Merodajna meritev je tista, ko se hidrometer umiri. Bistvo je, da z vrtenjem izločiš mehurčke, ki se sicer naberejo na steklu in ti pokvarijo meritev (dodatni vzgon).Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Pa še nekaj me zanima torej merim z hidrometrom in na začetku ga dam v epruveto in ga zavrtim, po parih sekundah recimo 15-20 sekund se hidrometer vzdigne. Torej na katero odmerjeno količino se zanašat na začetku ali kasneje? Prav tako imam doma refraktometer, pa me zanima katero skalo merite pri refraktometru (tasrednjo O?) Oziroma ali bolj priporocate merjenje z refraktometrom ali hidrometrom?
Ne vidim razloga, da bi bilo kaj narobe? Mraz je samo plus, v temi pa tudi je, če je v original 25kg vrečah ali v prtlažnjiku.Citat:
Uporabnik Rsk pravi:
Eno kratko vprašanje.
Je kaj narobe, če se pri teh temperaturah slad 2 dni svaljka po prtljažniku avtomobila
Lp
Citat:
Uporabnik ArcaneWater pravi:
Kot kaže je mu nekak se uspelo obdržat, danes zjutraj je prenehal vret goraj na vehi meritve po refraktometru kažejo cca 1008 moraa še celo malce manj. Ga še pustim danes v fermentorju ali lahko nadaljujem z flaširanjem oziroma batch priming?
Citat:
Uporabnik paulaner pravi:
bom poskusil, hvala
na spodnji sliki se drugače vidi kakšna je
Citat:
Uporabnik itak37 pravi:
Raje kot z brusnim papirjem jo poskusi namociti v kaksni kisli raztopini, npr. citronska kisline. Pa noben problem je ni sam navit v spiralo,
potrebujes eno okroglo stvar(keg naprimer, lonec), okoli katere jo navijas. Pazi da je ne prepognes, ker ni resitve.
Pri zrelejših pomaga lenoba, ko se ti ne da sflaširat in pivo komot odleži par tednovCitat:
Uporabnik kadunnc pravi:
in pa pivovarska zapoved: najvecja napaka mladih pivovarjev je neucakanost...
Citat:
Uporabnik smarty pravi:
Danes sem testiral mash na 45 min min 92% pilsen + 8% acid malt.
Efektivnost 88% kot ponavadi.
Pred tem sem testiral isti batch na 90min, 60 min in nazadnje na 45min in povsod dobim 88%.
Ker ne delam testa z jodom sem pa testiral tako glede minut...Zanimivo