Ne morem zaklenit vhodnih vrat - pomoč

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Zjutraj sem normalno odklenil vrata, ko sem jih hotel zaklenit pa ni šlo. Če uporabim res veliko silo, potem nekako gre ampak se bojim da bom kaj odlomil. Odklenejo pa se normalno.

Vzel sem ven cilinder ampak po mojem laičnem mnenju je z njim vse vredu.
Kak nasvet oz. kaj bi lahko bilo?

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
če "na suho" - torej brez da so vrata zaprta - zaklepa in odklepa brez težav, zna biti težava, da jeziček ključavnice ne "zadane" dovolj natančno luknje v podboju.
Morda so se vrata malo povesila, morda lahko malo prilagodiš višino luknje v podboju...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Morda so vrata nekoliko ukrivljena zaradi vlage?
Rešitev je v pritisku na predelu ključavnice - potegneš kljuko močneje k sebi ali od sebe.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik majaron pravi:
Zjutraj sem normalno odklenil vrata, ko sem jih hotel zaklenit pa ni šlo. Če uporabim res veliko silo, potem nekako gre ampak se bojim da bom kaj odlomil. Odklenejo pa se normalno.

Vzel sem ven cilinder ampak po mojem laičnem mnenju je z njim vse vredu.
Kak nasvet oz. kaj bi lahko bilo?

To maš "plastiko"? ker ta spreminja "agregatno" stanje, ko je fejst hladno in fejst toplo, sploh če niso v nulo montirano, tako da bi bilo to upoštevano.

Nastavi jih pa bo ok.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Amm ce mas navadna vrata potem mas se mehanizem kljucavnice za pogledat. A se ti zatika ko zaklepas ali sam bremza tolk da je tezzko obracat kljuc?

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Kot je oriolus povedal.. Lahko so napeta vrata(zima/vlaga), ter se zatič drgne ob železni "zapenc".
Druga možnost je pa da malo namaži ključavnico(komplet mehanizem)(VD, Olje) ter malo našpricaj tam kjer gre notri)

aja še to.. če vrata odpreš se normalno zaklene?

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Vrata se ne zaklepajo, tudi če so odprta, tako da ni problem da bi se kaj posedla.

Če hočem obrnit ključ (tudi pri odprtih vratih), to naredim z ogromno težavo, in tega raje ne bi več počel. Če pa vzamem ven cilinder se ta normalno vrti.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja pol mas tezave z mehanizmom. Se vedno nisi povedal ali se zatika ali gre samo na tezko. Bremzanje ali zatikanje?

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ja pol mas tezave z mehanizmom. Se vedno nisi povedal ali se zatika ali gre samo na tezko. Bremzanje ali zatikanje?

Na težko gre.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja potem je mehanizem in nic drugega. Zanimivo je edino to da se ti je to pojavilo kar naenkrat, torej lahko da je notri v mehanizmu kaj odstopilo,in otezuje premikanje.

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.061
416
83
Tudi meni je bilo zanimivo da kar od danes na jutri ne morem vec zaklenit.
Ampak je reseno, namazal in sedaj se vrti kot nova
cheer.gif

Si pa nisem misli, da se tut ključa ne da obrnit, če ključavnica dolgo ni namazana. No zdaj vem, bo treba vsako leto enkrat mal pošpricat pa bo.

Edit: pa Hvala vsem za hitro pomoč.

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Citat:
Uporabnik Silvio pravi:
Silikonski sprej je najboljša rešitev pomoje in najmanj svinjarije.
Da ne boš naredil tako kot jaz: pošprejal vrata (tečaje) s silikonom, zraven je še malo na tla pršilo, potem sem se pa po tleh zložil in zlomil roko.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
To se pa že bere kot tisti zahtevek za izplačilo škode zaradi poškodbe ki je krožilo po mejlu (škripec, vedro, prsti...)

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Uporabiš ballistol...v vsaki lovski/camping štacuni ga majo