Natreen

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Bimoral napisat še kaj sladkor povzroča...

A bi mogli posebej forum odpreti zanj
evil.gif


(Ta mi je ena boljših..spil kofe z natrenom...pa je cel kažin kaj zdaj).
wink-1.gif


Umetna slafila imajo pač močnejši občutek sladkosti (tudi do 2000x) ...in če ne poznaš zadeve najprej štartaš z minimalno količino.
 

MarkoG2

Zelenc'
4. jun 2014
1
0
1
Umetna sladila so škodljiva. To je potrdilo že veliko študij. Za aspartam je že Anton Komat povedal da škoduje, ker ima metil ester, ki se v telesu pretvori v metanol. Metanol je toksin ki uničuje izolacijski material okoli živcev in omogoča, da živčni signali potujejo nemoteno. Zato se umetna sladila velikokrat povezuje z boleznimi živčnega sistema, kdaj tudi slepoto. No okey v nekih normalnih dozah dvomim umetna sladila tko škodujejo ampak jaz se jim izognem če je le mogoče. Naša družina za kofe in čaje uporablja stevia tabletke...te tabletke - http://www.naravnosladilo.si/trgovina/stevia-tabletke.html . Kupimo dve škatlici pa imamo mir za nekaj mescov.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Zelo zanimivo je prebrati "umetna sladila so škodljiva" in "mi uporabljamo stevio" v istem postu
rolleyes-1.gif

Res da je stevia "naravnega" izvora, ampak tudi plastika je iz nafte - nafta pa je naravnega izvora. Pa plastika nekako ni smatrana kot naravni material
tongue-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Koliko je meni znano je aspartam res mogoče škodljiv, ampak recimo sukraloza pa ni, oz zgolj v ogromnih količinah. Je pa problem, ker se v naravi ne razkroji...
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Zakaj pa bi moral poznati ta list? Gre se za dvojna merila. Po eni strani ti umetna sladila niso všeč ker so apriori slaba (čeprav ni nujno res), po drugi strani pa hvališ "naravna" sladila, za katere pa tudi ne moreš zagotovo rečti da so popolnoma varna.

Ker to da je nekaj naravno ali umetno je čisto zgrešeno. Veliko naravnih snovi je škodljivih in veliko umetnih snovi je varnih - izvor ne vpliva na varnost. Varnost je odvisna od konkretne sestavine, ne glede na njen izvor.

Še več - kaj je sploh umetno in kaj naravno? A ni v končni fazi vse naravno? Bolj naravne snovi od nafte namreč ne moreš najti, pa je nekako ne obravnavamo v tej smeri. Ali pa da z nekim kemijskim procesom spremenimo naravno snov v neko drugo snov - je potem to umetno? Če pa rastlina/bakterija/gliva/encim... naredi isto pa je ta snov karnaenkrat naravna (čeprav gre za isto transformacijo).

Če pa je za tebe kakršnakoli transformacija iz strani človeka umetna, potem je tudi stevia daleč od naravnega sladila. Samo poglej si pot od kokinih listov do kokaina - vmes je _ogromno_ kemije.
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zaenkrat velja, da stevia ni škodljiva, ker ni bilo opravljenih raziskav, ki bi lahko dokazale nasprotno.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Philips, umetna sladila so nedvoumno umetna, pika.

Zelo dober argument in odgovor na moj post. Kot da bi napisal da je trava zelena
rolleyes-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kar se mene tziče je pretirano uživanje sladkorja mnogo bolj škodljivo od uporabe umetnega sladila.

se pa ponavadi komplicira pri žlički sladkorja za v kavo...(3 grame?)...prej pa pol litr akole na dah kjer si zaužil 100 gramov sladkorja...je pa čisto kul.

No ja..mamice znajo komplicirat pri otrocih ki bi radi bolj sladkan čaj..v Mc'Donaldsu pa vsi dobijo BP ta veliko kolo.
wink-1.gif
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Philips, umetna sladila so nedvoumno umetna, pika.

Zelo dober argument in odgovor na moj post. Kot da bi napisal da je trava zelena
rolleyes-1.gif

Sem poskušal zelo nazorno oz brez možnosti, da začneš bluzit spet, odgvorit. Zakaj je umetno sladilo nedvoumno umetno pa je argumentirano že v enem mojih prejšnjih postov.

Lahko pa greš v skrajnost, da je umetno samo tisto, ki je narejeno iz atomov/elementov, ki se jih v naravi več ne najde, pa še to ti bi lahko nekdo ugovarjal, torej se lahko debata prevesi v filozofijo in v SPAM oddelek foruma.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Kar se mene tziče je pretirano uživanje sladkorja mnogo bolj škodljivo od uporabe umetnega sladila.

Res je, ampak sladkor je nepotrebno živilo, brez mineralov, vitaminov, beljakovin, maščob...zgolj hidrat. Torej nepotreben na našem jedilniku. Enako velja za sladila. Obstajajo samo zaradi razvajencev, ki so si pač vcepli v glavo, da mora biti nekaj sladkano, ker je to potem tako božansko dobro.
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
A sladkor da je nepotrebno živilo? Kaj pa živila, ki praktično ne vsebujejo drugih stvari kot sladkor? Recimo vso sadje, žita ipd. Te zadeve jemo že od pamtiveka.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
In kaj je osnova vsej hrani sveta? Kaj je osnovni produkt fotosinteze?
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
CO2 v O2 ali kaj? A mi smo rastline, da potrebujemo glukozo za energijo? Za beta-oxidacijo si že slišal?

philips, a sadje vsebuje samo sladkor? Pšenica pa zadnje čase res postaja skoraj čisti hidrat in se seveda zaradi tega odsvetuje na jedilniku.

Od "pamtiveka" jemo povečini hrano živalskega izvora, oreščke, sadje zelo poredko, hidrati pa so nekje zadnjih 10.000 let šele na jedilniku, izrazit porast cukra pa zadnje 50, 100? Nekje tu...
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
CO2 v O2 ali kaj? A mi smo rastline, da potrebujemo glukozo za energijo? Za beta-oxidacijo si že slišal?

Ne vem kaj si delal pri biologiji, ampak glukoza je osnova za celično dihanje. In brez celičnega dihanja nekako ne boš preživel.

Citat:
philips, a sadje vsebuje samo sladkor? Pšenica pa zadnje čase res postaja skoraj čisti hidrat in se seveda zaradi tega odsvetuje na jedilniku.

Da, sadje je sam cuker.

Jabolko: 13g OH, 0.17g maščob in 0.26g proteinov
Banana: 23g OH, 0.33g maščob in 1.09g proteinov
Grozdje: 18g OH, 0.16g maščob in 0.72g proteinov
Pomaranča: 12g OH, 0.12g maščob in 0.94g proteinov

Imaš dovolj?
 

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Kaj pa zelenjava? Saj veš, nabiralništvo pa te fore.
rolleyes-1.gif


P.s. Da o takratni življenjski dobi niti ne govorimo. Eden od faktorjev za tako podaljšano je tudi prehrana.
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Sem zato namerno izpostavit beta oxidacijo, poguglaj kaj pomeni. Naši telo seveda ni tako enostavno, kot so rastline, da bi bilo odvisno zgolj od enega vira energije.

Zdaj pa še naštej, katero od teh sadij, je na voljo na našem jedilnik "od pamtiveka", da dam še en namig, katero od teh sadij je uspevalo v afriki pred miljoni let?