jaz bi rad imel steklenega iz več razlogov. prvič, zdi se mi zelo nobel, da bi videl kaj se dogaja v fermentorju. v plastičnega ne vidim (skoraj) nič. poleg tega je steklo nekako bolj higienično, površina je lažja za čiščenje in 100% vem, da nič ne uhaja iz steklene posode v pivo ne glede na to koliko časa zorim pivo v njem. po drugi strani spodaj nimajo pipice in moraš obvezno uporabiti sifon in steklen ni preveč primeren za prenašanje in je nevaren v primeru poškodbe/razbitja. in čistiti je potrebno steklenega po navadi skozi ozko grlo kar tudi ni ne vem kako praktično. ne vem tudi ali moji plastični fermentorji prepuščajo kaj zraka (oz. kisika, co2) skozi stene, za steklo vem, da ne prepušča ničesar. za dolgo zorenje bi zato osebno raje izbral steklenega, pravzaprav ga bom šel kar danes kupit.
Zanima me pa kako kadar pretakate s sifonom zagotovite, da ne zajemate oz ne razburkate usedline? Uporaba pipice na plastičnem fermentorju mi je všeč tudi zato, ker je pipica dvignjena toliko, da usedlina pri iztekanju ne sili ven.
Če se kaj zelo motim v svojih razmišljanjih bom vesel, če me kdo opozori kje se motim in seveda sem hvaležen za vsa mnenja in nasvete.
Našel sem tudi vir, ki priporoča dry hoppanje v več fazah, če bi koga zanimalo. So pa mnenja glede smotrnosti tega početja zelo različna.
http://www.homebrewtalk.com/10-tips-to-optimize-dry-hop-aroma.html