izlocanje fosforja...
samo če kdo kuri na drva lahko v tem primeru rabi tudi pepel.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ni bla bla, ker smo v začetku 90. let delali privat raziskavo, zakaj okrasne rastline pri nas ne delujejo tako kot v zahodni nemčiji npr.
Rezultat je bil, da je večina slovenskih vod trda (nad 16 Dh) in alkalna (pH okoli 8 ali več). KPK da dol padeš!
shocked-1.gif
. BPK - jebiga, nam se je zdelo normalno, saj je bila povsod prbl. enaka - torej precej prisotna.
Isto (pH in prisotnost Ca) je veljalo za zemljo na obravnavanem območju.

Ker gugl in internet takrat še ni obstajal, ti lahko grem kvečjemu iskat svoje stare zapiske tja gor na dile ... če se mi bo ljubilo.
tongue-1.gif
.
Lahko mi verjameš na besedo, ali pa ponoviš našo raziskavo - kakor hočeš.

Zaradi mene vi kar posipajte okoli voglov apno ali kis ... (to je sedaj menda sploh moderno
smile-1.gif
) , kar tako, čez palec. Nekaj že bo! Tako kot je bilo tudi v butalah, ko so sejali sol.

Nazadnje uredil moderator:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Na tretji strani dokumenta imaš splošne podatke o pH tal v Sloveniji.
Sicer pa pojdi na kak kmetijski forum in povprašaj, komu analiza zemlje kaže, da ima bazično zemljo. Analize pa se danes delajo že zaradi zahtev subvencijske politike na cca 5 let. Tako da so danes dostopni podatki so iz zelo veliko kmetijskih površin.
Kaj točno ste vi raziskovali, s čim ste delali in koliko je to vredno
confused-1.gif
Čudno je, da za 180 stopinj odstopa od dejanskega stanja.
Še v info: kis in apno sta glede na pH precej različni stvari.
Kalcij rastline rabijo tudi za rast. Ni pa apno ravno najboljši preparat za apnenje zemlje, ker prehitro deluje in je preveč agresiven do mikroorganizmov. Več uporabljajo drobno mlete apnenčaste kamnine.